10 Ekim şehitlerine sözümüzdür; hayalleriniz ve barış talebiniz mutlaka gerçekleşecek

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Bu ülkedeki bütün vicdanlı insanlarını büyük acılara boğan 10 Ekim Ankara Gar Katliamının üzerinden 6 yıl geçti. Ne acılarımız küllendi, ne öfkemiz bitti ve ne de katliamın sorumlularından hesap sorma, gerçek katilleri ortaya çıkarma ve yitirdiklerimizin hayallerini yaşatma mücadelemiz zayıfladı. Veysel’in gülüşünü de; yitirdiğimiz 103, yaralanan 419 yoldaşımızın, Türk, Kürt, Alevi, Sünni, kadın, emekçi, genç, yaşlı on binlerce insanımızın güle oynaya, bir festival havasında Ankara’ya geliş amaçlarını da unutmadık. 

Katliam esasen bu topraklarda çözüm, barış, demokrasi ve özgürlük istemine karşı gerçekleştirildi. Gerçek katilleri de, gerçek katillerin kullandığı taşeronları da iyi tanıyoruz. Katilleri Diyarbakır mitingimize yönelik saldırıdan, Suruç’ta düş yolcularını hedef alan katliamdan, Antep’te düğüne saldıracak kadar gözü dönmüş olmalarından tanıyoruz. Onları, iktidar uğruna her türlü insani değeri çiğnemelerinden, halkımızın özgürlük, eşitlik ve barış taleplerini katliamla bastırma politikalarından tanıyoruz. Biz katilleri bu topraklarda gerçekleştirilen Sivas, Çorum, Maraş, Dersim, Zilan katliamlarından tanıyoruz. Taşeronlar ve uygulayıcıları değişse de katliamcı zihniyetin amacının hiç değişmemesinden biliyoruz. 

10 Ekim katliamıyla baharımızı kışa, gülüşümüzü yasa dönüştürmek; umutlarımızı boğmak, Türkiye’yi sonsuz bir karanlığa mahkum etmek istediler. Halklar arası düşmanlığı daim kılmayı, çatışma siyasetiyle iktidarlarını süreklileştirmeyi amaçladılar. İstediler ki bu topraklarda bir daha asla barış, demokrasi ve özgürlük diye sokaklara çıkılmasın. Katliamlarla toplumsal mücadele dinamiklerini felç ederek faşizmi bu ülkenin kaderine dönüştürmek istediler. Başaramadılar, başaramayacaklar. 

2015 yılında başlattıkları bu karanlık sürecin, katliamlar serisinin taşeronu IŞİD çetesi olsa da, asıl sorumlu; katillere yol gösterenler, barış düşmanları, demokrasi karşıtlarıdır. “Bize 400 vekil verin bu iş huzur içinde çözülsün” diyenlerdir, sınırları IŞİD’in cirit attığı güvenli bölgelere dönüştürenlerdir, “öfkeli çocuklara” TIR’lar dolusu silah gönderenlerdir. Bu katliamın asıl sorumlusu, IŞİD barbarlığını yenilgiye uğratarak halklar devrimini gerçekleştirenlere karşı çeteleri açık açık destekleyenlerdir. 6 yıldır süren göstermelik katliam yargılamalarında da bu hakikati gördük. Asıl sorumlular gizlenmeye, Cumhuriyet tarihinin bu en büyük sivil katliamlarından biri olan 10 Ekim’in sorumluluğunu 3-5 zavallı tetikçiye yüklemeye yönelik açık bir çaba var. Katili aklamaya mağduru cezalandırmaya yönelik politikayla katliam sürecini sürdürmek istiyorlar.

Tarih bizden yana, hak ve hakikat bizimle birliktedir. Bütün katliamlara rağmen o karanlık politikaların sonu yaklaşıyor. Mücadelemizde ısrar ettik, yaşam alanlarımızdan çekilmedik, bu karanlık amaçlarına hizmet etmelerine müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Başta 10 Ekim katliamında yitirdiklerimiz olmak üzere, aramızdan koparılan bütün yoldaşlarımıza ve mücadele arkadaşlarımıza sözümüzdür; talepleriniz taleplerimizdir, hayallerinizi ve umutlarınız bize emanettir; onları yaşatmak için mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz. Katliamlardaki gerçek sorumlulardan hesap sorana kadar yolumuza devam edeceğiz. Bu ülkede barış, özgürlük ve demokrasi bizim mücadelemizle mutlaka gerçekleşecek.

 
Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu
10 Ekim 2021