Anneyiz, köle değiliz!

Yılın 365 günü erkek devlet şiddetine uğradığı kadınlarız. Anneler Günü’nde Taybet ana, Berkin’in Gülsüm annesi, Silopi’de uykuda katledilen Furkan ve Muhammed’in Nesime annesi, ücretsiz kreş olmadığı için işe giderken çocuklarını evde bırakıp yangında kaybeden Kütahyalı temizlik işçisi D.Y., KHK’larla yaşam güvencesi elinden alınan anneler geliyor aklımıza.

Anneliği bu denli teşvik eden iktidarın, en çok Kürdistan olmak üzere ülkenin her yerinde çocukları katledenlerle aynı iktidar olduğunu biliyoruz.

Çocuklarını faşizme, savaşa ve güvencesizliğe teslim etmemek için direnen annelerin talepleri taleplerimizdir!

Bugün Cumartesi Anneleri’ni, Barış Anneleri’ni ve barış, eşitlik, özgürlük, demokrasi mücadelesinde çocuklarını yitirmiş tüm anneleri selamlıyoruz! Mezar hakkı, gömme hakkı, yas hakkı, adalet ve hakikat hakkı için direnen annelerin mücadelelerini desteklemeye devam edeceğimizi ilan ediyoruz!

Sayısız kadın anneler gününü çocuk bakımı ve ev işlerinin ezici yükü altında karşılıyor. Bu ezici yük yılın her gününde kadınlara dayatılan en büyük haksızlıklardan biridir. Hayatın her alanında olduğu gibi çocuk bakımında da cinsiyet eşitliği talep ediyoruz.

Ücretsiz ve güvenilir kreş hakkı tüm ebeveynlerin ve çocukların hakkıdır. Kadınlar çocuk doğurduğu için onların bakımını da üstlenmeye zorlanamazlar. Çocuğun bakımı ve yetiştirilmesinde en az kadın kadar erkek de sorumludur.

Anneliği bu denli teşvik eden bir iktidarın çocuk bakımıyla ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmemesi kadını eve ve aileye hapsetmenin bir başka adıdır. Kreş açmayan, işverenlere caydırıcı yaptırımlar uygulamayan iktidarın, kadın karşıtlığının göstergelerinden sadece biridir. Çocuk bakımının yine cinsiyetçi bir anlayışla “kadın işi” olarak görüldüğünün kanıtı, henüz başlanan büyük annelere maaş uygulamasıdır. Bunu kabul etmiyoruz. Erkek, sermaye ve devlet sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Biz HDP’li kadınlar olarak çocuk bakımının da erkekler tarafından eşit bir biçimde üstlenilmesini, çocuğun eğitim ve bakım masraflarının da devlet ve işveren tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Her mahallede ücretsiz kreşlerin ve anaokulların açılmasını, kadın erkek olduğuna bakılmaksızın 50'den fazla işçisi olan işyerlerinin kreş açmasını, erkeklere de doğum izninin verilmesini ve bu iznin devredilmez olmasını istiyoruz.

Bizler anneyiz, köle değiliz!

Halkların Demokratik Partisi
Kadın Meclisi
14 Mayıs 2017