4’üncü Olağan Kongremiz, Ankara Spor Salonunda on binlerce partilinin katılımıyla başladı. Bütün engellemelere rağmen kongreye katılmak için 600’ü büyük otobüs olmak üzere yüzlerce araçla yaklaşık 30 bin kişi Ankara’ya akın etti.

Katılımcılar sabah 5’ten itibaren 3 ayrı arama noktasından geçerek salona girdi. Kongre salonunda “Tecride Son”, “Ya Kanal Ya İstanbul”, “Güçlü Yerel Demokrasi ve Yerinden Yönetim”, “Tüm İnançlara Özgürlük Alevilere Eşit Yurttaşlık”, “Kadına Şiddete Son”, “Doğanın Sömürüsüne Son, Ekolojik Toplum ve Yaşam”, “Çocuk İstismarına Tacize ve Tecavüze Son”, “Kadın Yaşam Özgürlük”,  “Tekçiliğe hayır, Çoğulcu Demokratik Cumhuriyet”, “İşsizliğe ve İş Cinayetlerine on”, “Bugünü ve Yarını Kazanmak için Daha Güçlü HDP”, “Genç Başladık Genç Başaracağız”, “Long Live International Solidarity”, “Rêxistin Nebe Azadî Nabe”, “Li Dijî Faşizmê Rabe Ser Piyan Siberoj Tu Yî”, “Ji Bo Azadî Yekîtî”, “Jin Jiyan Azadî” “Özgürlükte Israrlı Mücadelede Kararlıyız”, “Kayyım Rejimine Hayır! Seçilmişler Onurumuzdur”, “Faşizmin Panzehiri Cesarettir” pankartları asılı.

“Bu ülke bizlerin, bizler yöneteceğiz”, “Xwediyê welat em in, em ê bi rê ve bibin” sloganlarıyla yapılan kongre salonunun dört ana sütununda “Özgürlük, Adalet, Eşitlik ve Barış”  pankartları asılı. Sahnede onlarca farklı dilde “Eşitlik ve Barış” sloganları yer aldı.

Kongreye yurtiçinden ve yurtdışından yüzlerce konuk katıldı. HDP tarihinin en geniş katılımlı yabancı delegasyon katılımının sağlandığı kongrede; Tunus, Filistin, Ürdün, Fas, Kıbrıs, İsveç, Batı Şeria, Fransa, Galiçya, Almanya, Avustralya, Lübnan, Yunanistan, Bask, Mısır, İtalya, Katalonya, Danimarka, Norveç, İngiltere, İskoçya, Portekiz, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Ermenistan ve Irak başta olmak üzere 28 farklı ülkeden konuk katıldı. Kongrede, 30’dan fazla siyasi parti temsilcisi, Orta Doğu'dan çok sayıda kadın örgütü bulunuyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grup Başkanı Tiny Kox, Avrupa Özgür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Giacomo Filibeck, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyesi Nikos Androulakis kongreya katılan konuklardan.

1018 delege kayıtlı bulunuyor. Kayıtlı delegeler bir gün öncesinden Ankara’ya geldi. Bir gün sürecek olan kongrede HDP Eş Genel Başkanları ve 100 asil, 50 yedek olmak üzere 150 kişilik Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu, Uzlaştırma Kurulu gibi yetkili organlar seçilecek.

23 Şubat 2020