Avukatların gözaltına alınması, adaletin ayaklar altına alınmasıdır

AKP iktidarının emrinde ve güdümünde çalışan yargının savunmaya karşı başlattığı saldırının bir ayağı da Mersin’de yaşanmıştır. Yapılan operasyonlarda İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Sekreteri ve MYK üyesi Özgür Çağlar, Mehmet Altundaş, Bedri Kuran, Ali Bozan, Rıza Oğuz ve Sebahat Gençtarih’in ev ve işyerlerine baskın düzenlenerek, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İHD üyesi 4 avukat gözaltına alınmıştır. Ev ve iş yerlerinde bulunmayan 4 avukat hakkında çıkarılan yakalama kararı ise hala devam etmektedir. 

Bahsi geçen avukatlar özellikle cezaevlerini ziyaret ederek, buralarda yaşanan hak ihlallerini ve işkence vakalarını kayıt altına almakta, takip etmekte ve ilgili suç duyurularını yapmaktaydılar. ‘Örgüt üyeliği’ gibi bir suçlama ile itham edilen avukatların gözaltına alınması, adaletin ayaklar altına alınmasıdır.  

HDP olarak, İHD ve ÇHD’li avukatlarla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Hükümeti ve onun emrinde davranan yargıyı bir kez daha hukuk değerlerini ve ilkelerini dikkate almaya davet ediyoruz. 

Ayşe Acar Başaran 
Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu Üyesi
Batman Milletvekili
4 Ekim 2017