76. yılında insanlık utancı ile yüzleşiyor, acıları ve yası paylaşıyoruz

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Bugün, 27 Ocak Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü. Soykırımı anma günü için, Sovyetler Birliği askerlerinin 1945'te en büyük Nazi kampı olan Auschwitz-Birkenau'dan 7 bin kişiyi özgürlüğüne kavuşturduğu gün esas alındı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) tarafından, 2005 yılında kabul edilen bir kararla; 27 Ocak tarihi, Holokost Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi.

Holokost sırasında 6 milyon Yahudi, 800 bin civarında Roman (yani Avrupa Roman nüfusunun yarısı) katledildi. Katliama hedef olan gruplar arasında Sovyet tutsaklar, engelliler, LGBTİ bireyler, Yahova Şahitleri, komünistler ve diğer siyasi muhaliflerin yanı sıra sendikacılar da yer alıyordu.

Bir daha asla!

İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan bu acıların bir daha yaşanmaması, ancak gerçeklerle ve geçmişle yüzleşmek ile mümkün. Soykırımların nedenleri ve yol açtığı faciaların herkes tarafından anlaşılıp, tekrar böyle bir felaketin yaşanmaması için insanlığa katkı sunacak barış politikalarının yürütülmesi, nefret söylemi ve antisemitizmle mücadele en önemli görev olarak önümüzde durmakta.

Katliamlar, soykırımlar yaşanmış bu coğrafyada da işlenen nefret suçları ile yüzleşerek, bu acıların anılması ile ancak sahici olarak “bir daha asla” denebilir. Soykırımları kabul ederek mağdur halklar ve inançlardan özür dilemek, onarıcı adalet yollarına başvurarak sorumluları ve failleri ifşa etmek, birbirini anlamak, yaraları samimi bir yaklaşımla sarmak için atılması gereken ilk adımlardır.

76. yılında Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü’nde bu büyük insanlık utancıyla yüzleşiyor, acıları ve yası paylaşıyor, o süreçte yaşamını yitirenleri hüzün ve saygıyla anıyoruz.

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı