AİHM Demirtaş kararına ilişkin 162 önergemiz iade edildi

Milletvekillerimizin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesinin Demirtaş kararına ilişkin önergeleri Meclis Başkanlığı tarafından iade edildi. Meclis Başkanlığı, “Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir” sorusunu iç tüzüğe aykırı buldu.

AİHM'in Demirtaş kararının uygulanmaması üzerine, tüm milletvekillerimiz Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Üç isim için ayrı ayrı verilen 162 önergede AİHM kararlarının bağlayıcılığı hatırlatılmış ve üç isme tek bir soru yöneltilmişti: “Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir?”

"Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir” sorusu iç tüzüğe aykırı bulundu

İlgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına sunulmasından 14 gün sonra önergeler toplu olarak iade edildi. 54 milletvekilimizin Oktay, Gül ve Çavuşoğlu’na sunduğu 162 adet önergenin iç tüzüğe uygun olmadığı iddia edildi. İade gerekçesinde, önergelerdeki “Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir” sorusu için "Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular" yorumu yapıldı. Sorunun iç tüzük hükmüne uygun olarak düzenlenmesi halinde işleme alınacağı ifade edildi. 

4 Şubat 2021