Sara Kaya’ya verilen hukuk dışı kararı kabul etmiyoruz!

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

13 Ocak 2017 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve yerine kayyım atanan Nusaybin Belediyesi eski Eşbaşkanı Sara Kaya hakkında yargılandığı Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesince “örgüt üyeliği, görevi kötüye kullanma ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarıyla 16 yıl hapis cezası ve tutukluluğunun devamına karar verilmiştir. 

Bilindiği üzere çokça kez siyasi soykırım anlayışı ile HDP’li belediye başkanları ve meclis üyeleri hakkında, hayal ürünü soruşturma ve kovuşturmalar başlatılmış; 30 Mart 2014 yerel yönetimler seçimleri sonrası 93 DBP’li belediye eşbaşkanı tutuklanmış, 84 belediyeye kayyım atanmıştır. Yine 31 Mart seçimlerinden bu yana 45 HDP’li belediyeye kayyım atanmış, 22 belediye eşbaşkanımız tutuklanmıştır. Sara Kaya’ya ceza verilen dosya da, tamamı uydurma iddia ve delillerle dolu olup şuan işkence ve yağma suçlaması ile tutuklu olan dönemin Nusaybin TEM Şube Amiri Ünal Uyar eliyle hazırlanmıştır.  İktidarın tetikçisi yargının büyük bir kin ve öfke ile kadın belediye eşbaşkanlarını tutuklayıp cezalar vermesinin nedeninin, kadınların HDP içindeki rolü ve eşbaşkanlık uygulaması olduğu açıkça ortadadır.

Bizler Sara Kaya’ya verilen bu hukuk ve vicdan dışı kararı kabul etmiyor, iktidarı ve yargıyı demokrasi ve halk iradesine saygı duymaya çağırıyoruz. Tutuklama ve cezalarla HDP’li siyasetçileri sindirebileceklerini düşünenler, kaybedeceklerdir.

Ümit Dede
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
22 Haziran 2020