AB: Kayyım atamaları siyasi, Türkiye bu uygulamalarını feshetmeli

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisi, kayyım atamalarıyla ilgili Türkiye'ye hukuki yükümlülüklerini hatırlattı ve hükümete "yerel demokrasinin işlemesini engelleyen uygulamalarını feshetmesi "çağrısı yaptı.

AB'den geçen hafta 5 belediyemize daha kayyım atanmasına sert tepki geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borell adına yapılan açıklamada Türkiye'de "muhalefet partilerine bağlı belediyelere karşı alınan kararların siyasi olduğu görünümü verdiği ve derin endişe yarattığı" söylendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Muhalefet partilerinin yönetiminde olan belediyelere yönelik Türk makamlarınca alınan kararlar ve yapılan eylemler, özellikle de siyasi motivasyonlu olduklarında derin endişe kaynağı olmaya devam etmektedir. Bu durum, ülkenin güneydoğusundaki beş belediye başkanının görevden uzaklaştırıldığı ve yerlerine kayyım atandığı son örnek için özellikle söz konusudur. Ağustos 2019'dan bu yana Türkiye'nin güneydoğusunda görevden alınan belediye başkanlarının sayısı 45'e ulaşmıştır. Ayrıca, Mart 2019’daki yerel seçimlerden bu yana yüzlerce yerel siyasetçi ve seçilmiş yönetici ve binlerce HDP üyesi terörle ilgili suçlamalardan gözaltına alınmış ve diğer bazı belediye başkanları hakkında da soruşturma başlatılmıştır.

Daha önce de ifade edildiği üzere Türk hükümetinin terörle mücadele etme konusunda meşru hakkı bulunmakla birlikte bunu kendi Anayasası ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel haklarla uyumlu bir şekilde yürütme sorumluluğu da bulunmaktadır.

Bu uygulamalar ve seçilmiş yerel temsilcilere karşı yargı süreçlerinin aşırı kullanımı, Nisan ortasında Ankara ve İstanbul belediye başkanlarına karşı açılan soruşturma örnekleriyle de birleştiğinde, yerel demokrasinin işleyişini ciddi bir şekilde zayıflatmaktadır. Türkiye, Venedik Komisyonu'nun tavsiyeleri ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı çerçevesinde üstlenmiş olduğu yükümlülüklere uygun olarak yerel demokrasinin işleyişini engelleyen uygulamalarını feshetmelidir.

19 Mayıs 2020