HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, 5 Mayıs'ta basında yer alan İçişleri Bakanlığı'nın Irak Şam İslam Devrimi çeteleri ile ilgili raporunu İçişleri Batanı Efkan Ala'ya sordu.

Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Ata, 5 Mayıs'ta basında çıkan haberlerde Hatay Valisi tarafından bakanlığa sunulan rapora ilişkin bilgilerin yer aldığı anımsatıldı.

Haberlere göre söz konusu raporlarda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin Türkiye bağlantıları ve çetesel faaliyetlerine resmi makamlar tarafından göz yumulmasına dair önemli bilgilerin yer aldığını hatırlatan Ata, şunları kaydetti:
“İlgili raporda, yurt dışından Türkiye'ye gelen IŞİD üyelerinin Hatay'ın Altınözü, Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerine bağlı köylerdeki sınır kaçakçıları vasıtasıyla Suriye'ye illegal giriş yaptığı belirtilmektedir. Bir başka önemli nokta ise IŞİD'in Türkiye'de yürüttüğü faaliyetlerin resmi kurumların bilgisi dahilinde olduğu, buna rağmen çete üyelerinin sınırdan illegal geçiş yapmasının engellenmediği gerçeğidir. Ayrıca raporda, IŞİD'in Türkiye açısından ciddi bir tehdit haline gelmeye başladığı ve yakın bir gelecekte Türkiye'yi hedef alarak eylemlerini buraya yönelteceğine dair gözlem ve uyarılar da yer almaktadır.”

Rapora göre, Reyhanlı'da yakalanan 45 IŞİD üyesi hakkında hangi idari işlemin yapıldığını sorun Ata, "Bügüne kadar IŞİD üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesi serbest bırakılmıştır?" diye sordu.

Ata şu sorulara yanıt istedi:
"Suriye'de halklara uyguladıkları vahşetle bilinen ve çete tipi bir oluşum olan IŞİD üyelerinin faaliyetlerinden haberdar olunduğu halde Türkiye sınırından illegal geçiş yapmalarının engellenmemesinin sebebi nedir?

Bugüne kadar yurt dışından Türkiye'ye gelerek yasadışı yollarla Suriye'ye geçtiği tespit edilen kaç IŞİD üyesi vardır?

Bakanlığınız, hiçbir engellemeyle karşılaşmadan Türkiye'den Suriye'ye geçerek çete tipi faaliyetler yürüten IŞİD ve diğer örgütlerin Türkiye üzerinden illegal geçiş yapmasını önlemek için bir girişimde bulunacak mıdır?

Raporda geçen 'IŞİD eylemlerinin seyrinin Türkiye'ye yöneleceğinin muhtemel olduğu' tespiti göz önünde bulundurulduğunda, Bakanlığınız konuyla ilgili hangi önlemleri almayı planlamaktadır?"

12.05.2014