Grubumuzun anadille ilgili grup önerisi üzerine Genel Kurul’da söz alan Ağrı Milletvekilimiz Halil Aksoy, Kürtçe ve Türkçe Dünya Anadili Gününü kutladı. Uluslar arası sözleşmelerde anadilde eğitimin bir hak olarak tanınmasına karşın Türkiye’de başta Kürtçe olmak üzere, Lazca, Arapça, Çerkezce gibi anadillerde eğitimin yasaklı olduğuna dikkat çekerek, “Kürtçe bir ulus, halk dilidir. Ancak her yıl okul çağına gelen on binlerce Kürt çocuğu, ilk adımlarını attıkları okul sıralarında ana dilleri dışında Türkçe dilde eğitim dayatmasıyla yüz yüze kalmaktadır. Bu, eğitim yaşamlarının ilk yıllarında ruhsal ve zihinsel dünyalarında dehşetli alt-üst oluşlar sürecine adımlarını atmakta, ağabeylerinin, ablalarının yaşadığı kabusun sırasını devralmaktadırlar” dedi.

Konuşmasında ana dilin çocuğun başta ailesi olmak üzere soyu, çevresi ve ulusundan bilinçli bir öğrenim süreci olmadan edindiği bir dil olduğunu vurgulayan Aksoy, ana dilin, çocuğun annesinin konuştuğu dil gibi tanımlamaya kalkanların gerçeği örtbas etmeye çalıştığını söyledi. Aksoy, dil ile zihinsel gelişim arasında sıkı bir paralellik olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Kişi ile ana dili arasındaki duygusal ilişki yaşam boyu sürecek kadar derin bağlara sahiptir. Çocuk okul çağına gelinceye kadar temel dil yeteneklerini kazanır, edindiği sözcüklerle düşünür, dış dünyayla bağlantısını bu sözcüklerle kurar. Okula başladığında ana dili dışında farklı bir dile dayalı eğitim onun gelişimini altüst edecek ve bocalamasına sebep olacaktır; çevreye küsmesine, kendini önemsemeyip kendinden kaçmasına neden olacaktır. Dolayısıyla, başarısızlık kaçınılmazdır.”

Pedagojinin temel kuralı olan, çocuğun deneyimlerle kazandığı bilgiler üzerinden öğretim yürütülmesinin ilkesinin ihlal edildiğini kaydeden Aksoy, “Çocuğa doğrudan ya da ima yoluyla ‘Kendi kültürünü okul kapısının dışında bırakacaksın’ dendiği için çocuk kendisini reddedilmiş olarak görür ve öğrenme ortamına aktif katılımı da engellenmiş olur” dedi. Aksoy, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde, eğitim sistemi açısından milyonlarca çocuğun ana dilini kullanamadığı, ana dilde eğitim göremediği için yaşadığı psikolojik travma ve mağduriyetlerin bu konuda somut politikalar gerçekleştirilmesini gerektirdiğini söyledi.

Partimizin ana dilinde eğitim görmeyen çocukların öğrenmede karşılaştıkları güçlüklerin ve anadil yasağının yol açtığı sorunların araştırılmasını öngören grup önerisi AKP oylarıyla reddedildi.

22.02.2015