Yaratılmak istenen kardeş kavgasına karşı tavrımızı ortaya koyalım!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bulunan Kürt Kadın Milletvekilleri, Irak Kürdistan Parlamentosu Başkanı Dr. Rewaz Faiaq, Irak Kürdistan Bölgesinde bulunan kadın örgütleri ile bütün Kürt kadınlarına “Yaratılmak istenen kardeş kavgasına karşı tavır geliştirme” çağrısında bulundu. Konuya ilişkin ilgili kesimlere gönderilen mektubun Türkçesinde şu ifadelere yer verildi:

Kürdistan Parlamentosu Başkanı Dr. Rewaz Faiaq'a Çağrımızdır: Yaratılmak İstenen Kardeş Kavgasına Karşı Tavrımızı Ortaya Koyalım!

Kürdistan Parlamentosundaki Bütün Kadın Milletvekillerine Çağrımızdır: Yaratılmak İstenen Kardeş Kavgasına Karşı Tavrımızı Ortaya Koyalım!

Bütün Kürt Kadın Örgütlerine Çağrımızdır: Yaratılmak İstenen Kardeş Kavgasına Karşı Tavrımızı Ortaya Koyalım!

Bütün Kürt Kadınlarına Çağrımızdır: Yaratılmak İstenen Kardeş Kavgasına Karşı Tavrımızı Ortaya Koyalım!

Biz Kürt kadınları dört parçaya ayrılmış, sömürü ve savaş cenderesine alınmış Kürdistan Coğrafyasına yaşatılan acıları en iyi bilenleriz. Halkımıza, toprağımıza yapılan sayısız saldırının, katliamın, soykırımın tanığı ve bu acıyı yüreklerinde en derin hissedenleri olduk. Ama zalimlere hiçbir zaman boyun eğmedik. Dilimiz, kimliğimiz, kültürümüz ve haklarımız için Kürt kadınlarının direnişini dünyaya örnek gösterdik.

Kürt coğrafyası binyıllardır egemen güçlerin ve devletlerin sömürü ve saldırı politikalarına sahne olurken bir yandan da Kürtlerin bir araya gelmemesi için her türlü hesabın yapıldığı bir alan olageldi. Bu durumun en önemli kanıtlarından biri de Kürdistan Bağımsızlık Referandumuna yönelik geliştirilen saldırılardı. Fakat Kürdistan'ın bir parçasında yaşanan acılar, katliamlar tüm Kürtlerin yüreğini yaktı. Kürdistan'ın bir yerinde atılan çığlık, tüm Kürtlerin kalbinde yankılandı. Halepçe'de, Roboski'de atılan çığlık bugün hala Erbil'in, Süleymaniye'nin Diyarbakır'ın, Kirmanşah'ın Kobani'nin yüreğini yakmaya devam ediyor. Çünkü aramıza sınırlar çizilmiş olsa da yüreğimiz, dilimiz, kültürümüz ve mücadelemiz hep tek parçaydı.

Kürtleri topyekûn yok etmeye dönük savaş karşısında Mexmûr'a yerleşen ve burada özgür bir yaşam kurmak için mücadele eden Mexmûr halkına bir kez daha saldırı yapıldı ve 3 Kürt kadın katledildi.
Tüm dünyanın amansız bir salgına kilitlendiği, insani çağrıların arttığı bir dönemde Kürtlere dönük saldırılar devam etmekte ve Kürtler arasına düşmanlık tohumları ekilmek istenmektedir. Kürtleri, kendi coğrafyalarında nefes alamaz duruma getirmek için her türlü kirli planı devreye koyanlar, Kürtler öldükçe sevinmekte, Kürtlerin kardeş kavgasına tutuşma ihtimali arttıkça kirli ellerini daha çok ovuşturmaktadır.

Biz Kürt kadınları, Kürt halkını karşı karşıya getirmek isteyen, aramıza düşmanlık tohumları ekerek Kürtleri birbirine kırdırmaya çalışan bu zihniyete her zaman birliğimiz ve dayanışmamızla karşı durduk. İşgalcilere kadın duruşumuzla, kadın mücadelemizle ve kadın ittifakımızla cevap verdik. Bu saldırılar karşısında ulusal birliğimizin ne kadar önemli olduğunu her seferinde yaşayarak bir kez daha gördük.

Ortadoğu coğrafyasında savaşlardan, saldırılardan en çok etkilenen kadınlar olarak bugün bir kez daha sözümüzü söylemeliyiz. Biz Türkiye Parlamentosu'ndaki Kürt Kadın Milletvekilleri olarak bu gidişin karşısındayız. Brakujî'nin tarihimizde bizlere neler kaybettirdiği açıkken yeniden bir kardeş kavgasına karşı tavrımızı ortaya koyuyoruz.

Kürt coğrafyasında egemenlerin söz sahibi olduğu, oyunlar kurduğu zamanlar artık geride kalmıştır. Bu hayalle yaşayan Kürt düşmanlarına karşı Kürtler arası birlik için her birimiz elimizden geleni yapmak zorundayız.

Harlanmak istenen Brakujî'ye, kardeş kavgasına karşı, on yıllardır mücadele ederek karşı duran sizlere, Kürdistan Parlamentosu'ndaki bütün Kürt kadınlara çağrı yapıyoruz. Biz Kürt kadınları her zaman bu tarihsel sorumluluğumuzla bir araya geldik. Parti, bölge, siyaset ayrımı yapmadan Kürt kimliğimiz ve kadın kimliğimizle, acılarımızda ve mücadelelerimizle birleştik. Şimdi bir kez daha acılarımızı ortaklaştırma ve birliğimizi güçlendirme zamanıdır.

Dünya koronavirüs salgınına kilitlenmişken Kürt düşmanlıklarından vazgeçmeyenlere karşı Kürdistan halkını her türlü virüsten korumak durumundayız. Kürt kadınlarının söz birliği, Kürtler arası birliğin temelidir. Savaşlardan en çok etkilenenler olarak savaşa özellikle de kardeler arası savaşa, Brakujî'ye yüksek sesle hayır diyelim.

Türkiye Parlamentosundaki Kürt Kadın Milletvekilleri
21 Nisan 2020