2020 Newroz programı açıklandı: Demokrasi, adalet ve özgürlük için meydanlara

Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da katılımı ile Diyarbakır’da Newroz programı açıklandı.

HDP, HDK, DTK, DBP, TJA, Azadî Hareketi, DDKD, PİA, KKP, PDK-Bakûr gibi parti ve örgütlerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda hazırlanan ortak metnin Türkçesini Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürtçesini ise İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç okudu. Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Mithat Sancar ise kısa birer konuşma yaptı.

Öztürk ve Kamaç'ın okuduğu ortak metnin Türkçe ve Kürtçesi ile HDP Eş Genel Başkanlarının konuşmalarında kullandığı ifadeler şu şekildeydi:

DEMOKRASİ ADALET VE ÖZGÜRLÜK İÇİN NEWROZ'A

Kürdistan coğrafyası, binlerce yıldır bütün savaş, kıyım ve göçlere rağmen bereketli toprakları sayesinde halklara, inançlara ve kültürlere ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafyadır. Bu coğrafyanın en kadim halklarından biri olan Kürt halkı, asırlardır komşu halklarla barış içinde yaşamasını bilmiş, kimsenin diline, kültürüne, toprağına göz dikmemiş ve yaşamını onurlu bir şekilde sürdürmüştür.

Bu toprakların tarihinin bir tarafında zulüm ve kıyımlar öbür tarafında zulme karşı bir direniş geleneği vardır. Kürt milleti zalime karşı direnişte bu toprakların öncü güçlerinden biri olmuş, bin yıllardan beridir zalim Dehak’lara karşı direnen binlerce Kawa’yı bağrından çıkarmıştır.

Kürt halkı bin yıllardan bu yana direnişi yeniden büyütmek için her yıl Mart ayının 21’ini baharın, yeniden doğuşun, yenilenmenin, direnişin ve umudun bayramı olarak kutlamaktadır. Newroz ateşi, binlerce yıldır Kürt halkı için hem direnmenin hem de arınmanın sembolü haline gelmiştir.

Savaşlara, ölümlere, zulüm, baskı, inkâr, imha ve tutuklamalara karşı bu yıl Kürt Milleti yeniden barışın, kardeşliğin, özgürlük ve eşitliğin sesi ve soluğu olmak için meydanlara, sokaklara ve alanlara inecek. Kendi taleplerini ve nasıl bir yaşam kurmak istediğini ve mücadele kararlılığını yeniden dünyaya duyuracak ve milyonlarca kişinin aynı anda etrafında halaya durduğu Newroz ateşini harlayacak ve gürleştirecek. Amed'den Mahabad’a, Hewlêr’den Kobanê’ye kadar Kürtler komşu halklarla birlikte dayatılan tekçiliğe karşı eşitliğin, özgürlüğün ve çok sesliliğin imkansız olmadığını yeniden haykıracak.

Bu yıl yine savaşın, yoksulluğun, çözümsüzlüğün gölgesinde Newroz’u kutluyoruz. Tarihsel zulme ve eşitsizliğe bir itiraz olarak doğan Newroz’un ruhu ile bizlere dayatılan savaşa, adaletsizliğe ve inkar politikalarına karşı bugün de söyleyecek sözümüz var.

Milyonların alanlara ineceği Newroz’da;

Kürt halkının siyasal taleplerinin küresel savaş baronlarının pazarlık meselesi olmadığını, onurlu bir barışın, eşit ve özgür bir yaşamın kurulması için hayatın her alanını örgütleyeceğimizi, bizlere dayatılan köle efendi karşıtlığını asla kabul etmediğimizi haykırarak bu konuda uluslararası kamuoyunu ve dostlarımızı dayanışmaya çağıracağız,

Ortadoğu’da sürekli derinleştirilmeye çalışılan hegemonya savaşlarına karşı dünya halklarını Ortadoğu Barışı için sesini yükseltmeye çağıracağız,

Tüm cezaevlerinde haksız ve hukuksuz bir şekilde rehin tutulan yine 21 yıldır ağır tecrit koşulları altında olan Sayın Abdullah Öcalan’ın ve başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm siyasi tutsakların bir an önce özgürlüğüne kavuşması için haykıracağız,

Bu gün direnişleriyle bizlere güç veren ve bizlere direnmeyi öğreten kadınların özgür ve eşit bir yaşam kurma talebini kadın, genç, yaşlı hep birlikte haykıracağız,

Yaşam alanlarımızda oluşan doğamızın ve çevremizin tahribatlara, yıkımlara, sularımızın, derelerimizin, ormanlarımızın ve kentlerimizin metalaşmasına karşı dur diyeceğiz,

Açlıktan insanların intihar etmediği, eşit ve insanca bir yaşamın tesis edildiği sömürünün olmadığı bir dünya talebimizi yeniden haykıracağız,

Demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılması başta olmak üzere, eşit, özgür ve adil bir yönetim talebimizi yeniden haykıracağız,

2020 Newroz’u, Kürt halkının demokratik ve siyasal taleplerini, büyük bir coşku ve moral ile haykıracağı bir platform olacaktır. Başta halkımız olmak üzere, tüm dostlarımızı, demokratik kitle örgütlerini, kadın, gençlik ve doğa ve çevre örgütlerini büyük bir coşku ile 2020 Newroz’nu birlikte kutlamaya davet ediyoruz.

Her zamankinden daha fazla özgürlüğe yakınız!

Ve inancımız, kararlılığımız, umudumuz her zamankinden daha güçlüdür.

Ulusal birlik ruhu ile onurlu bir barışa doğru

Bizler kazanacağız, mutlaka kazanacağız…

BİJÎ NEWROZ

YAŞASIN NEWROZ

JI BO AZADÎ, YEKRÊZÎ, YEKİTÎ DAD Û DEMOKRASİYÊ WERİN NEWROZÊ

ADALET, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ İÇİN NEWROZ’A

1-Halkların Demokratik Kongresi (HDK)

2-Demokratik Toplum Kongresi (DTK),

3-Özgür Kadın Hareketi (TJA)

4-Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),

5-Halkların Demokratik Partisi (HDP),

6-Partiya Azadî,

7-Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD),

8-İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA),

9-Kürdistan Kominist Partisi (KKP),

10-Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-Bakûr)

JI BO AZADÎ YEKITÎ Û DEMOKRASIYÊ WERIN NEWROZÊ!

Erdnîgariya Kurdistanê, ligel şerê bi hezaran salan, qetlîam û koçberkirinê bi saya hilberîna axa xwe ya bi bereket malovanî ji gelan, baweriyan û çandan re kiriye. Gelê Kurd ê qedîm bi hezaran sal in ku li ser vê erdnîgariyê dijî, bi serdeman e bi gelên cîran re di nava aşitiyê de jiyaye, destwerdanî tu ziman û çandan nekiriye, çav berî axa kesî nedaye, bi rûmetdarî jiyana xwe berdewam kiriye.

Li hêlekê vê axa dîrok zilm û qetlîam, li hêla din jî daîma kevneşopiya berxwedanê pêşketiye. Gelê Kurd li hemberî zaliman di warê berxwedanê de bûye hêza pêşeng, bi salan e li hemberî Dehaqên zalim Kawayê berxwedêr afirandiye (derxistiye).

Gelê Kurd bi hezaran salan e ji bo mezinkirina berxwedanê her sal di 21'ê adarê de vê rojê wekî cejna ji nûve zayînê, nûjenbûn, berxwedan û hêviyê pîroz dike. Agirê Newrozê ji bo Kurdan bûye sembola, berxwedan û paqijiyê.

Gelê Kurd dê îsal jî li hemberî zilm, pêkûtî, înkarkirin, îmhakirin û girtinan ji bo bibe dengê aşitî, biratî, azadî û wekheviyê dê dakeve kolan û qadan. Ji bo jiyanekî çawa? Û daxwazên xwe yên rewa bîne zimên û biryarbûna xwe ya têkoşînê nîşanî hemû raya giştî ya cîhanê bide dê bi tevlîbûna mîlyonên ku dîlanê digirin dê agirê Newrozê geş bikin. Kurd dê careke din li hemberî yekperestiya ku li gelan tê ferzkirin, Ji Amedê heta Mahabadê, ji Hewlêrê heta Kobanê bi gelên cîran re biqêre ku wekhevî, azadî û pirdengî ne bê îmkane.

Em îsal jî di bin siya şer, xizanî û bêçareseriyê de Newrozê pîroz dikin. Bi ruhê Newroza ku li hemberî zilma dîrokî û redkirina newekheviyê vejiyaye, îro jî li dijî şer, bêedaletî û polîtîkayên înkarkirinê gotina me heye.

Di Newroza ku dê bi mîlyonan kes dakevin qadan de;

Em dê nîşan bidin ku daxwazên siyasî yên gelê Kurd ne mijara bazariyê ya hêzên şer e. Ji bo avakirina jiyana di nava aşitiyek bi rûmet, wekhev û azad em dê hemû qadên jiyanê bi rêxistin bikin. Em dê jiyana axatî û koletiyê ya ku li ser me tê ferzkirin teqez qebûl nekin. Bi vê munasebetê em ê banga piştevaniyê li tevahî Raya Giştî ya Navnetewî û dostên xwe bikin,

Ji bo aşitiya Rojhilata Navîn em dê bang li tevahî gelên cîhanê bikin ku li hemberî şerên hegomon ên tê kûrkirin dengê xwe bilind bikin.

Em ê ji bo neheqî û bêhiqûqiyên li hemberî girtiyên dîl hatine girtin, brêz Abdullah Ocalan ê ku 21 sale di bin tecrîda giran de ye, girtiyên nexweş û hemû girtiyên siyasî azadiyê biqêrin.

Em dê jin, ciwan û kalepîr ji bo daxwazên jinan ên azadî û jiyana hevpar ku bi berxwedana xwe hêz dane me û berxwedanê nîşanî me dane biqêrin

Li hemberî sermiyedarkirina av, çem, daristan û bajarên xwe, em dê li dijî hilweşandina dorhêl û texrîbatên li xwezaya ku ji qadên me yên jiyanê pêk tên bêjin raweste.

Em dê daxwaza xwe ya; cîhana ku tê de mirov ji birçîna întixar nakin, ji bo hûnandina jiyana wekhev û mirovî ku tê de mêtingerî tunebe biqêrin.

Em dê di serî de daxwaza rakirina astengiyên li pêş siyaseta demokratîk, rêveberiyek wekhev, azad û adilane biqêrin.

Dê Newroza 2020'an bibe platforma ku, gelê Kurd tê de bi coş û kelecanek mezin daxwazên xwe yên siyasî biqêre. Em di serî de gelê xwe, hemû dostên xwe, rêxistinên saziyên sivîl, jin, ciwan û rêxistinên xweza û dorhêlparêzan dawetî pîrozbahiya Newroza 2020'an dikin.

Ji hemû deman bêhtir em nêzî azadiyê ne!

Û bawerî, biryarbûn û hêviya me ji ya hemû deman bi hêztir e.!

Bi ruhê yekîtiya Netewî û ber bi aşitiyek bi rûmet ve

Em dê bi serkevin, Teqez em dê bi serkevin...

BİJÎ NEWROZ

JI BO AZADÎ, YEKRÊZÎ, YEKITÎ EDALET Û DEMOKRASIYÊ WERIN NEWROZÊ

Partiyên û Rêxistinên Beşdarvan

1-Kongreya Demokratîk a Gelan (HDK)

2-Kongreya Civaka Demokratîk (KCD),

3-Tevgera Jinên Azad (TJA)

4-Partiya Herêmên Demokratîk (DBP),

5-Partiya Demokratîk a Gelan (HDP),

6-Partiya Azadî,

7-Komeleya Şoreşgerên Demokratîk a Kurd (DDKD),

8-Partiya Însan û Azadî (PİA),

9-Partîya Komunîsta Kurdistan (KKP),

10-Partiya Demokrat a Kurdistan (PDK-Bakûr)

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ın açıklamaları:

Değerli arkadaşlar, basının değerli emekçileri, hepinize hoşgeldiniz diyorum. 2020 Newroz'u, tarihsel ve dönemsel açıdan oldukça büyük bir öneme sahip bir Newroz olacak. 2020 Newroz'unu savaş politikalarının, hukuk dışı tecrit politikalarının, baskının, şiddetin, kayyım gasplarının çok yoğun yaşandığı bir döneme denk gelmesi itibariyle önemli bir Newroz olduğunu ifade etmek isterim.

Amed meydanı şuna tanıktır: 2013 Newroz'una tanıktır. Amed meydanında 2013 Newrozu’nda Sayın Öcalan’ın İmralı Cezaevi'nden göndermiş olduğu Türkiye halklarına, Ortadoğu halklarına ve Türkiye’nin demokratik çözümüne dair mektubunu gördü, Türkiye’deki Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümüne dair mektubunu gördü.

Çözümsüzlüğü dayatmak isteyen zihniyet tüm Ortadoğu'da acılara neden oldu

Aynı zamanda Ortadoğu'da yaşanan sorunların çözümüne dair çok kapsamlı mektubunun okunduğu bir Newrozu yaşadık Amed Newrozu’nda. Bu önemliydi. 2013 Newrozu’nda bu dikkate alınmış olsaydı, çağrılar dikkate alınmış olsaydı, bugün yaşanan krizlerin, başta Türkiye ve Ortadoğu olmak üzere kaosların hiçbiri olmayacaktı. Bu ülkeyi yönetenler, AKP hükümeti ne yazık ki 2013 Newroz'unda verilen mesajları, söylenen sözleri dikkate almayan, barış ve müzakere süreçlerini dikkate almayan yol ve yöntemi tercih etti. Çatışmalı süreçlerde devam etmek isteyen, çözümsüzlüğü dayatmak isteyen zihniyetin bugün sadece Türkiye’de değil, tüm Ortadoğu'da yıkımlara, ölümlere, acılara vesile olduğunu görüyoruz. Hep birlikte görüyoruz ve buna tanıklık ediyoruz.

Sayın Öcalan hala barıştan yana çağrılar yapıyor

Hala geç kalınmış olmadığını ifade etmek isterim. Elbette 2013 Newroz'u dikkate alınmış olsaydı, bugün daha demokratik bir Türkiye, Suriye ve Ortadoğu olacaktı. Bugünlere bu süreçle gelinmiş olacaktı. Bir kez daha ifade etmek isterim: Hala genç kalınmış değil. İmralı Adasında Sayın Öcalan hala aynı noktada, hala vermiş olduğu mesajlarda Türkiye halklarının, Suriye halklarının Ortadoğu halklarının barıştan yana olan çağrılarına destek veren açıklamalar yapmaktadır.

Bu coğrafyanın kaderi acılar olmamalı

İşte 2020 Newroz'unda Türkiye halklarının, toplumunun barıştan yana olduğuna dair, tüm sorunların diyalogla müzakereyle çözülebileceği inancının geçerli olduğuna dair açıklamalarının yapıldığı bir Newroz gerçekleştirmek isteriz. Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu ülkenin bu coğrafyanın kaderi ölümler, acılar olmamalıdır, gözyaşı olmamalıdır ve çocuklarımızın toprağın altına düşeceği süreçlerin bir daha yaşanmaması olmalıdır.

Kürt halkının birlik ve beraberliğini pekiştireceği bir Newroz kutlayacağız

Bu Newroz şu açıdan da önemlidir. Kürt halkının birlik ve beraberliğini pekiştireceği 2020 Newroz'unu gerçekleştireceğiz; Amed’de, İstanbul’da, Van’da Türkiye'nin, Kürdistan'ın her yerinde. Bu Newroz tarihsel bir döneme denk geliyor. Bu Newroz’un tarihsel olarak önemli bir Newroz olduğunu ülkeyi yönetenlere hatırlatıyorum. Newroz'da Türkiye toplumunun bir araya gelmesine, bu mesajın Ankara'ya iletilmesini de umuyorum.

Meydan Newroz meydanıdır

Eğer Kürtler birlik ve beraberliğini göstermek istiyorsa ve bu anlamda bir yol katetmek istiyorsa, işte meydan Newroz meydanıdır! Eğer Türkiye toplumu demokratik çözümden yana olduğunu bir kez daha ispat etmek istiyorsa ve demokratik ittifakların Türkiye’ye olan faydasını ve yararını göstermek istiyorsa işte meydan Newroz meydanıdır! Newroz meydanından bunun mesajları verilmelidir.

Barışı içtenlikle ve yürekten dileyen insanların, Türkiye halklarının ve toplumunun, bu ülkeyi bir barış ülkesi yapmak için el ele ve omuz omuza verme zamanıdır. Barışı bir kez daha haykırma zamanıdır.

Sevgili gençler ve kadınlar Newroz meydanı sizin olmalıdır

Türkiye’nin geleceği açısından çağrımı özellikle gençlere ve kadınlara yapmak isterim. Sevgili kadınlar, sevgili gençler Newroz meydanları sizin olmalıdır. Newroz meydanın gençlerin ve kadınları yoğun katılımı bizleri güçlendirecektir. Kürt halkının, Türkiye halklarının Nerwoz'unu kutluyoruz. 21 Mart’ta Newroz alanlarında görüşmek üzere...

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın açıklamaları:

Basının değerli emekçileri, ben de sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 2020 Newroz'unun tarihsel bir öneme sahip olduğunu arkadaşlarımız vurguladı. Savaş ve barış arasında bıçak sırtı bir durumdayız. Ya onlarca yıl sürecek bir savaşın içine sürüklenilecek ya da adil ve kalıcı bir barış kurulacak.

Ortadoğu’da barışın sağlanmasının ön şartı Kürtlerin temel haklarına kavuşmasıdır

Ortadoğu’da adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasının ön şartı Kürtlerin haklarına, temel haklarına kavuşmasıdır. Yani Ortadoğu’nun kalbinde, demokratik bir şekilde barış içerisinde çözülmesidir. Newroz bunun için her zaman bir imkan ve bir fırsat olmuştur, bunları haykırmak ve hatırlatmak için. Newroz pek çok halk tarafından kutlanır ama Kürtler açısından bunun özel bir anlamı olmuştur. Newroz özgürlük özleminin halklarla eşit bir şekilde kardeşçe yaşama arayışının bir sembolü olmuştur. O nedenle bütün Ortadoğu halkları, elbette Türkiye halkları, bu Newroz'u onlarca yıl sürecek savaş girdabı mı, bir kan deryası mı yoksa bir kalıcı barış dönemi mi, bir özgürlük dönemi mi olacak? Bu soruları sorarak, Newroz'a gerekli anlamı, önemi herkesin yükleyeceğine inanıyorum. Bütün Ortadoğu’da halklar egemenlere, özellikle halkların haklarını hiçe sayan kirli pazarlıklara karşı meydanlarda birlikteliklerini ortaya koyacaktır.

Barış halklar isterse gelir, hiçbir egemen halklara barışı ve özgürlüğü vermez

Barış ancak halklar isterse gelir, özgürlük ancak halklar isterse gelir. Hiçbir egemen kendiliğinden halklara barışı ve özgürlüğü vermez. Newroz işte barış ve özgürlük için halkların iradelerini en güçlü şekilde ortaya koymaları için büyük bir fırsattır, imkandır. 2020 Newrozu bu açıdan çok özel bir anlama sahiptir.

Kürtlerin temel hakları için bir araya gelmesi tüm halklara barış konusunda kapı açacaktır

Kürtlerin birliği elbette önemlidir. Fakat bazı kesimler Kürtlerin birliğini tam olarak anlayamıyorlar. Neden bunun bu kadar vurgulandığı anlamıyorlar. Ortadoğu’da temel haklarından yoksun bırakılmış en az yüz yıldır inkar ve asimilasyona maruz kalmış, farklı ülkelerde, parçalarda yaşayan Kürtler eğer temel hakları için bir araya gelemezlerse, bu konuda bir başarıya, bir sonuca ulaşmaları zordur. Temel hakları için varoluş hakları açısından Kürtlerin bir araya gelmesi şarttır. Kürtlerin böyle bir temelde bir araya gelmeleri, tüm halklara barış ve özgürlük konusunda yeni bir kapılar açacaktır. Kürtlerin birliği başka halklara karşı değil, başka halklarla birlikte olmaktır. Başka halklarla, diğer halklarla eşitlik temelinde bir arada yaşamak için.

Bu Newroz özgürlük ve adalet temelinde bir barış özleminin en güçlü şekilde yansıdığı bir Newroz olmalıdır. Ortadoğu ve Türkiye halklarının eşitlik temelinde, kardeşlik arayışını yansıtan bir Newroz olmalıdır. Bu açıdan herkesi, bütün halkları, Türkiye ve Ortadoğu'da meydanlara, bu amaçlar ve özlemler için meydanlara davet ediyoruz.

11 Mart 2020