Kobanê-Suruç sınırının doğu hattında dün askerlerin açtığı ateş sonucu başından vurularak katledilen Kader (Kadriye) Ortakaya ilgili Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi açıklama yaparak sınırda böyle bir olay yaşanmadığını iddia etti.

Kaymakam'ın açıklamasına ilk yanıt HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'dan geldi. Kaymakam'ın açıklamasını "klasik bir devlet açıklaması" olduğunu belirten Ayhan, şunları vurguladı: "Olay esnasında oradaydım. Gözlerimizin önünde gerçekleşti. Sınırı geçmeye çalışırken, arkaları dönükken gaz bombaları ve gerçek mermilerle ateş açıldı. Herhangi bir uyarı duymadık. Kaldı ki Kobanê'ye doğru gidiyorlardı. Sivil insanlardı. Askere arkaları dönüktü. Askerlere yönelik herhangi bir yönelimleri söz konusu olmaz." Ortakaya'nın hedef gözetilerek vurulduğunun altını çizen Ayhan, "Açıkça infaz edildi" dedi.

Ortakaya'nın vurulduğu esnada aynı sınır hattında açıklama yapmak isteyen sanatçılarla birlikte olduğunu belirten Ayhan, bulundukları gruba da hiçbir uyarı yapılmadan yakın mesafeden askerin gaz bombaları attığını ve gazdan yaralananların olduğunu kaydetti. Ayhan, Kaymakam'ın açıklamasına dair şunları söyledi: "Klasik açıklamalardan bir tanesine tanık oluyoruz. Devlet yetkilileri bunu hep yapıyor. IŞİD çeteleri aynı sınır hattını sürekli silahlı bir şekilde kullanmaktadır. Askerle diyalogları, ilişkileri defalarca basına görüntüleriyle yansıdı. Silahlı çetelerle böylesi bir diyalog içinde olan asker, sivil ve savunmasız insanlara silahla saldırıyor. Kobanê'deki IŞİD vahşetine karşı direnen ve Kobanê halkına destek verenler sıklıkla asker ve polisin terör estiren saldırısına maruz kalıyor."

Bu yaklaşımın başlı başına devletin IŞİD çeteleriyle olan ilişkisini gözler önüne serdiğine dikkat çeken Ayhan, "AKP hükümeti halen IŞİD'itolere ederek, korumaktadır. Bu politikalar hiçbir şekilde sonuç vermez. Daha çok çatışmayı ve krizi derinleştirir. Çok tehlikeli bir ilişki sürdürülmektedir. Bunun AKP hükümetine hiçbir faydası olmayacaktır, Türkiye zarar görecektir. Hükümetin yapması gereken en doğru şey Kobanê'deki iradeye saygı göstermek ve tanımaktır. Vahşet ve çete örgütüne karşı Kürtlerle ittifak içerisinde olmalıdır. Türkiye'ye kazandıracak olan politika da budur."

Olayla ilgili parti olarak Meclis'e soru önergesi verdiklerini belirten Ayhan, "Bu olayın hem siyasal hem hukuki olarak takipçisi olacağız. Sorumluların bir an önce tespit edilerek, cezalandırılması için her türlü hukuki zemini başvuracağız. Katilleri bulununcaya kadar mücadele edeceğiz" dedi.

07.11.2014