1 Mayıs meydanlarındayız: 15 Mayıs’ta yeni bir baharı halaylarımızla, türkülerimizle kutlayacağız

Yeşil Sol Parti, emek ve meslek örgütleriyle ortaklaşa Van, Dersim ve Batman’da 1 Mayıs mitingleri düzenledi. Ayrıca Ankara ve İstanbul’da, sendikalar öncülüğünde gerçekleştirilen mitinglere güçlü katılım sağladı. İstanbul’daki kutlamaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, parti yöneticileri ve milletvekili adayları; Ankara’daki kutlamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve milletvekili adayları; Dersim’deki mitinge Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve milletvekili adayları; Van’daki mitinge DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve milletvekili adayları; Batman’daki kutlamaya ise Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve milletvekili adayları katıldı. Dersim ve Batman’daki kutlamalarda konuşan Kılıçgün Uçar ve Akın şunları söyledi:

DERSİM:

Çigdem Kilicgun Uçar: Unca tornê Sey Rizayî, tornê Ana Zerîfa sima xeyr ameyê

Wes û war bê sarê ma, ma bi xeyr dî sarê ma, sima bi xeyr ameyê, ma bi xeyr dî cinîyê xoser, ma bi xeyr dî gencê xoser,  ma bi xeyr dî hevalê ma, sima bi xeyr ameyê, nameyê partîya ma ser o, nameyê Partîya Çepa Keske ser o ma silam û rêzanê xo rusnenê sima rê. 1’ê Gulana ma wes ba! Unca tornê Sey Rizayî, tornê Ana Zerîfa sima xeyr ameyê, rind ke ameyê, rind ke ma yewbînî het der ê. 

Sima ra nêba no welat welatî de nêmendero. Jîyarê dîyaranê ma, kalikan û pîrikanê ma, erd ra heya asmên sima ra ayan bo, ma ju bar girewt xo ser, ma ju rayîr viraşt, wazenîme ke pêro pîya berz bikerîme. Barê ma giran o. La ganî ma yewbînan bigîrîme. Ju pîlê ma vato ya ez kilîtê co kerd vindî, no wext bîyo ke ganî ma kilît bibê. Pêrodayîşê xo ser o, na xelasîya xo ser o! Ma yê ma hêgayan de gureyênê, ma yê ma fabrîkayan de gureyênê, ma yê ma zereyê keyeyî de gureyênê, emeg yê ma yo. Emegê ma ser o na îqtîdar serayî viraştî, ma kerd teber. Ma vanîmê ke ma teber de yê am nêsonê serayan mîyan. Her cayê ma, her keyeyê ma bibo seray. Unca pîya bikerîmê.

Tek adam rejimini yıkarak bu zamanı doğru zaman yapacağız

Anadilimizi ve kültürümüzü kullanmamız önündeki engelleri biliyorsunuz ama Dersim coğrafyasında yaşayan, Dersim’in ruhunu alan herkesin dilimizi kültürümüzü ve itikadımızı yaşatmak üzere sorumluluk alması gerekiyor. Ben bu sorumluluğu kendi adıma aldım. Buradaki arkadaşların da bu sorumluluğu alacağından şüphem yok. Bugün 1 Mayıs’tayız. Emek hepimizin. Bu dünya en çok da bizlerin emeği üzerinde dönüyor. Emeği bu kadar değersizleştiren, işçileri ve emekçileri aç olarak evine gönderen, çocuklarının yüzüne bakamayacak emekçi anne ve babalar yaratan, sokakta hakkını isteyen emekçileri tekmeleyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu iktidar sloganında utanmadan şunu söylüyor: Doğru adam, doğru zaman. Öyle mi sevgili arkadaşlar? Tabii ki hayır. Ama biz bu zamanı doğru zaman yapacağız. Bu iktidarın bize reva gördüğü hayatı değiştirerek ve yeni bir yaşamı inşa ederek kendi açımızdan doğru zamanı inşa edeceğiz. Tek adam rejimini yıkarak bu zamanı doğru zaman yapacağız. Kadınların mücadelesini sokakta olduğu kadar yaşamın her alanında, Meclis’te eşbaşkanlıkta ve eşit temsilde büyüterek bu zamanı kendimiz için doğru zaman yapacağız. 

Tek adam rejimini Dersim’den göndermeye çok hazırız

Ötekileştirenlere, ayrımcı ve kutuplaştırıcı siyaseti dayatanlara karşı demokratik siyaseti büyüteceğiz ve kendimiz açısından doğru zaman yapacağız. Muhasebesini yaptığımız bu cumhuriyetin ikinci yüzyılında biz kurucu özne olacağız. Cumhuriyeti demokratikleştireceğiz. Var mısınız Dersim halkı? Dersim taşıdığı bütün değerlere saldırılarla karşı karşıya. Hem mevcut iktidar hem de önceki iktidarlar açısından. Onların şiddeti hiç bitmedi, Dersim'in de direnişi hiç bitmedi. Bugün bir aradaysak, bugün bu mikrofonu kullanıyorsak, bir parti adına seçime girebiliyorsak, Türkiye’nin siyasetine müdahale edebiliyorsak ve Türkiye siyasetini demokratikleştirmek için bu kadar iddialıysak bu hep sizin emeğiniz. Var olun, sağ olun arkadaşlar. Önemli ve kritik bir seçime gidiyoruz. Bu seçimde kadınlar, gençler, farklı halklar ve inançlar lehine bir muhasebe yapacağız. Kimseyi ötekileştirmekten bahsetmiyoruz. Bir arada yaşamanın, demokratik siyasetin mümkün olduğunu gösterebileceğimiz bir yaşamı inşa etmek istiyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki bu tek adam rejimi gitmeye hazır değil ama biz Dersim’den onları göndermeye çok hazırız. Her birimizin emeği kendi yaşam alanında çok kıymetli. Emek ve Özgürlük İttifakı da bugüne kadar tek adam rejimi karşısında tek bir adım dahi geri atmayan mücadelesini büyüten ittifaktır. Bu mücadeleyle birlikte demokratik bir Türkiye’yi inşa etmeye geliyoruz, her birimizin emeğiyle.

Yürüttüğümüz mücadelenin artık bir kazanıma dönüşmesi gerekiyor

Biz bütün bunları yaparken Saray’ın talimatıyla dört gündür üst üste operasyon gerçekleştiriyorlar. Bu operasyonları kime yapıyorlar? Biat etmeyen hukuk emekçilerine yapıyorlar, basın emekçilerine, sanatçılara, demokratik siyaset yapanlara yapıyorlar. Hep yaptılar, bugün de yapacaklar, yarın da yapacaklar ama biz bunları yapamayacakları yeni bir yaşamı kurmak zorundayız. Yürüttüğümüz mücadelenin ve direnişin artık bir kazanıma dönüşmesi gerekiyor. Kazanan bir siyasi parti olmayacak, kazanan sizler ve bizler olacağız. O yüzden beyannamemizde dedik ki “Dîsa Em”, “Reyna Ma”. Bu beyannamede bizler varız, hepimiz varız; birbirini gören ve mücadeleyi büyüten bir yerde duruyoruz.

Üretenlerin ve emekçilerin yöneten olması için oylar Yeşil Sol Parti’ye

Bu mücadeleyi yürüten en büyük güç tabii ki kadınlar. Deniz Poyraz’a sözümüz var, Gülistan Doku’ya sözümüz var. Bu mücadele kazanacak. Gülistan’ın akıbetini bulamayan ama iktidarım diye saha saha dolaşan bu iktidar gidecek. Bütün kadın arkadaşlarımızla birlikte eşbaşkanlık sistemini de eşit temsili de bizler yaratacağız. Seçimlerde kritik iki oy kullanıyoruz. Tek adam rejimine kaybettirmek için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir oyumuzu Kemal Kılıçdaroğlu’na veriyoruz. İkinci oyumuzu üretenlerin ve emekçilerin yöneten olması için Yeşil Sol Parti’ye veriyoruz. Coşkunuza, emeğinize sağlık.  

BATMAN

İbrahim Akın: 14 Mayıs’ta esen rüzgarla Saray rejimini göndereceğiz

Sevgili Batmanlılar, sevgili işçiler, emekçiler, sevgili halkımız; Yeşil Sol Parti adına sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Bugün dünya işçilerinin, emekçilerinin birlik dayanışma ve mücadele günü. 1 Mayıs kutlu olsun. İyi ki varsınız, hoş geldiniz. Hun bi xêr hatin serseran serçavan hatin. Eemeğinizle, direncinizle, alınterinizle bu alanı doldurunuz. Ancak bugün aynı zamanda yeni bir sürecin örgütlenmesi için de buradayız. 8 Mart’tan aldığımız coşkuyu Newroz’a, Newroz ruhundan aldığımız coşkuyu 1 Mayıs’a taşıdık. 1 Mayıs’tan da 14 Mayıs’a yürüyoruz. 14 Mayıs’ta esen rüzgarla Saray rejimini göndereceğiz, var mıyız arkadaşlar? Evet, bu mücadele, bu yürüyüş iktidarı gönderecek. Buna inanıyoruz.

İnançlı ve kararlı mücadelemizle Batman’dan Meclis’e vekillerimizi göndereceğiz

Bu düşmanlık siyasetini 14 Mayıs’ta bitireceğiz. Sizin bu inançlı ve kararlı mücadeleniz sayesinde Meclis’e vekillerimizi göndereceğiz. Saray rejimi sadece kötülük ve yoksulluk üretmiyor, aynı zamanda bütün halka büyük işkence ve eziyet çektiriyor. Savaşa harcadığı bütçe Türkiye’nin 3’te birine denk geliyor. 469 milyarlık bütçenin bu ülke halkına verildiğini düşünsenize. Buradan hiç kimse evine aç gitmeyecek, kadınlar çorbasına ne koyacağını düşünmeyecek. İnsanca onurlu bir yaşam sürdüreceğiz. O nedenle Yeşil Sol Parti altında toplanan bütün ötekilerin, kadınların, gençlerin, emekçilerin yani herkesin bir araya gelişi sonrası şunu vaat ediyoruz. Sol ve sosyalizm aslında emek, özgürlük, eşitlik, adalet ve demokrasi mücadelesi verir. Bu kavramlar bizim için çok önemlidir. Eşitliğin olmadığı yerde özgürlük olmaz, özgürlüğün olmadığı yerde demokrasi olmaz. Bunların hepsi bir araya geldiğinde de barış içinde ortak vatanda bir araya gelebiliriz.

15 Mayıs’ta yeni bir baharı halaylarımızla, türkülerimizle kutlayacağız

Bunların savaş politikalarını durdurmadan açlığı çözme şansımız yok, Batman’daki insanların eşit koşullarda yaşama şansı yok. Savaş politikalarını bitireceğiz. Savaş tamtamlarına karşı, Saray’da çöreklenen beton şirketlerine karşı mücadelemizi başarılı bir şekilde yürüteceğiz ve onları 14 Mayıs’ta göndereceğiz. 15 Mayıs’ta yeni bir baharı, şimdi burada olduğu gibi, halaylarımızla ve türkülerimizle kutlayacağız. Bu rüzgar Kürdistan bölgesinde çok büyük esiyor. AKP’nin Türkiye’nin her tarafından daha çok bölgede silindiğini gördük. Bunun karşısında ne yaptılar biliyorsunuz, Batman’da somut yaşıyorsunuz. Bu AKP-MHP kötülük ittifakı ayakta kalmak için yanına daha fazla kötülük aldı. Kadın düşmanlarını aldılar. Her türlü karanlık rejimin savunucularını aldılar. Tek dertleri Saray’da kalabilmek. Batman’dan söz veriyoruz; Saray rejiminin her türlü kötülüğüne karşı işte biz buradayız. Geliyoruz ve bunları göndereceğiz.

Batman biliyorsunuz bir kayyım rejiminin başlangıcı. Edip Solmaz şahsında burada bir belediye kazanıldı. 44 yıl önce kazanılan bu belediyeye kayyım atandı. Edip Solmaz ne yapmıştı biliyor musunuz? Tek tek buradaki yoksullarla buluşarak onların aşını işini sağlamıştı.

Batman’da 5-0 kazanacağız

Artık seçime 13 gün kaldı. O gün iki oy kullanacağız. Sandığına gittiğinizde size iki oy pusulası verilecek. Saray rejimini göndermek için bir kişiye oy vereceksiniz. O kişi Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Bir oyu Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğiz. Diğer oyumuzu Yeşil Sol Parti’ye vereceğiz. Faşizmi durdurmak, bu iktidarı göndermek için Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğiz. Erdoğan’ı göndereceğiz ama asıl oyumuzu geleceği kurmak için Yeşil Sol Parti’ye vereceğiz. Yeşil Sol Parti sizin partinizdir. Kendi partinize sahip çıkarak buradan 5 milletvekili göndereceksiniz. Var mısınız arkadaşlar? Evet, bu gençler, kadınlar, bu irade burada olduğu sürece biz de 5-0 kazanacağımıza inanıyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan, an serkeftin an serkeftin.  

1 Mayıs 2023