Uca: KDP ve Irak arasındaki anlaşmayla Êzidîlere 75’inci ferman yaşatılmak isteniyor

Dış İlişkiler Eş Sözcümüz Feleknas Uca'nın Mezopotamya Ajansına verdiği röportaj:

Irak’ın Şengal’e asker göndermesinin halk iradesine yönelik saldırı olduğunu söyleyen HDP Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Feleknas Uca, “Şengal halkına 75’inci ferman yaşatılmak isteniyor. Şengal halkının geleceğiyle oynanıyor” dedi.

Irak merkezi hükümeti ve Federe Kürdistan Bölgesel yönetimi arasında imzalanan “Şengal Anlaşması” kapsamında dün 10 bin Irak askeri Şengal’e gönderildi. Askeri sevkiyatın ardından Şengal abluka altına alındı. Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) yaptığı yazılı açıklamada, Şengal’i savunulması çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Eş Sözcüsü ve Êzidî Milletvekili Feleknas Uca, 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ’in Şengal’e yönelik saldırılarında uluslararası ve Irak güçleri Şengal’i savunmaması, KDP’nin geri çekilmesini hatırlattı. Uca, “Êzidî halkı kendi kaderiyle baş başa bırakıldı. O gün Êzidî halkını yalnız bırakanlar, bugün yeni bir ferman yaşatmak istiyor” dedi.

75’İNCİ FERMAN UYARISI

DAİŞ saldırısında binlerce Êzidî’nin esir alındığını anımsatan Uca, hala 2 bin 900 kadının akıbetinin bilinmediğini söyledi. Uca, “Êzidî halkı kendi özgücüyle kendini savunarak bir yaşam kurdu, kendi savunma gücünü oluşturdu. Bugün Êzidî halkına bu anlaşmayla 75’inci ferman yaşatılmak isteniyor” diye konuştu.

‘KARAR SİYASİDİR’

KDP ve Irak merkezi hükümeti arasındaki anlaşmanın, Türkiye’nin isteği ve ABD’nin desteğiyle imzalandığını dile getiren Uca, “Şu an da Şengal’in etrafı Irak askerleri tarafından sarılmış durumda. Şengal ve Rojava arasında da bir abluka var. Alınan bu karar siyasi bir karardır. Amerika’nın Haşdi Şabi güçlerine karşı mücadele kararı aldığı, Hesekê’de dün ABD askerlerinin geri çekilmesinin yaşanması ardından asker gönderilmesi tesadüf değil. DAİŞ çetelerinin 2014 yılında yapmak istediği 74’üncü fermanla yok edemediği Êzidî halkına, bugün 75’inci ferman yaşatılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

‘HALKI TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA’

Anlaşmayla Êzidî halkının iradesinin yok sayılmak istendiği ve Êzidîlerin Şengal’den boşaltılmasının amaçlandığına işaret eden Uca, şunları söyledi: “Irak, insanlık düşmanı DAİŞ çetelerine Musul gibi bir kenti 24 saatte teslim etti. Ancak Êzidî halkı, özgürlük savaşçıları tarihi bir direnişle Êzidî halkının savunmasını yaptı. Irak askerleri Êzidî halkının kutsal olan yerlerini abluka altına almak, Şengal ile Rojava arasındaki bağlantıyı kesmek istiyor” diye belirtti. “6 yıl önce Êzidî halkının 74’üncü Ferman yaşamasına izin verenler bugün 75’inci Ferman’ı yaşatmak istiyor” diyen Uca, şunları söyledi: “Bugün bir kez daha Şengal halkının geleceği ile oynanmak isteniyor. Şengal halkı büyük bir abluka ve tehlikeyle karşı karşıya. Dünyanın gözleri önünde bir kez daha Êzidî halkının kaderi ile oynanmak isteniyor. Bugün Şengal’de yaşayan insanların sayısı 10 bin değil. Neden 10 bin asker gönderiliyor. Başka bir konsept devrede, İran ve Haşdi Şabii güçleri hedefte.”

‘SESSİZ KALMAYIN’

Şengal’e yönelik saldırılara sessiz kalınmasının yeni bir fermana sessiz kalınması olduğu uyarısında bulunan Uca, şu çağrıda bulundu: “Bugün tüm siyasi partilere, Kürt Diasporası, uluslararası güçlere sesleniyorum, ‘DAİŞ çetelerine karşı Kürtler insanlık savaşı veriyor’ diyen herkesin bu saldırıya sessiz kalmaması gerekir. Kürt halkına dayatılan komploya karşı olan, Şengal katliamını hatırlayan, Şengal bizim namusumuz diyen herkes, bu yönelime karşı çıkmalı. Bugün Şengal’de yeni bir ferman yaşanması halinde, uluslararası güçler ve ABD’de de bundan sorumlu olacaktır. Ben Êzidî bir kadın olarak, 2014’te Şengal’de yaşananları hatırlıyorum, binlerce Êzidî kadının hala akıbeti belli değil.  Şengal’in boşaltılmaması için elimizden geleni yapacağız. Şengal boşaltıldığında Kürdistan’ın bir parçası boşaltılacak. Kimse 75’inci fermana sebep olmasın. DAİŞ çeteleri Êzidî halkını yok edemedi, bugün KDP ve Bağdat arasındaki anlaşmada Êzidî halkını yok edemeyecek. Êzidî halkı 74 ferman boyunca boyun eğmedi, bugünde eğmeyecek.”

Röportaj: Berivan Altan

24 Kasım 2020