Akitu Bayramı kutlu olsun; tüm insanlığa bereket, barış ve özgürlük getirsin!

 Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Bu yıl 6772’ncisi kutlanan dünyanın en eski bayramı Akitu Bayramı kutlu olsun. Adını arpa anlamına gelen antik Akad dilinden alan ‘Akitu’ Bayramı, Asuri/Süryani halkının yeni yılıdır ve baharın gelişini, bereketi sembolize eder. 

Türkiye’de tekçi sistemin inkarcı ve baskıcı politikaları nedeni ile Süryani kimliğinin önemli değerlerinden biri olan Akitu Bayramı uzun yıllar kutlanamadı. Ancak yok sayılan, inkar edilen halklar; kendi dillerine, inançlarına ve bayramlarına dirençle sahip çıktılar. Asuri/Süryani halkı onlarca yıl sonra tekrar bayramlarını kutlamaya başlayabildiler.

1915 Seyfo soykırımı ve sonrasında yaşanan katliamlar nedeni ile bugün nüfusu önemli oranda azalan Asuri/Süryani halkı, her yıl 1 Nisan’da Akitu Bayramlarını anavatanlarında ve diasporada kutlamayı sürdürüyorlar.

Her farklılığın, insanlık mirasının bir parçası olduğu ve kaybettiğimiz her değerin bizden bir parçamızı eksilttiği bilinci ile; Akitu Bayramının bu topraklarda özgürce kutlanması ayrıca önemlidir. Farklı halkların ve inanç gruplarının kendi inançlarını, kültürlerini, kimliklerini özgürce yaşayabildikleri bir ülkeyi var edebilmek üzere mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir arada, dayanışma içinde, eşit yurttaşlık temelinde yeni yaşamı birlikte inşa edeceğimize olan inancımızla...

Akitu Bayramının tüm insanlığın özgürlüğüne vesile olmasını ve bereket, barış getirmesini diliyoruz.

! ܐܟܝܬܘ ܒܪܝܟܐ

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
1 Nisan 2022