AKPM Siyasi İlişkiler Komitesi’nden Türkiye’nin durumuna ilişkin açıklama

Türkiye’den iktidar ve muhalefet temsilcilerinin de katılımıyla 24 Ocak 2017 Salı günü yapılan görüşmelerinin ardından PM Siyasi İlişkiler Komitesi bir açıklama yaptı. Komite açıklamasında, 2016 Kasım ayında Ankara'yı ziyaret eden geçici alt komisyon tarafından yayımlanan raporda ifade edilen endişeleri de madde madde tekrar hatırlattı.

Açıklamada şöyle denildi:

Komite, hükümet tarafından AKPM Ocak oturumu açılışından bir gece önce alınan tedbirlerin Örgüt Genel Sekreteri ve geçici alt komisyonun önerilerine uygun bulmakta ve yeni kararların alınması koşuluyla doğru yönde atılmış bir adım olarak görmektedir.

Ancak, Türk Hükümetinin darbe girişimine verdiği yanıtın, Avrupa Konseyi standartlarına uygunluğunu sağlamak için yapılması gereken çok şey var. Türk hükümetinin, yapılacak anayasal ve yasal değişiklikleri tasarlamak üzere Avrupa Konseyi ile çalışmaya devam etmesini öneriyoruz.

Komite, geçici alt komisyon tarafından yayımlanan raporda ifade edilen endişeleri ise şöyle sıraladı:

1- 15 Temmuz 2016 başarısız darbesine karşı verilen hükümet tepkisindeki orantısızlık. (Yüz binlerce kişinin görevden alınması, derneklerin kapatılması, on binlerce kişinin tutuklanması)

2- Basın özgürlüğü konusu, gazetecilerin tutuklanması ve medya organlarının kapatılmasının etkisi.

3- 154 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması ve ülkenin ikinci muhalefet partisi olan HDP’nin Eş Genel Başkanları dahil olmak üzere bir düzine milletvekilinin tutuklanması. (Geçici alt komisyonumuzun, İzleme Komitesi raportörlerimizin ve Başkanlık Komitemizin HDP'nin Eş Genel Başkanlarıyla görüşmelerine izin verilmemesinden üzüntü duyuyor)

4- Devam etmekte olan anayasa reformu, denge ve denetimin sağlanması ile geniş çaplı bir kamu istişaresi ihtiyacının olması.

Öte yandan AKPM’ni toplanmasından bir gece önce Türkiye Hükümeti tarafından yayınlanan yeni önlemlerin (son yayınlanan KHK), AKPM Genel Sekreterliğinin tavsiyeleriyle uyumlu olduğu ve doğru yolda atılan bir adım olarak görüldüğü belirtildi. Ancak darbe girişimi sonrasında alınan önlemlerin Avrupa Konseyi standartlarına uyması için daha çok şey yapılması gerektiğine dikkat çekildi.