Saraylarınıza, yandaşlarınıza değil, kamu emekçisine ve emeklisine çare olun!

Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Şaziye Köse'nin açıklaması:

2022-2023 dönemini kapsayan ve yaklaşık 3 buçuk milyon kamu emekçisi ile 2 milyonu aşkın kamu emeklisini ilgilendiren 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde, iktidar 2022 yılı birinci altı ayı için %5 + enflasyon farkı, ikinci altı ayı için %6 + enflasyon farkı, 2023 yılı için ise ilk altı ay için %6 + enflasyon farkı, ikinci altı ay için %6 + enflasyon farkı teklif etmiştir. 

İktidar, aileleri de kattığımızda yaklaşık 20 milyon insanı ilgilendiren zam tekliflerini, var olan geçim sıkıntısına bırakın çare olmayı, adeta dalga geçercesine ve pazarlık dahi yapılamayacak bir teklif sunmuştur. 

Saray rejiminin savaşına, yandaşına, saraylarına ve “itibarlarına” para bulabilmek için halklarımızın sırtından eksiltmediği zam kamçısı her geçen gün daha da artmaktadır. Doğalgaza, elektriğe, suya, temel gıda maddelerine ve daha birçok ürüne yaptığı akıl almaz zamlar, kamu emekçisinin, emeklinin ve işçinin insani geçim için gerekli olan maaş zammına gelince unutulmakta, hiçe sayılmaktadır. 

Kamu emekçisinden ve emeklisinden yana tavır alan KESK ve demokratik kitle örgütlerinin, emekçinin toplu sözleşme ve grev yapma hakkını engelleyen 4688 sayılı kanunun değiştirilmesi, son iki yılda emekçinin yüzde 8,5’lik kaybının telafi edilmesi, en düşük kamu emekçisi maaşının 6 bin 900 TL’ye çıkarılması ve diğer temel ve elzem talepleri bizim de taleplerimizdir.

İktidar tarafından kamu emekçisine ve kamu emeklisine teklif edilen rakamlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Başta KESK olmak üzere kamu emekçilerinden yana tavır alan sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisi için iktidara sundukları teklifler şartsız bir şekilde kabul edilmelidir. Halkların Demokratik Partisi olarak kamu emekçilerinin ve emeklilerinin haklı taleplerinin karşılanması, insanca yaşanabilecek bir ücret, güvenceli iş ve güvenli bir gelecek için mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz.

Şaziye Köse
HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
15 Ağustos 2021