Adalet arayan avukatlar adaletten ve özgürlüklerinden yoksun bırakıldı

12 Eylül 2017 tarihinde 16 avukat, temelsiz suçlamalar gerekçe gösterilerek, tek merkezden yönetilen bir operasyonla, Nuriye ve Semih davasından 2 gün önce gözaltına alınmıştı. Gözaltı gerekçeleri, operasyonun düzenlenme saati ve yönetildiği merkez, Türkiye’de olağan hale gelen gariplikler silsilesinin tümünü barındırıyordu.

8 gün süren gözaltı süresinin ardından, avukatların savcılık ifadeleri alındı ve Sulh Ceza Hâkimi karşısına çıkarıldılar.

Savcılık sunduğu iddianamede, "müdafi olmayı ve savunma yapmayı", "Berkin Elvan, Dilek Doğan, Hasan Ferit Gedik ve Nuriye&Semih” davalarını takip etmeyi suç unsuru olarak saydı. Benzer şekilde Sur, Cizre, Silvan, Reyhanlı, Soma, Ermenek gibi yerlerde yaşanan baskı ve saldırıları, iş cinayetlerini, kamu görevlilerinin görevlerini suiistimal etmelerini incelemek amacıyla avukatların oluşturdukları heyetleri de iddianame konusu etti.

Sabaha karşı verilen hukuk yoksunu bir kararla mahkeme Behiç Aşçı, Ayşegül Çağatay, Süleyman Gökten, Aycan Çiçek, Şükriye Erden, Özgür Yılmaz, Ebru Timtik, Naciye Demir, Zehra Özdemir, Yağmur Ereren, Aytaç Ünsal, Didem Ünsal, Engin Gökoğlu ve Barkın Timtik’in tutuklanmasına karar verdi.

Tutarsız suçlamalarla ve iktidara itaat eden yargı eliyle ezilenler için adalet arayan avukatlar özgürlüklerinden yoksun bırakıldılar. İktidarın ve onun emrinde davranan yargının avukatlardan bu denli korkmasının nedeni, onların işlerini layıkıyla ve vicdanlarıyla yapmalarıdır.

Avukatların hukuk ve adalet mücadelesi bizim de mücadelemizdir. Dayanışmamızı sürdüreceğiz. Hukuksuzluklara ve adaletsizliklere karşı birlikte direneceğiz.

Ayşe Acar Başaran
Halkların Demokratik Partisi