7 TİP’liyi saygıyla anıyoruz, katillerini de katilleri aklayanları da unutmadık

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Ankara Bahçelievler’de Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Latif Can, Efraim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Ersan ve Salih Gevence isimli devrimci gençler katledildi. 8 Ekim 1978’de gerçekleştirilen bu katliamın üzerinden 44 yıl, neredeyse yarım asır geçti.

Türkiye’deki kontrgerilla örgütlenmesinde ve cinayetlerinde önemli rol oynayanlar, AKP-MHP hükümetinin çıkardığı kişiye özel yasalarla serbest bırakıldı. Maraş ‘tan Çorum’a tüm ülkeyi katliamlar coğrafyasına çeviren katiller, haklarındaki yargı kararlarına rağmen iktidarın müdahalesiyle hak ettikleri cezaları çekmeden siyasetin aktörü haline getirildi.

Bir devlet politikası olarak ve sistematik şekilde sürdürülen cezasızlık politikaları ve katilleri koruyup kollama yaklaşımı sadece işlenen katliamları karanlıkta bırakmakla kalmıyor, daha sonra gerçekleştirilecek katliamları teşvik ediyor, topluma karşı suç işleyecek katilleri cesaretlendiriyor.

HDP olarak, demokrasi ve özgürlük mücadelesine karşı işlevli katiller üreten bu politikalara karşı siyasal ve hukuksal mücadele yürütmeye devam edeceğiz. Türkiye halklarının eşitlik ve özgürlük mücadelesinde hayatlarını kaybeden 7 devrimciyi saygı ve minnetle anıyoruz.

Nuray Özdoğan-Serhat Eren
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri