Akın: İktidarın 460 milyarlık savaş bütçesi ile halkın akşam aç yatmadığı bir düzeni kurabiliriz

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk’ten oluşan heyetin Batman’daki seçim çalışmaları sürüyor. Batman’daki seçim bürosu açılışı ve halk buluşmasında konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, şunları söyledi:

Sevgili kardeşlerim, sevgili halkımız hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Tarihi bir seçim yaşıyoruz. Bu tarihi seçimin ne kadar önemli olduğunu bugün Batman’ı dolaştığımızda çok net gördük. Halkımızla sokaklarda miting yaparak geldik. Bir kısmımız burada kaldı ama asıl halkımız oralarda ve hep beraber ne kadar güçlü olduğumuzu bize bir kez daha söylediler. Selam olsun onlara!

Yeşil Sol Parti altında bütün demokratlar, emekçiler, ezilenler, kadınlar birleşti

Tarihi bir seçim yapıyoruz. Bu tarihi seçimin birçok nedenleri var. Bize her türlü kötülüğü yaparak, her türlü oyunu oynayarak seçeneksiz bırakmak istediler. Bunların hepsini gördünüz ve biliyorsunuz. Ama biz bunların oyunlarını bozduk ve aynı zamanda hamle geliştirdik. Yeşil Sol Parti altında bütün Türkiye’nin emekçilerini, ezilenlerini, kadınlarını, solcularını, sosyalistlerini, demokratlarını buluşturduk ve Türkiye’nin birleşmeyen 4 yakasını bir araya getirdik ve burada sizlerin karşısındayız. İşte irade burada. Buradayız ve birlikte kazanacağız. 

Batman’da 5-0 yapacağız

Sizlerin coşkusu ve kararlılığı muhteşem. Batman’da arkadaşlarımız el sallarken 5-0 yapıyor. Evet 5-0 yapacağız. Tarihin çöp sepetine gönderilmesi gereken Saray rejimini, faşizan otoriter rejimi 14 Mayıs’ta göndereceğiz. Çünkü bunlarla bir günümüzün bile geçmesine tahammülümüz yok. Nefes almak istiyoruz, özgür yaşamak istiyoruz, birlikte yaşamak istiyoruz ve bu topraklarda insan olmaya yakışır şekilde yaşamak istiyoruz. Bunun önünde bu iktidar büyük bir engel ama sadece bunlar değil, aynı zamanda bu sistemi savunan bütün iktidar güçleri de engel. Bizim yolumuz 3’üncü Yol, bizim yolumuz Yeşil Yol, Yeşil Sol Parti’de buluşacağız arkadaşlar.

Saray yandaşları, kaçmak için daha fazla geç kalmayın sonra bilet bulamazsınız

Bu ülkede kayyım rejimi var ve biz 14 Mayıs’tan sonra kayyım rejimini bitireceğiz. Bunun olacağını fark ettiler galiba, şimdiden bilet alıp kaçmak istiyorlarmış. Saray rejiminin sorumluları anlamışlar durumu ve kaçıyorlarmış. Aklı olan rejim sorumlularına söylüyorum; daha fazla geç kalmayın bilet bulamazsınız. Bir şeyin daha altını çizmek istiyorum. Türkiye ciddi bir ekonomik batak içine girdi. Depremde sadece binalarımız yıkılmadı, bu ülkenin ekonomisi de çökmüş durumda. Bunun sebebi büyük ölçüde bu savaş siyasetidir. 

Savaşa ayırdıkları bütçe ile herkes ev sahibi olabilir, kimse aç kalmaz

Bu bölgede dolaşıyoruz, Mardin’den başladık şu anda Batman’dayız. Şunu söyleyeyim; savaş politikasına harcananlar, bu ülke halkı için harcansa kimse yatağına aç girmez, kimse boş iftar sofrasına oturmaz, ekmekle sahurunu kapatmazdı. Bu ülkede Saray rejiminin bir aylık gideri 104 milyar. Bu 104 milyar, bir milyon insanımızın oruç tuttuktan sonra akşam iftarını açmasına yeter de artar. Bu adaletsiz rejim aynı zamanda 460 milyarlık savaş bütçesi ayırmış durumda. Bu savaş bütçesi ile bugün hiçbir insanın aç kalmadığı, evinin olduğu, akşam aç yatmadığı bir düzeni kurabiliriz. İşte biz bunun için varız, halkımız için varız. Savaş politikalarına ve bu iktidara asla fırsat vermeyeceğiz. 

Bize merminin fiyatını soranlara biz de soruyoruz: Siz ekmeğin, domatesin fiyatını biliyor musunuz?

Yine söyleyeyim bu savaş baronları rantçı, talancı, faizci politikaları oturmuşlar, Saray’da nasıl ayakta kalabiliriz diye düşünüyorlar. Onlara buradan sözümüz ve sesimiz var; bu saray rejimini bitireceğiz, bu rejimin ülkeye vadedeceği hiçbir şey kalmamıştır. Çünkü bu saray rejimi ayakta kalmak için savaş politikaları yapıyor. Bize “Merminin kaç para olduğunu biliyor musunuz?” diye soruyorlar ya biz de onlara soruyoruz; siz ekmeğin, domatesin, soğanın, biberin kaç para olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Çünkü sizin sofranızda her türlü lüks var, siz bunları bilmezsiniz. O nedenle yatağına giderken karnı tok olmayan bütün yurttaşlarımızın şuna ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu savaş politikaları bittiğinde bir yılda Türkiye ekonomisinde çok rahat bir şekilde eşit, özgür, aç kalmayan insanların olduğu bir süreci örgütleyebiliriz. Burada gördüğünüz bu savaş politikalarının ve silah tüccarlarının ortaya çıkardığı her şeyi ortadan kaldırdığımızda, savaş politikalarına bütçe ayırmadığımızda bizim aç kalan insanımız olmaz, asgari ücretle açlık sınırının altında kalan insanımız olmaz. Size sözümüz olsun; hep birlikte Meclis’e güçlü bir şekilde Yeşil Sol Parti’yi taşıdığımızda, Batman’dan vekillerimizi 5-0 gönderdiğimizde, Yeşil Sol Parti olarak yeni demokratik ortak bir cumhuriyetin kuruluşu için 15 Mayıs’tan itibaren var olacağız, sizlerle birlikte olacağız. 

14 Mayıs’tan sonra Newroz Baharı başlayacak

Sözü fazla uzatmak istemiyorum. Bugünden itibaren tek ricamız şudur. Bunların hırsızlığa ve yolsuzluğa yetenekleri var ama bunlarla başa çıkmayı öğrendiğimiz gibi, 14 Mayıs’ta da sandıklara ve oylarımıza sahip çıkacağız. 15 Mayıs’ta yeni bir baharın başlamasını sağlayacağız. Sokak sokak, ev ev dolaşarak oy toplayacağız, 14 Mayıs’ta da sandıklara sahip çıkacağız ve bu iktidarı göndereceğiz. O zaman yeni bir bahar başlayacak. Biz buna Newroz Baharı diyoruz. Hepiniz hoşça kalın, dostça kalın. An serkeftin, an serkeftin. 

17 Nisan 2023