Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

El Kaide ve El Nusra çetecilerinin sınırı serbestçe geçmelerine, sınırın adeta bir elek haline getirilerek lojistik destek bölgesi olarak kullanılmasına göz yumanlar, savaştan kaçan bir kadını iki çocuğunun gözü önünde vurarak öldürdü.

Şırnak Cizre'de, Rojava'nın Derik kentinden Türkiye tarafına geçmeye çalışan Rojavalı bir ailenin üzerine ateş açıldı. Kendilerini fark eden askerlere el sallayıp, bağırarak Türkiye’ye geçmek istediklerini belirtmelerine rağmen, zırhlı bir araçtan taranan 28 yaşındaki Saada Darwich, 6-7 yaşındaki çocuklarının ve babasının gözleri önünde öldürüldü.

Aynı saatlerde, 15 gün önce dedesini görmeye giden ve Rojava’nın Dirbesiye kentinden Kızıltepe-Şenyurt’a geçmeye çalışan 14 yaşındaki Ali Özdemir de yine askerlerin açtığı ateş sonucu ağır yaralandı. Şakağından vurulan genç, her iki gözünü kaybetti.

Son iki olay ilk değil. Daha önce de farklı tarihlerde siviller, askerlerin açtığı ateş sonucu sınırda vuruldu.

Türkiye, Rojava Kürdistanı’nda yaşayanların iradesini tanımamak için direniyor. Rojava’da kendini demokratik bir biçimde yönetmek için kantonlarını oluşturan; savaşa ve baskılara, sınır kapamalara ve açılan hendeklere, kurulan diplomatik ve politik tuzaklara rağmen gündelik yaşamını sürdürmeye çalışan Kürt halkına el uzatmak yerine, saldırgan politikalar sürdürülüyor.

Rojava’da yaşanan toplumsal dönüşümden, orada yaşayan halkların özgür ve demokratik bir gelecek inşa etme çabalarından rahatsız olan siyasi iktidar, bölgede demokrasinin gelişmesini istemiyor.

Rojava’dan Türkiye’ye uzatılan dostluk elini biz tutuyoruz. Rojava’nın Suriye ve Ortadoğu demokrasisi açısından önemli bir örnek oluşturduğunu biliyoruz.

Sınır komşumuz olan Rojava’da yaşayan Kürt halkı başta olmak üzere farklı halklar, Türkiye halklarının düşmanı değil, dostudur. Rojava Kürtleri, Türkiye’de yaşayan Kürt halkının akrabası, hısmı, kardeşidir. Duvarla, tel örgüyle, mayınlarla, sınırı geçmek isteyenleri vurmakla, sınırın iki yanında yaşayan Kürt halkı arasındaki ilişkiyi, fiziki ve fikri bağı, duygu birliğini engelleyeceğini düşünenler yanılıyor.

Kadın, çocuk demeden sivil insanlara sınırda ateş açanlarla ilgili olarak derhal idari ve cezai soruşturma başlatılmalı, sorumlular yargılanmalıdır.

Saruhan Oluç
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı