Van Milletvekili Kemal Aktaş, Van'da İş-KUR bünyesinde çalışan işçilerin işten çıkarılmalarını Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu.

Aktaş'ın verdiği önergenin gerekçesi şu şekilde;

Van ilimizde yaşanan depremlerden sonra mağdur olan yurttaşlarımızdan 7.000 kadarı İş-KUR aracılığı ile Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında işe alınmışlardır.
Yaklaşık 3 yıl boyunca asgari ücret karşılığında hem toplumsal yarar sağlamaktaydılar hem de depremin yol açtığı yaralarını kısmen de olsa sarmaktaydılar.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinden hemen sonra bu işçilerin işlerine herhangi bir gerekçe ileri sürülmeden son verildi. Aylardır seslerini duyurmaya çalışan işçiler defalarca polis saldırısına maruz kaldılar. Son olarak işten atılan bir kadın işçinin geçirdiği bunalım sonucu intihar eylemine kalkıştığı basına yansıdı. "

Aktaş, Çelik'e şu soruları yöneltti:

"Aylardır seslerini duyurmaya çalışan ve sadece asgari ücretle çalıştıkları işlerini geri isteyen işçilerle ilgili yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?
Van ilimizde halen benzer statüde kaç işçi hangi kurumlarda çalışmaktadırlar.? İşe alımlarda ne tür ölçütler esas alınmaktadır?
3 yıldır çalıştıkları işlerini bir günde kaybeden aileleriyle birlikte sayıları binlerle ifade edilen bu yurttaşlarımızın günlük yaşamlarını sürdürmeleri için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?
İşten atılmaların 30 Mart yerel seçimlerinin hemen sonrasına denk gelmesi bir tesadüf müdür? Değilse yasal gerekçeniz nedir?
İşten atılan İş-KUR işçilerinin sorunları giderek bir sosyal krize dönüşmektedir. Bu sorunun başka toplumsal sorunlara da yol açmaması için ne tür önlemleri almayı planlıyorsunuz?
İşsizlik oranının yüksek olduğu ilimizde, istihdam ve iş gücüne katılım oranları da Türkiye ortalamasının altındadır. İstihdamı arttırarak işsizlik oranlarını düşürmek için Van ilimize özgü almış olduğunuz tedbirler nelerdir?"

11.09.2014