HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Ceylanpınar seçimlerine ilişkin Meclis'te basın toplantısı gerçekleştirdi. Türkiye tarihinin en gergin ve şaibeli seçiminin 30 Mart yerel seçimleri olduğunu belirten Ayhan, "Seçimin üzerinden 10 gün geçmiş olmasına rağmen hala itirazların sürüyor olması, kimi il ve ilçelerde defalarca sayım yapılması ve kimi seçim bölgelerinde ise seçimlerin yenilenmesi kararının alınmış olması bu tespitimizi doğrulamaktadır. Açıkçası 30 Mart 2014 yerel seçimleri 'şaibeli seçim' olarak hafızalarda yer edinecektir. Bunun tek müsebbibi AKP hükümetidir. Çünkü hırsızlığa, yolsuzluğa bulaştığının ayan beyan ortaya çıktığı bir süreçte iktidarını korumak için devletin tüm olanaklarını seferber ederek hilelere ve entrikalara başvurmuştur. Buna rağmen seçim sonuçlarını lehine çeviremediği kimi yerlerde ise il ve ilçe seçim kurulları üzerinden sonuçlara müdahale etme yoluyla belediye başkanlığını gasp etme yoluna gitmiştir" dedi.

Yaşanan seçim hilelerinin bariz örneğinin Urfa olduğunu dile getiren Ayhan, şunları belirtti: "Diyebiliriz ki Şanlıurfa'da müdahalenin olmadığı tek bir seçim bölgesi yoktur. Eyyübiye, Karaköprü ve Haliliye merkez ilçelerinde beş saat elektrik kesintileri olmuştur. AKP'li bir milletvekili bizzat seçmenleri AKP'ye oy vermeleri hususunda tehdit etmiştir. Şantajın, hilelerin, entrikaların, tehdidin devreye konduğu yerlerin başında Ceylanpınar ilçemiz gelmektedir. AKP, devletin her türlü olanağını Ceylanpınar'da seferber ederek, sinsi planlar yaparak belediye başkanlığını gasp etmiştir. Ceylanpınar'da insanları açık oy kullanmaya, sandıkları kaçırmaya, BDP'ye verilen oyların yok sayma yada geçersiz sayma, blok oy kullanma, BDP'nin sandık müşahitlerini tehdit etme, görevini yapmalarını engelleme, müşahitlere seçim tutanağının verilmemesi, BDP'nin oylarının yakılması, seçmenin yönlendirilmesi. Ancak tutanak kimi şahıslarca başkanın elinden alınarak yırtılmıştır. Savcılık bu kişilerin tespiti için soruşturma başlatmıştır. Bu hile ve usulsüzlüklerin yaşanmış olmasına rağmen Ceylanpınar'da ilçe ve il seçim kurullarına yaptığımız başvurular reddedilmiştir"

Öte yandan AKP'nin hiçbir dayanağı olmadığı halde Viranşehir için yaptığı itirazın kabul edildiğini hatırlatan Ayhan, "200 sandıktaki geçersiz oyların yeniden sayılması kararlaştırılmıştır. Yapılan sayımda BDP'nin oyları artmıştır. Ceylanpınar'da halkın bu seçim hilelerine protesto amaçlı yaptığı demokratik tepkilere güvenlik güçleri sert müdahalede bulunarak ilçeyi adeta savaş meydanına dönüştürmüştür. İlçede, 30 günlük OHAL kararı alınmıştır. Kent adeta polis ve askerlerin ablukası altındadır. BDP ilçe binası kuşatılmış, dışarı çıkan herkese orantısız bir biçimde müdahale edilmektedir. Esnaf kepenk kapatmakta, öğrenciler okula gitmemektedir. Ceylanpınar'da sıkıyönetim uygulamaları devrededir. Kentte giriş-çıkış kontrol altında tutulmaktadır" dedi.

Ceylanpınar'da yaşananların bir benzerinin Birecik ilçesinde yaşandığını dile getiren Ayhan, "Birecik'te de il ve ilçe seçim kurullarına yapılan başvurular reddedilmiştir. Gerek Ceylanpınar gerekse Birecik için YSK'ya başvurular yaptık. Umarım ki YSK bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe dur diyecektir. Halkın iradesinin tecelli edeceği bir karar bekliyoruz. Aksi takdirde Ceylanpınar ve Birecik seçimleri şaibeli belediye başkanlığı gasp edenler ise şaibeli başkanlar olarak kalacaktır. Halkımız bunları belediye başkanı olarak kabul etmeyecektir" diye konuştu.

Türkiye'de eşit olmayan koşullarda bütün engellemelere ve hilelere rağmen devletin hepsinin bir olduğu bir ortamda Urfa'da başarılı bir seçim elde ettiklerini dile getiren Ayhan, şunları söyledi: "Engelleme ve baskılar, hileler olmamış olsaydı Urfa'da çok daha iyi bir sonuç alabilirdik. Şimdi daha iyi görülmektedir ki devlet Urfa'ya özellikle Ceylanpınar, Suruç ve Birecik hattına stratejik yaklaşmış ve çok iyi bir hile sistemini devreye koymuştur. Bunun altında yatan gerçek neden Rojava devrimini kuşatma ve boğma planıdır. AKP bu hattı El Nursa merkezi yapmak istemektedir. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. AKP'nin halkımızın iradesini gasp etme girişimine gerek hukuksal gerekse de demokratik tepkilerimizle engel olacağız. Buraların çetelerinin karargâhı haline gelmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Türkiye halklarına da Ceylanpınar halkıyla dayanışma içerisinde olunması gerektiği bir süreçten geçtiğimizi hatırlatmak isterim."

10.04.2014