Zilan Katliamı’nda yitirdiklerimizi saygıyla yad ediyoruz: Yüzleşme çağrısı yapıyoruz

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana süregelen, Kürt halkına karşı yürütülen inkar politikaları, taleplerine karşı uygulanan şiddet, baskı ve zor yöntemlerinin sonuçlarından biri olan Zilan Katliamının üzerinden 91 yıl geçti. Kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan on binlerce kişinin hayatının kaybettiği bu büyük katliam Kürt halkının hafızasında ilk günkü tazeliğiyle acı bir şekilde yerini koruyor. 44 köyün yakıldığı ve Zilan deresinin günlerce kan aktığı bu katliamın ardından hayatta kalabilenler zorunlu göçe tabi tutuldu, mal ve mülklerine el konuldu. 

Dönemin iktidarı, bu büyük insanlık trajedisinin asker, korucu, milis ve sivil faillerinin bu suçlardan ceza almasını önlemek için kanunlar çıkarmış ve sonraki yıllarda yaşanan katliamların yolunu açmıştır. Zilan'da katliama yol açan inkar ve imha politikaları bugün de AKP tarafından farklı yol ve yöntemlerle sürdürülmektedir. Kürtlerin seçimlerde yaptığı irade beyanı hiçe sayılarak belediyelerine kayyımlar atanmakta, milletvekilleri ve seçilmişler düşman hukuku uygulanarak cezaevine atılmakta ve kurumları kapatılmaktadır. Partimize yönelik kapatma davasında gördüğümüz zihniyet, bu politikaların vücut bulmuş halidir.

Halklarımızın demokratik ve aydınlık geleceğinin inşa edilebilmesi için Zilan Katliamı başta olmak üzere geçmişte yaşanan acılarla bir an önce yüzleşilmelidir. Katliamda yitirdiğimiz kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan on binlerce kişiyi saygıyla yad ediyoruz, unutmuyoruz. Bu topraklarda yaşanan bütün katliamlar ve acılar demokratik ve özgür bir ülke yaratma mücadelemizin gerekçesidir. Katliamın karar vericileri ve sorumlularının tarih önünde mahkum edilmesi için mücadeleye etmeye devam edeceğiz.   

Halkların Demokratik Partisi 
Merkez Yürütme Kurulu
13 Temmuz 2021