Vicdani ret hakkı tanınsın

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

Dünya varolduğu günden bugüne eril kodlarından ödün vermeyen erkeklerin sebep olduğu kaos ortamlarının, sömürünün, insan ve doğa katliamlarının pençesinde yok olmaya yüz tutmuş bir gezegenden çok daha fazlasıdır aslında. Yıkıcı orduların, yok eden silahların ve emperyal emellerin her geçen gün birbiriyle rekabet ettiği bir dünyada paylaşım savaşları tüm evrene zarar vermeye devam etmektedir. Tüm bu katı ve militarist bakış açılarından, kandan, gözyaşından uzak, orduların ve sınırların olmadığı bir dünyada barış içinde yaşamayı dileyen ‘Vicdani Retçiler’in günü 15 Mayıs.

İnsan öldürülmediği, emir talimat hiyerarşisinin olmadığı ve şiddetten uzak bir yaşam biçimi olarak tanımlanan Vicdani Ret hakkı, dünyanın bir çok ülkesinde ve avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında tanınmaktayken Türkiye’de tanımama şeklindeki tutum ısrarla devam ettirilmektedir. Bu anlamsız ısrarın sebebi, Cumhur İttifakının yurt içi ve yurt dışında yürüttüğü savaş politikalarına, kolluk kuvvetlerinin hukuk tanımayan müdahalelerine bakıldığında çok net anlaşılmaktadır. Vicdani Ret hakkı, hükümetin elinde son enstrüman olarak çaldığı savaş borazanlarının iyice şiddetlendiği bugünlerde daha çok anlam kazanmaktadır.

Vicdani reddi hak olarak tanımamakta ısrarcı olan hükümet diğer taraftan caydırıcı olmak adına vicdani reddini açıklayan yurttaşları ideolojik aygıtlar ve ceza tehditleriyle baskı altına almaktadır. 15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü dolayısıyla vicdani ret hakkının hayata geçmesi, vicdani retçiler üzerindeki tüm baskıların kaldırılması ve vicdani ret hakkını kullandığı için insan hakları ihlal edilen tüm kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz.

Vicdani ret hakkı için her türlü dayatma ve şiddete karşı direnen tüm vicdani retçilerin siyasi ve hukuki mücadelesinin yanında olduğumuzu vurguluyoruz. 

Ümit Dede
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
15 Mayıs 2022