Sabra ve Şatila Katliamını kınıyor, yaşamlarını yitirenleri anıyoruz

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Bugün Sabra ve Şatila Katliamının 38. yıl dönümü. 16 Eylül 1982 tarihinde Batı Beyrut’ta bulunan ve Filistinli mültecilerin kaldığı Sabra ve Şatila Kamplarına yapılan saldırı sonucu yaklaşık 3 bin 500 sivil insan katledildi. İsrail ve Lübnan yanlısı Falanjistler tarafından gerçekleştirilen saldırı, Filistin halkına yapılmış en büyük sivil katliamlardan biri olarak tarihe geçti. 

İsrail’in Lübnan işgali ve Hristiyan Falanj milislerinin lideri Beşir Cemayel'in bir bombalı saldırı sonucu öldürülmesi, Ortadoğu’nun kanlı bir sürece girmesine neden oldu. Dönemin İsrail Savunma Bakanı Arial Şaron’un desteklediği İsrail ve Lübnanlı işbirlikçi kuvvetler, Sabra ve Şatila mülteci kamplarına silahlı saldırılarda bulundu, çocuk, kadın ve yaşlı binlerce sivil katledildi. Bu katliamda Filistinlilerin yanı sıra, kampta bulunan çok sayıda Lübnanlı yoksul da hayatını kaybetti. 

Uluslararası kamuoyunda, ciddi infiallere, kınama ve tepkilere yol açan Sabra ve Şatila katliamından sonra açılan mahkemeler, büyük bir cezasızlıkla sonuçlandı.  BM’in, 1947 yılından bu yana Filistin davasını çözümüne ilişkin aldığı; ‘‘İsrail’in 1967’de işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi’’ ve ‘‘göçe zorlanan Filistinlilerin vatanına dönmesi’’ gibi belli başlı kararların uygulanması önemlidir. 

Ulusların kaderini tayin etme hakkını savunan partimiz HDP; İsrail’in, dayatma, işgal ve savaş politikaları yerine; BM kararlarını uygulamaya, Filistin halkının taleplerini yerine getirmeye, Filistin davasının çözümüne ve bölgede adil bir barışın kurulmasına katkı yapmaya çağırır. 

Bizler totaliter yöneticilerin bölge halklarına karşı sürdürdükleri dayatmacı savaş politikalarının barışı tesis etmeyeceğini biliyoruz. Bu yüzden başta Filistin halkı olmak üzere bölgenin kadim halkları olan Arap, Kürt, Türk, Acem, Ermeni, Süryani, Keldani ve diğer tüm halkların mücadelesi ve geliştireceği dayanışmayla bölge barışının kurulacağına inanıyoruz. Hiçbir çözüm baskı, şiddet, işgal ve savaşlarla olmadı, olmayacak. Sabra ve Şatila katliamını bir kez daha kınarken, mazlum Filistin halkının haklı ve meşru davasıyla dayanışmaya devam edeceğiz.

 

Tülay Hatimoğulları

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı

16 Eylül 2020