6-8 Ekim Kobanê Olayları önergemiz

Grup Başkanvekillerimiz Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç'un, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan ve kamuoyunda Kobanê Olayları olarak bilinen olayların tüm boyutları ile açığa çıkarılması için verdiği araştırma önergesi:

6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında yaşanan ve kamuoyunda Kobani Olayları olarak bilinen olayların araştırılması ve gerçeklerin açığa çıkarılması için Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

Terör örgütü IŞİD tarafından 2014 yılının Eylül ayında Suriye’nin Halep iline bağlı Kobani ilçesine yönelik kuşatma ve saldırı başlatılmıştır. Saldırıların artması ve on binlerce Kobanilinin katledilme tehlikesinin ortaya çıkması üzerine Türkiye’de yaşayan vicdan sahibi insanlar, Anayasal bir hak olan demokratik protesto haklarını kullanarak, iktidarın Kobani’de yaşanması muhtemel katliama sessiz kalmamasını talep etmişlerdir. 6 Ekim 2014 tarihine kadar Türkiye’de gerçekleşen demokratik protestolarda herhangi bir ölüm yaşanmamıştır. Türkiye halkları olası bir katliama karşı sesini yükseltirken 7 Ekim günü, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Gaziantep’te yaptığı konuşmada “Kobani düştü, düşüyor” demiştir.Yine aynı gün, Muş Varto’da Hakan Buksur adlı 25 yaşındaki gencin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu başından vurularak öldürülmesi sonrasında 7 Ekim itibariyle gerçekleşen protestolarda güvenlik güçleri halka karşı orantısız güç kullanmıştır.Gelişen olaylarda, 47’si partimizin çalışanı ve seçmeni olmak üzere toplam 54 yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Bu olaylar esnasında yaşamını yitiren yurttaşlarımızla ilgili açılan soruşturmalarda bir arpa boyu yol alınmamıştır.

Siyasi iktidar yaşanan ölümleri açığa çıkarmak yerine ellerinde yargı kararı olmaksızın partimizi kriminalize etme yönünde çabalara girmiştir. Hakikati ters yüz etmeyi amaçlayan söylemler iktidar temsilcilerinin dilinden düşmemiştir. Oysaki olayların başlaması ve seyrine baktığımızda Partimiz, ölümlerin durması ve olayların son bulması için büyük mücadele vermiş ve daha fazla can kaybı yaşanmadan olayların bitirilmesinde aktif rol almıştır.

HDP olarak 6-8 Ekim’de yaşanan ölümlerin ortaya çıkarılması için sayısız defa çağrı yapmamıza, dört kez konuyu Meclis gündemine taşımamıza rağmen çabalarımızın tümü, iktidar partisi milletvekillerinin oyları ile reddedilmiştir.

En son, tutuklu olduğu davada tahliye kararı verilen önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında bu olaylar bahane edilerek, daha önce bu olaylarla ilgili yargılama yapılmış olmasına rağmen tekrar tutuklanma kararı verilmiştir.

Şüphe yoktur ki, 6-8 Ekim tarihlerinde yaşanan olayların toplumsal açıdan yarattığı derin yaraları sarmanın yolu, bu olaylarla ilgili hakikatlerin açığa çıkarılmasından geçmektedir. HDP olarak 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan olayların bütün boyutları ile açığa çıkarılması, yaşanan süreçlerin incelenmesi ve hakikatlerin tüm kamuoyu ile paylaşılması için bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

8 Ekim 2019