Artan faşist saldırılar daha büyük kaos planlarının habercisidir

Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık'ın açıklaması:

Saray rejiminin sebep olduğu siyasal ve ekonomik krizin derinleştiği şu günlerde iktidar tarafından korunup-kollanan faşist çetelerin organize linç saldırıları giderek artıyor. Muhalif gazetecilere, siyasetçilere, partimizin il ve ilçe binalarına yönelik planlı faşist saldırılar toplumun her kesimini tehdit eder aşamaya ulaşmıştır. AKP-MHP’nin savaş siyasetinin neticesinde Türkiye’de sığınmacı-mülteci statüsünde yaşamak zorunda kalan Suriyeliler başta olmak üzere mülteciler, linç saldırılarına ve nefret söylemine en çok maruz kalan kesimi oluşturuyor.

Geçtiğimiz aylarda Ankara Altındağ’da dükkânların yakılıp yağmalandığı saldırı, tehlikenin boyutlarını ortaya sermişti. Son olarak Ankara’da üç Kürt öğrenciye yapılan bıçaklı saldırı ve İstanbul Esenyurt’ta Suriyeli mültecilerin dükkânlarına yapılan kitlesel saldırı daha büyük saldırı ve kaos planlarının ne yazık ki habercisidir. Bu saldırılar sonucunda İstanbul’da Nail Alnaif isimli 19 yaşındaki mültecinin katledildiği bilgisi ise yaklaşan büyük tehlikeyi göstermektedir.

Mültecilere statü bile vermekten imtina eden rejim, mültecileri araçsallaştırarak toplumsal gerginliği tırmandırmaktan geri durmuyor. AKP-MHP iktidarı, kendi yarattığı “düzensiz göç” meselesini ırkçılığın tabana yayılması için kullanıyor. Kolluk güçleri Altındağ saldırısında olduğu gibi gazetecilerin görüntü almaması için önlem alırken, saldırganlara “şuradan gidin abicim” diyerek yol göstermeye devam ediyor. Tıpkı, Deniz Poyraz’ı katleden faşist saldırgan Onur Gencer’e “senin adın ne abicim” denildiği gibi.

Mültecilere, muhaliflere, Kürtlere, demokratlara ve HDP’ye yapılan saldırıların müsebbibi kutuplaştırma siyaseti yürüten bu iktidardır. İktidar ırkçılığı ve ötekilere karşı saldırganlığı politik bir amaç uğruna diri tutmakta ve yönlendirmektedir. Bu nedenle ırkçı saldırıları engellemek için muhalif siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine ve bütün anti-faşistlere çağrıda bulunuyoruz; nefret söylemine, faşist saldırılara, ırkçılığa karşı demokratik söylem ve eylemi büyütelim. Önlenemeyen, teşhir edilemeyen her saldırı ve cinayetin daha büyük saldırılara yol açtığını biliyor ve faşist saldırıları hep birlikte durduralım diyoruz.

Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık
HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri
11 Ocak 2022