İktidar, kişisel bilgi güvenliğini sağlayamıyor

Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

AKP Hükümeti’nin hiçbir ahlaki kaygı taşımaksızın uyguladığı en önemli taktiklerden biri, yaptığı hatalar ve işlediği suçlar sonucunda ortaya çıkan sorunları ve olumsuz gelişmeleri başkalarına yüklemesidir. Bunun en son örneği, yurttaşların kişisel verilerini korumakla yükümlü olmasına rağmen, hükümetin bunları koruyamaması ve verilerin internet üzerinden yayılmasıdır.

Milyonlarca yurttaşın kişisel verilerinin dünya alemin erişimine açılması büyük bir skandal ve sorumsuzluk örneğidir. Hükümet, her zaman olduğu gibi hesap vermek yerine, sorumluluğu kendi dışındaki siyasi partilere yükleme çabasındadır.

Bugün Mernis sisteminden yararlanan kurum sayısı 3 bine yaklaşmaktadır. Söz konusu verileri YSK’ya ileten ilk kaynak İçişleri Bakanlığı’dır ve YSK da seçmen sistemini bu veriler üzerinden inşa etmektedir. Bu verileri YSK’dan alan partiler arasında AKP de bulunmaktadır. Bu verilerin YSK veya siyasi partilerden sızdığı iddiası son derece şüphelidir.

Bir süredir bilinen bir gerçek, AKP’nin hedefinin birçok kamu kurumu üzerinde kurduğu tahakküm ilişkisini YSK üzerinde de tesis etmek istiyor olmasıdır. AKP, bu amaçla, Mernis verilerinin yayılmasını bahane ederek, muhalefet partilerinin seçmen bilgilerine ulaşmalarını engellemek istemektedir.

Bu sağlanırsa, AKP iktidar olarak bu verileri rahatlıkla kullanacak, ancak muhalefet partileri verilere ulaşamayacaktır. AKP ve yönettiği yüzlerce kurumun kullandığı verileri diğer siyasi partilere yasaklamak, veri güvenliğini sağlamak iddiası ile açıklanamaz ve sorunun çözümü de bu değildir.

Bu verilerin YSK’dan mı yoksa İçişleri Bakanlığı’ndan mı sızdığı derhal ortaya çıkarılmalıdır. Bu konuda özellikle İçişleri Bakanlığı sistemindeki güvenlik açıkları araştırılmalıdır. YSK, siyasi partilerle ortaklaşmalı ve alınması gereken güvenlik önlemlerini birlikte hayata geçirmelidir.

Filiz Koçali
Halkların Demokratik Partisi