Avukatlara gözaltı savunma hakkının gaspıdır

Türkiye’de rutin hale gelen sabaha kaşı operasyonların bir yenisinde, 14 Eylül duruşmasında Nuriye ve Semih’i savunacak Halkın Hukuk Bürosu avukatları hedef alınmıştır. İstanbul ve Ankara’da bulunan avukatların evleri basılmış, 17 avukat hakkında gözaltı kararı verilmiş, şu ana kadar 10 avukat gözaltına alınmıştır.

Nuriye ve Semih’in açlıklarından ve haklılıklarından korkan muktedirler, onların seslerinin dahi duyulmasını engellemeye, savunma haklarını gasp etmeye çalışmaktadır. Savunma hakkının bile ellerinden alınmış olması, adil bir yargılamanın değil, rehin almanın göstergesidir.

Bugün yargıyı Saray'ın denetimine sunanlar, savunma hakkını da gasp ederek yargı sistemini tamamıyla bağımlı ve taraflı hale getirmektedirler. İktidarın, 12 Eylül 1980 darbesinin 37nci yıldönümünde, o günkü darbecilerin yaptığı uygulamaları bugün tekrarlaması elbette bizleri şaşırtmıyor.

Hem avukatlarla hem de direnenlerle yan yana olmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Tüm demokratik ve duyarlı kamuoyunu, avukatları başta olmak üzere Nuriye ve Semih nezdinde direnenlerle dayanışmaya çağırıyoruz.

Ayşe Acar Başaran
Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu MYK Üyesi
Batman Milletvekili
12 Eylül 2017