Türkiye yakın tarihinin en kritik siyasi yargılaması olan Kobanî Davası başlıyor

Önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK Üyelerimiz başta olmak üzere 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan ve doğrudan partimizi hedef alan Türkiye yakın tarihinin en önemli siyasi yargılamalardan biri haline gelen ve esasen bir kumpas davası olan Kobanî Davası 26 Nisan Pazartesi günü başlıyor.

IŞİD’in Kobanî’yi işgal girişimlerinin sürdüğü Ekim 2014’te “sınırın insani yardımlar için açılması ve IŞİD’e verilen desteğin sona erdirilmesi” amacıyla Türkiye’de başlayan protestolardan dolayı 6 yıl sonra partimizi sorumlu tutan 3 bin 530 sayfalık iddianameyi kabul eden 22’inci Ağır Ceza Mahkemesine ikinci bir heyet daha atandı.

Partimiz dava için günlerdir hazırlık yapıyor. Başta Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere tutuklu partililerimiz dava konusu yapılan suçlamalar üzerinden iktidarın Kürt düşmanı politikalarını yargılamaya hazırlanıyor.

Binlerce avukat ve hukukçu savunmayı üstlenecek

1200 avukat savunmayı üstlenmek amacıyla dava kapsamında yetki belgesi sundu. Yetki belgesi sunanların dışında çok sayıda avukat da davayı takip edecek. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (İstanbul ve İzmir), Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk, Sosyal Hukuk, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar gibi hukuk kurumları davayı yakından takip edecek. İzmir, Amed, Van, Şırnak, Urfa, Dersim, Hakkari, Ağrı, Bursa, Mardin Barolarından başkan ve temsilci düzeyinden davaya katılım sağlanacak ve katılımcı barolar hem destek hem de gözlemci sıfatıyla duruşmalarda yer alacak.

Yurt dışından çok sayıda heyet Kobanî duruşması için Ankara’ya geliyor

Yurt dışından da çok sayıda heyet davayı izleyecek. Avrupa Parlamentosu Sosyalistler & Demokratlar Grubu'nda bulunan İsveç Sosyal Demokrat Parti ve İtalya Demokratik Partisi, Avrupa Parlamentosu Avrupa Özgür İttifakı/Yeşiller Grubu'nda bulunan Fransa Halklar ve Bölgeler Dayanışma Partisi ve Galiçya Ulusal Bloku (BNG), İlerici Enternasyonel bileşenlerinden Yunanistan MeRA25 Partisi ve Polonya Sol Parti (Razem), Fransa Sol Parti, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti, Katalonya Halk Birliği Partisi (CUP) ve Birleşik Bask Partisi (EH Bildu)’dan heyetler davayı izleyecek.

Ayrıca, duruşmanın başlayacağı 26 Nisan günü 30'dan fazla ülkede, partimiz ile dayanışma ve Kobanî'yi sahiplenmeye eylem ve etkinlikleri organize edilecek.

Partimiz duruşmaya tam kadro katılacak

Türkiye’den de muhalefet partileri ile sendikalar, insan hakları kurumları ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda temsilci davaya katılacak. Hukuk Komisyonumuz ayrıca kimi baroları ve insan hakları kurumlarını da “davada gözlemci olmak, raporlama yapmak” amacıyla davet etti. Davanın ilk gününde Eş Genel Başkanlarımız ile Meclis Grubumuz duruşmada hazır bulunacak ve sonraki günlerde de Meclis Grubumuzun çoğunluğu mahkemeyi takip edecek. Eş Genel Başkanlarımız ile gelen heyetlerin duruşmaya ilişkin açıklama yapmaları bekleniyor. Ankara İl ve İlçe örgütlerimiz ile tutukluların aileleri de duruşmada hazır bulunacak.

24 Nisan 2021