Temel: Bütün saldırılara karşı kale gibi ayaktayız, direnişimiz sayesinde faşizm çözülme aşamasına geldi

“Faşizme karşı toplumsal özgürlük” şiarıyla İzmir’in Buca'da gerçekleştirilen halk buluşmasına binlerce kişi katıldı. Eş Genel Başkan Yardımcımız Tayip Temel, İzmir Milletvekilimiz Serpil Kemalbay ve yöneticilerimizin katıldığı ve oldukça coşkulu geçen buluşmada, halk attığı sloganlarla tecride, cezaevlerindeki ölüm politikalarına ve partimize yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Barış Annesinden cezaevlerindeki ölümlere tepki: "Artık son bulsun"

Etkinlikte Barış Anneleri adına söz alan Hanife Gümüş, adaletin sağlanması için uzun zamandır adalet nöbeti tutuklarını hatırlattı. Gümüş, “Biz 115 gündür adalet nöbeti tutarak adalet istiyoruz. Maalesef Türk devleti gözünü ve kulaklarını kapatmış. Zindanda olan çocuklarımız üzerindeki baskı son bulsun. Bütün tutukluların elinden tutup bırakmayacağız. Dün Malatya Cezaevinde bir Kürt yaşamını yitirdi. Her gün Kürtler zindanlarda yaşamın yitiriyor. Artık bu son bulsun” dedi.

Kemalbay: "İyi ki faşizme karşı mücadele var; topluma umut veren partiyiz"

İzmir Milletvekilimiz Serpil Kemalbay da HDP’nin barış, özgürlük ve eşitlik mücadelesi verdiğinin altını çizdi. “Biz toplumun her kesimini kucaklayarak yolumuza devam ediyoruz” diyen Kemalbay, “AKP-MHP'ye karşı bütün topluma umut veren partiyiz. AKP-MHP iktidarını 2015 yılında indirdik, yenildiler. O günden bugüne bize saldırıyorlar. Toplumu kutuplaştırarak bugüne kadar ayakta kalmaya çalıştılar. Hakkını arayan herkese saldırdılar. Biz geri adım atmayacağız. Başta Kürt halkı olmak üzere faşizme karşı mücadele eden herkesi buradan selamlıyorum. İyi ki mücadele var. Bu mücadele olmasaydı Türkiye’de kimse nefes alamayacaktı. Bugün hakkımız için mücadele edebiliyorsak, baş eğmeyen Selahattin, Gülten, Semra’lar sayesindedir; tecride, yok sayılmaya karşı baş eğmeyen halkımız sayesindedir” şeklinde konuştu.

"Türkiye iki kutba mecbur değil, alternatif yaratacağız"

Kemalbay Türkiye halklarının birbirine benzer iki kutba mecbur olmadığını da şu sözlerle dile getirdi: “Biz kendi alternatifimizi oluşturacağız. Halkların kardeşliğini bir kez daha göstereceğiz. Zindanları boşaltmamız gerekiyor. Her gün şüpheli ölümler oluyor. İntihar adı altında işkence uygulamalarıyla tutsaklar yaşamını yitiriyor. O zindanların kapısını kırmalıyız. Bu alanı doldurduğumuz gibi meydanları ve alanları doldurarak yapabiliriz.”

Temel: "En iyi Kürt ölü Kürttür diyenler şimdi Kürdün ölüsüne bile tahammül edemiyor"

Eş Genel Başkanı Yardımcımız Tayip Temel ise cezaevlerinin, kadınların ve Kürt halkının direndiğini ifade ederek “Bugün faşizme karşı söz söylenebiliyorsa bu HDP sayesindedir” dedi. İktidarın Kürtlere yönelik saldırılarının boyut değiştirdiğinin altını çizen Temel, “Eskiden en iyi Kürt ölü Kürttür felsefesiyle hareket ediyorlardı, şimdi AKP-MHP rejimi Kürdün ölüsüne bile tahammül edemiyor. Babaların kucağına çocuklarının kemiklerini vererek dünyada eşi görülmemiş bir zülüm uyguluyorlar Kürtlere” dedi. HDP’yi yok sayan muhalefete de tepki gösteren Temel şöyle devam etti:

"Bütün saldırılara karşı dimdik ayaktayız, muhalefet bizim direnişimiz sayesinde söz söyleyebiliyor"

“Bazıları kalkıyor başarılarından söz ediyorlar. Ancak HDP’yi ve onun bileşeni olan Türkiye sol sosyalist hareketlerinin yerini görmüyorlar. HDP olmasa muhalefetlerinden söz edebilirler miydi? Eğer bugün zulüm rejimine ve Erdoğan’a karşı söz söylenebiliyorsa bu HDP’nin direnişi sayesindedir. Bugün Amed’in, İzmir’in, İstanbul’un sokaklarında gezebiliyorlarsa Kürtler, HDP ve Türkiye sosyalistleri ve kadınların direnişi sayesinde oldu. Bütün tutuklama, baskı ve zulümlere, Kürdistan coğrafyasına yönelik saldırılara karşı kale gibi ayaktayız. Dünyada herhangi bir siyasi partiye karşı bu kadar saldırı olsaydı şimdi tarih olmuştu ama biz dimdik ayaktayız. Bu HDP’nin mücadelesi sayesinde oldu. Bakın her gün iktidarın yalanlarını dinleyen çevrelere söylüyorum. Faşizme ilk tavır alan İmralı’da mücadele eden Sayın Öcalan’dır. Bugün İmralı’da bütün teslimiyet ve tasfiye politikalarına karşı demokratik hattı koruyan bir duruş ve direniş var.” 

"HDP’yi görmezden gelenler kendilerini kandırıyor"

HDP’nin Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakaya ve Mazlum Doğan geleneğinden geldiğine işaret eden Temel, “Birileri güya devrim adına, sosyalizm adına HDP’yi oluşturan devrimci duruşu karalamaya, ithamlarda bulunmaya çalışıyor. Biz saldırı dalgasının nedenini çok iyi biliyoruz. HDP'yi sadece ve sadece çalışma yürütüp seçim günü alabileceği oyla yoluna devam edecek bir parti sanıyorlar bunlar. Çünkü onların öyle bir anlayışı var. Buradan net söylüyoruz; HDP bütün bileşenleri ve Kürt demokratik siyasetinin de içinde olduğu bir çatıdır. Hesap sormanın, çözüm göstermenin tek adresidir. Bazıları bugüne kadar bu ülke için bir gün gözaltına alınmamışken, bu koyu faşizm koşullarında bir fiske yememişken HDP’yi görmezden gelerek zulüm iktidarından kurtulacağını sanıyor. Kendilerini kandırıyorlar. Bu mümkün değildir” dedi.

19 Eylül 2022