
AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Venedik Komisyonu'nun Türkiye’deki Anayasa değişikliğine ilişkin bugün tamamını yayımladığı raporu üzerine ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Anayasa değişikliği sürecinin OHAL altında gerçekleşiyor olması kaygı verici
Venedik Komisyonu raporunda da belirtildiği gibi Türkiye kendi yönetim sistemini belirleme hakkına sahiptir. Ülkenizin zor zamanlardan geçtiğini kabul ediyoruz. Ayrıca Avrupa Konseyi’nin OHAL'e ilişkin önerilerine cevap olarak harekete geçilmesini ve Avrupa standartlarına uygun önlemler almasını da takdir ediyoruz. Ancak Venedik Komisyonu'nun önerilen Anayasa değişikliğine ilişkin, özellikle de gücün tek bir organda aşırı yoğunlaşması, bunun zorunlu denge denetleme mekanizmaları ve yargının bağımsızlığı üzerine ciddi etkisi olacağına dair yorumları ciddi kaygılar uyandırmaktadır. Bu anayasa değişikliği sürecinin OHAL altında gerçekleşiyor olması da ayrı bir kaygı nedenidir.
Önerilen değişiklikler -eğer 16 Nisan’da kabul edilirse- ve bunun pratik uygulamaları Türkiye’nin AB aday ülke ve Avrupa Konseyi üyesi olmasından kaynaklı yükümlülükleri ışığında değerlendirilecektir.
Bu temelde Türkiye’yi Avrupa Konseyi ve organları ile yakın işbirliğini sürdürme ve derinleştirmeye ve böylece bu kurumların kaygı ve önerilerine cevap vermeye teşvik ediyoruz.
Türkiye aşırı değerlendirmeler ve durumu daha kötüleştirecek eylemlerden kaçınmalı
Mogherini ve Hahn; ayrıca Türkiye ile bazı AB üyeleri arasında son günlerde yaşanan gerilime de değindi:
Gerginliğin artmasını önlemek ve durumu sakinleştirme yollarını bulmak esastır. Üye ülkelerde toplantı ve miting düzenleme kararı, uluslararası ve ulusal hukukun söz konusu maddelerine uygun olarak ilgili üye ülkeye aittir. Biz AB olarak Türkiye’yi aşırı değerlendirmelerden ve durumu daha kötüleştirecek eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz.
Kaynak: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-588_en.htm
13 Mart 2017