Asuri/Süryani halkının Akitu Bayramı kutlu olsun!

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Asuri/Süryani halkının binlerce yıldır aralıksız bir şekilde kutladığı, bu yıl 6771’incisi kutlanan, Akitu Bayramı dünyanın en eski bayramıdır. Sümer, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanmaktaydı.

Asuri/Süryani halkının yeni yılı; baharın gelişi, bereketi ve dirilişi sembolize eden Akitu Bayramı; Türkiye’deki tekçi zihniyet ve baskıcı uygulamalar nedeni ile uzun yıllar kutlanamadı. Türkiye’de 2005 yılında yasakların kalkmasıyla Asuri/Süryani halkı onlarca yıl aradan sonra tekrar bayramlarını kutlamaya başladılar.

Tarih boyunca Asuri/Süryani halkının yoğun olarak yaşadığı Mezopotamya’da 1915 Seyfo Soykırımı başta olmak üzere daha sonra yaşanan katliamlar nedeni ile günümüzde Asuri/Süryani halkının nüfusu büyük oranda azalmıştır.  Türkiye, Irak, Suriye, ve İran’da yaşayan Asuri/Süryaniler 1 Nisan Akitu Bayramı'nı hem anavatanlarında hem de diasporada her yıl coşkuyla kutlamaya devam etmektedirler.

Her yurttaşın eşit koşullarda bir arada yaşamasını, nefret söylemine ve saldırılara karşı dayanışmanın yükselmesini diliyoruz. Farklı halkların ve inanç gruplarının kendi kültürlerini, anadillerini, kimliklerini özgürce kullandıkları ve geliştirdikleri bir ülke olmak için mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı bir kez daha bu vesile ile paylaşıyoruz.  

Asuri/Süryani halkının Akitu Bayramı'nı kutluyor, Akitu Bayramının tüm insanlığa bereket, barış, özgürlük ve adalet getirmesini diliyoruz.


! ܐܟܝܬܘ ܒܪܝܟܐ

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
1 Nisan 2021