Sancar: Özgür basın en ağır şartlarda hakikat mücadelesini yürütmeye devam ediyor

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri töreninde konuştu:

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri töreninde konuştu. Sancar, konuşmasında şunları söyledi:

Mêvanên ezîz hevalên hêja, ez we hemûyan bi dilgermî silav dikim. Hûn hemû bi xêr hatin.  Değerli konuklar, sevgili dostlar ve özellikle özgür basın emekçileri, hepinizi yürekten selamlıyorum. Bu anlamlı gecede aranızda olmak benim için onur ve gururdur. Apê Musa’nın anısına düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri geleneği çok değerli ve önemli bir hikaye ve hedefi anlatıyor bize. Bir hakikat mücadelesinde ısrarı ve özgürlük mücadelesinde inadı bir kez daha yaşatıyor, yaşatacağını ilan ediyor herkese. O nedenle öncelikle adlarına bu ödüllerin düzenlendiği Apê Musa ve Özgür Basın şehitlerini minnet ve saygı ile anıyorum. 

Bize devrettikleri değerleri yaşatmak bizim en önemli görevimizdir

Başta Apê Musa olmak üzere özgür basın şehitlerinden bazılarını tanıma fırsatı oldum. Ölüm haberlerini diğer insanlar gibi yüreğim yanarak aldığım bu insanlara borcumuz büyüktür. Bize devrettikleri değerleri yaşatmak bizim en önemli görev ve sorumluluklarımızdandır. Barış ve demokrasi mücadelesi, bütün bu hikayenin en temelinde yatan hikayedir. Bütün bu çabalar barış, özgürlük ve demokrasi içindi, bedeller de bunun için ödendi. Bu bedelleri ödemeyi göze alan değerli özgür basın emekçileri ve Apê Musa şunu çok iyi biliyordur; barış için adalet, adalet için hakikate ihtiyaç vardır. Biz o yolda elimizden geldiğince mücadeleyi yükseltmeye devam ediyoruz, etmeye kararlıyız. Demokrasi için de özgür basının ve basın özgürlüğünün vazgeçilmez olduğunun çok iyi bilincindeydi bu değerli basın şehitleri. Apê Musa benim fikrimden, feyzinden şahsen yararlandığım hayatımda önemli bir yeri olan çınarımızdır. Evlerine çok konuk oldum, kendisini saatlerce dinledim. Pek çok hikayeyi büyük bir zevk ile dinledim. Sonrasında hayatımda derin izler bıraktığını gördüğüm bu değerli çınarı ve bilgeyi saygı ve minnetle anmak istiyorum. 

Bizim burada hedefimiz özgür bir gelecek ve barış içinde eşit ortak yaşamdır

İyi ki yaşadın Apê Musa, iyi ki bize bilgeliği, hakikat mücadelesini ve direnişi miras bıraktın, bize bu yolu gösterdin. Bu yolda yürümek sen ve hayatını yitiren özgür basın emekçilerine karşı bir borcumuzdur. Bugün en ağır şartlarda hakikat, adalet ve demokrasi mücadelesini yürütmeye devam ediyor özgür basın. Bunun neden yürütüldüğünün bizler de çok iyi farkındayız. Savaşların ilk kurbanı hakikattir, savaş baronlarının en büyük silahı yalandır. Dolayısıyla eğer barışa ulaşmak istiyorsa mutlaka ama mutlaka hakikatin peşinden gitmek ve o yoldan asla ayrılmamak zorundayız. Bu bedelleri ödemeden gelecek kuşaklara, bu ülkede yaşayan halklara ve inançlara özgür ve huzurlu bir gelecek veremeyeceğimizi biliyoruz. Bizim burada hedefimiz özgür bir gelecek ve barış içinde eşit ortak yaşamdır. Buna en büyük katkıyı hakikat mücadelesinin öncüleri yapıyor. O nedenle bu ödül töreninde, burada bir araya gelmek de öncelikle savaş politikalarıyla hayatını sürdüren bu despotik yönetime, savaş üzerinden rant devşiren baronlara, savaş sevicilerine bir yanıttır. Karşınızda yılmayan, yılmayacak olan bir özgür basın ordusu var. En büyük silahları hakikat, en büyük hedefleri de adalettir. 

Kürt sorunun çözümünde özgür basının vazgeçilmez işlevi vardır

Bizler Kürt sorununda hangi bedellerle özgürlük ve demokrasi mücadelesini yürütüldüğünü biliyoruz. Kürt sorununda çözümün nereden geçtiğini sürekli anlatıyoruz. Bunun yolu diyalog, müzakere, demokratik siyaset, toplumsal meşruiyet ve mutabakattır. Her bir adımında, sorunun çözümünde her bir adımında özgür basının ve basın özgürlüğünün vazgeçilmez bir yolu ve işlevi olduğunu herkesin bir kere bile aklından çıkarmaması gerekiyor. Kürt sorununda demokratik çözüm ise ülkenin bütün haklarına özgürlük ve eşitlik demektir. Demokrasi sorununu temelden çözmek demektir. Hakikat, adalet, barış ve demokrasi denkleminden o yüzden asla vazgeçmiyoruz. Bu yol hepimizin yoludur, bu değerli mirası bırakan şehitlere başta Apê Musa olmak üzere tekrar teşekkürlerimizi iletiyor, saygı ve minnetle anıları önünde eğiliyorum. Sözlerimi şöyle bitirmek istiyorum: Size ne desek azdır ama hem bedel ödeyen bu mirası büyüterek bugüne getiren hem de bu mirası devralan bütün özgür basın emekçileri, aşk olsun size, aşk olsun. 

20 Eylül 2021