Açlık grevlerine dair...

KAMUOYUNA

Bilindiği gibi cezaevlerinde gelişen baskı ve hukuksuzluklar kabul edilemez hak ihlalleriyle birlikte vahim bir hal almıştır. Temelde bu duruma itiraz etmek ve cezaevlerinin içinde bulunduğu koşulları görünür kılmak için başta Şakran Cezaevi olmak üzere birçok cezaevinde açlık grevleri başlamış bulunmaktadır.

Gelinen aşamada önemli bir bölümü ellinci gün sınırına dayanmıştır. Bu durum can kayıpları ve kalıcı sağlık yitimi anlamına gelmektedir. Parti olarak bu koşulların olumsuzluğuna dönük baştan beri iki yönlü bir çalışmanın içerisinde olduk.

Birincisi, demokratik kamuoyunun ve sivil toplum örgütlerinin bu itirazı sahiplenmesi ve daha geniş bir toplumsal duyarlılığın oluşmasına dönük faaliyetler. İkincisi ise Bakanlık ve cezaevi yetkilileri nezdinde, hak ihlallerinin durdurulması ve koşulların düzeltilmesine dönük çabalar.

Bunların ışığında Eş Genel Başkanımız ve vekillerimizin dayanışma ve görünür kılma amaçlı başlattıkları açlık grevi, bu meselenin kamuoyu açısından da bilinir olmasını sağlamıştır. Meclis Başkan Vekilimiz Pervin Buldan ve İdare Amirimiz Sırrı Süreyya Önder, Adalet Bakanlığı nezdindeki girişimleri sonucu 3 Nisan 2017 Pazartesi günü için Adalet Bakanı’yla açlık grevi gündemli bir randevu kararlaştırmışlardır.

Vekillerimizle kararlaştırılmış olan randevu, Adalet Bakanlığı tarafından Cuma gününe ertelenmiştir. Yeni bir erteleme söz konusu olmazsa, bu görüşme Cuma günü gerçekleşecektir. Parti olarak başta devlet ve hükümet yetkilileri olmak üzere, herkesi bu sorunun evrensel insan hakları ve hukukun genel ilkeleri çerçevesinde çözümü için diyalog ve katkı sunmaya çağırıyoruz.

Temel insan hakları hiç bir “Olağanüstü Hal” gerekçesiyle gasp edilemez. Dayanışma ve duyarlılık gösteren başta insan hakları örgütleri olmak üzere bütün demokratik kamuoyuna teşekkürlerimizi bildiriyoruz.

HDP olarak hayatın bütün alanlarında olduğu gibi, bu alandaki hak ihlallerinin de kararlı takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. İnsan hayatı bakımından kritik eşiğe gelinen bu noktada herkesi meselenin çözümü için inisiyatif almaya davet ediyoruz.

Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu
4 Nisan 2017