Batman Milletvekilimiz Ayla Akat Ata, Sason'un Helis köyü ve mezralarında yapılan ağaç kesimiyle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesi şu şekilde:

20.02.2015 tarihinde, Sason ilçesine bağlı Helis köyü ve mezralarını kapsayan meşe ormanlarındaki ağaçların, Batman İl Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü verdiği izinle kesildiği basına yansımıştır. 15 Ocak tarihinde de, aynı bölgede Batman İl Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından çok sayıda palamut ağacının kesildiği bilgisi basına yansımıştır. Bölgedeki ekoloji örgütlerinin ve belediye yetkilerinin verdiği bilgilere göre, köylüler Şube Müdürlüğü’nün bu alandaki ağaçların kesilmesiyle ilgili ihaleyi kendilerine verdiğini ifade etmiştir. Kesim yapılan geniş alanın yerine fidan dikileceği şeklinde açıklamalar yapılsa da, kesimlerin baraj yapımı için hazırlık amaçlı olduğu endişesi mevcuttur. Aynı alanda, yaklaşık üç yıldır oldukça büyük miktarlarda ağaç kesimi yapılmakta olduğu halde, yerel basının Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’ne ulaşarak bilgi alma girişimleri sonuçsuz kalmış, Müdürlük tarafından kesimlerle ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Akat önergesinde şu sorulara yer verdi:

1- Helis köyü ve mezralarında gerçekleşen büyük doğa tahribatına sebep olan ağaç kesimleri Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi gerçekleşmektedir?

2- Bahsi geçen alanda yaklaşık 3 yıldır sürdüğü ifade edilen ağaç kesimleriyle ilgili olarak Bakanlığınıza ulaşmış bir şikayet bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa bugüne kadar konuyla ilgili bir inceleme başlatılmış mıdır?

3- Batman İl Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’nden aldıkları ihaleye dayanarak ağaç kesimi yaptıklarını ifade eden kişi veya kurumlar hangileridir? Bu kişi veya kurumlara ağaç kesme yetkisi verilmesinin dayanağı nedir?

4- Bahsi geçen alanda yapılan geniş ölçekli ağaç kesimlerinin amacı nedir? Bu bölge ağaçsızlandırıldıktan sonra ne yapılması planlanmaktadır?

5- Bakanlığınıza bağlı Batman İl Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’nün konuya dair kamuoyuna bilgilendirme yapmaması ve basın kurumlarına yanıt vermemesinin gerekçesi nedir?

23.02.2015