HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Türkiye'nin IŞİD'e destek vermesi ve yine IŞİD'liler için bir hastanenin açılması hakkında soru önergeleri verdi.

Aydoğan, Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan köylülerin basına yansıyan demeçlerine göre 15 Eylül 2014 tarihinden bu yana ağır silahlar ile Rojava bölgesindeki KobanÊ kantonuna saldıran DAİŞ çetelerinin, saldırıdan bir gün önce binlerce çete üyesinin otobüslerle sınıra getirildiği ve askerlerin gözetiminde Rojava'ya geçirildiği yönündeki beyanları hatırlatarak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na şu soruları yöneltti:

"IŞID’in rehin aldığı 49 sivilin serbest bırakılması ile DAİŞ tarafından 15 Eylül 2014 tarihinden itibaren Rojava’nın Kobanê Kantonuna yönelik gerçekleşen saldırının aynı zamana denk gelmesi bir tesadüf müdür?
14 Eylül 2014 tarihinde Akçakale’den Suriye tarafına DAİŞ’lilerin geçişi ile Kobanê kantonuna yönelik yoğun saldırıların aynı zamanda denk gelmesi bakanlığınızca bir tesadüf müdür?
Bakanlığınızca son 1 ay içerisinde Suriye’ye geçiş yaptığını tespit ettiğiniz DAİŞ’li sayısı nedir?
Bakanlık olarak söz konusu iddialar ilişkin bir bilginiz bulunmakta mıdır? Bulunmamakta ise iş bu soru önergesini bir ihbar olarak değerlendirecek misiniz?Değerlendirmeyecekseniz bu durumun gerekçesi nedir?"

Aydoğan, "İslami Cephe militanlarının tedavisinin yapılması amacıyla 75 yatak kapasiteli kaçak bir hastanenin faaliyet gösterdiği yine kamuoyuna yansıyan bilgiler arasındadır" diyerek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na da, "Bakanlığınızca Antep'te yaralı DAİŞ militanlarına tıbbi yardım hizmeti verilmesi amacıyla açılan 75 yatak kapasiteli bir kaçak hastanenin olduğu iddiaları doğru mudur" diye sordu. Aydoğan, Müezzinoğlu'na bu iddiayı ihbar olarak kabul edip etmeyeceklerini ve son 3 yıl içerisinde Türkiye'de tedavi edilen DAİŞ'lilerin sayısını ve tedavi edilen DAİŞ’lilerden kaçının tedavi edildikten sonra yakalandığını sordu.

Aydoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya ise eleman temin eden kurumlar hakkında sorular yöneltti. Aydoğan, "Özellikle Kürt kentlerinde kurulan birçok dernek ve kurumun DAİŞ’e eleman temininde bulunduğu ve bu dernek veya kurumlar hiçbir şekilde denetlenmediği belirtilmiştir. Buna göre İstanbul’da açık adresleri kimi medya organlarınca yayınlanan 4 kurum ve yine bu kurumlarda bulunduğu iddia edilen şahıslar ile iletişim numaralar, Ankara’da 3 kurum, Kırşehir’de 2 ve yine Malatya, Hatay, Siirt, Yozgat, Bingöl ve Kırıkkale’de olduğu iddia edilen kurum ve şahısların iletişim numaraları ve yine iletişim adresleri yayınlanmıştır" diyerek, Ala'ya şunları sordu:

"Bakanlığınızca 18 Eylül 2014 tarihinde basına yansıyan bu bilgilerden hareketle, söz konusu şahısların ve kurumların DAİŞ’e eleman temin ettiği veyahut eleman temininde bulunduğuna yönelik bilgilerden haberdar mısınız?
Bakanlık olarak basına yansıyan söz konusu iddialara ilişkin bir bilginiz bulunmamakta ise söz konusu bu önergeyi ihbar olarak kabul edecek misiniz?
Son 3 yıl içinde bakanlık olarak DAİŞ’e eleman temini yapıldığına dair soruşturma açtığınız kurum veya dernek bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise söz konusu bu kurum veya dernekler hangi şehirlerde bulunmaktadır? Bu kurum veya derneklerde bulunan yetkili şahıslara ilişkin açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Var ise bu soruşturma hukuki olarak hangi aşamadadır?"

23.09.2014