Süryani halkının Akitu Bayramı tüm insanlığa barışı ve sağlığı müjdelesin!

Coğrafyamızın kadim halklarından Asûrî / Süryani’lerin bahar bayramı Akitu, başta Süryani halkı olmak üzere tüm Mezopotamya ve Anadolu halklarına kutlu olsun.

Babil ve Asur imparatorlukları döneminden günümüze kadar devam eden Akitu Bayramı; Süryaniler, Asurîler, Keldaniler, Nasturiler, Aramiler ve Marunîler tarafından, M.Ö. 4750’den bu yana her yıl 1 Nisan’da kutlanmaktadır. Bu bahar bayramı, günümüzde, bölgenin kadim halklarından olan Süryanilerin yeni yılı olarak kabul görmektedir.

Akitu Bayramı, kış kasvetinin doğa üzerinden kalktığı, doğanın kendini yeniden ürettiği, bolluğun ve bereketin baş gösterdiği, tüm canlıların hayata yüzünü döndüğü bir gün olarak Asûrî halkları tarafından günümüze kadar taşınmış bir bahar bayramıdır.

Asur ve Babillerden bu yana Süryaniler tarafından kutlanan Akitu Bayramı uzun süren kıştan sonra tarımsal faaliyetin başlama dönemini ifade ediyor. Kelime olarak Arpa’dan gelen “Akitu” bereketi simgeliyor ve doğanın yeniden uyanışını anlatmaktadır. Tıpkı Newroz, Dionysos, Hıdırellez ve Heftemal gibi baharın gelişini karşılamakta, ekolojik karakterli bir bayram olarak yaşadığımız kadim coğrafyayı müjdelemektedir. Ancak Akitu Irak, Suriye ve Lübnan’da kutlanırken Türkiye’de uzun yılardır “güvenlik” bahanesi ile izin verilmediği için kutlanamamıştır.

Sermaye merkezli dünya düzeni doğanın ve insanın dengesini alt-üst ediyor. Doğanın yeniden uyanışının simgesi olan Akitu Bayramı bu alt-üst oluşun ağır yansımalarının yaşandığı Korona Virüs günlerine denk geldi. Bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, Avrupa’da 21 ve Türkiye’de de bir Süryani’nin de ölümüne neden oldu. Korona virüsünün din, dil, inanç farklılığı gözetmeksizin tüm insanlık için tehdit olduğu bu zor günleri, ancak birlik ve dayanışma içerisinde atlatabiliriz.

Mezopotamya'nın en eski bayramı başta Süryani halkına ve bölgede yaşayan tüm halklara kutlu olsun, Akitu Bayramının tüm insanlığa barışı ve sağlığı müjdelemesini diliyoruz.

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
1 Nisan 2020