AB üyesi 22 ülkenin Ankara’daki büyükelçileriyle online toplantı gerçekleştirdik

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar ve Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, AB Delegasyonu'nun ev sahipliğinde AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle online toplantıda bir araya geldi.

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ın sağlık sorunu nedeniyle katılamadığı toplantıya, 15'i büyükelçi olmak üzere 22 büyükelçilikten temsilci katıldı.

Diplomatik temsilcilerle bir araya gelen Sancar, siyasi darbe, Demokrasi Yürüyüşü ve ülkedeki gelişmelere dair bir sunum yaptı. HDP'nin başlatmış olduğu "Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşünün" gerekçeleri ve amacına dair bilgilendirmenin yanı sıra, kayyım politikalarının sebep olduğu siyasal tahribat, tek adam rejiminin siyaset, ekonomik ve diplomaside yarattığı olumsuz sonuçlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sancar ayrıca bir süredir HDP tarafından çağrısı yapılan “Demokrasi İttifakının” kapsamı ve perspektifleri ile 1 Haziran Tutum Belgesi'nde sunulan önerilere dair ayrıntılı bilgilendirmede bulundu.

Pandeminin totaliter rejimler tarafından fırsata çevrildiğine işaret eden Sancar, salgının Türkiye'deki yansımaları, pandemi sürecinde Kürt belediyelerine yapılan saldırılara, aynı dönem içinde milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesine de değindi ve bir kumpas davası olan KCK davalarının AKP eliyle HDP'ye karşı kullanılmaya devam edildiğine dikkat çekti. Sancar, HDP'nin kapatılmasına yönelik çağrı ve tehditlerin siyasal ve toplumsal boyutlarını da ayrıntılı bir şekilde anlattı.

Katılımcılar da Sancar’a erken seçim olasılığı, muhalefet partileri arasındaki ittifak senaryoları, pandeminin Türkiye’deki ekonomik kriz üzerindeki etkileri hakkında sorular yöneltti.

Sancar, ekonomi-siyaset ilişkisinin içiçeliğine vurgu yaparak, demokratikleşmenin önünü açacak siyasal istikrar ve hukukun üstünlüğünün sağlanmadan ekonominin de düzelmeyeceğini, krizin önümüzdeki dönemde daha da derinleşeceğini ifade etti.

Sancar ayrıca erken seçim ve olası ittifak senaryolarına dair detaylı cevaplar verdi.

17 Haziran 2020