Reyhanlı Katliamını kınıyor, yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

9 yıl önce bugün yaşanan Reyhanlı katliamının acısını halen derinden hissediyor, katliamı kınıyor ve yaşamını yitiren yurttaşları saygıyla anıyoruz.    

AKP iktidarının çatışma ve savaş politikalarının sonuçlarından biri olarak yaşanan Reyhanlı Katliamı ile Türkiye’nin güneyinde yaşayan halklar arasında çatışma dinamikleri tetiklenmek istendi. 53 yurttaşın hayatını kaybettiği 155 yurttaşın yaralandığı bu acı olay, dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından söylenen “53 Sünni vatandaşımız katledildi” ifadeleri ile alenen Sünni-Alevi çatışması hedeflendi. Ancak Hatay halkları üzerinde oynanmak istenen bu oyun, bizzat Hatay’da yaşayan halk ve inanç temsilcileri, STK’lar, demokratik kitle örgütleri tarafından ortak duygu ve düşünce ile kınandı, hep birlikte boşa çıkarıldı.

Reyhanlı Katliamının yaşandığı 2013 yılından bugüne El Nusra ve IŞİD tarafından Suruç, Ankara Gar katliamı, Antep’te düğün katliamı, Diyarbakır mitingimize yönelik bombalı saldırı yapıldı. Kamu görevlileri tarafından katliamlara sağlanan destekler mahkeme tutanaklarında dahi sabit olmasına rağmen failler halen ortaya çıkarılmadı. İzlenen politikalarla yeni katliamlara yol açacak politik ve sosyal ortamlar yaratılmaya çalışıldı/çalışılıyor.

Reyhanlı Katliamında yaşamını yitiren yurttaşların ailelerine ve Reyhanlı halkı nezdinde tüm halklara bir kez daha başsağlığı diliyoruz.  Katliamda yitirdiğimiz insanlarımız için üzüntülerimizi paylaşıyor, derin acılara sebebiyet veren savaş politikalarına karşı ısrarla “barış ve kardeşlik” şiarımızı yükseltiyoruz.

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
11 Mayıs 2022