HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Türkiye'nin IŞİD'e desteğini ve Êzidî katliamını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu.

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, IŞİD çetelerinin Türkiye ile olan ilişkilerini ve Şengal'de Êzidî Kürtlere yönelik yaptığı katliamları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu. Ayhan, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, IŞİD çetelerinin saldırılarında aralarında çocuk ve yaşlılarında olduğu binlerce Êzidî Kürdün katledildiğini, kurtulabilenlerin ise Şengal dağına sığınmak zorunda kaldığına dikkat çekti. IŞİD'in planlanmasında Sünni eksenli politikayı benimseyen Katar, Suudi Arabistan Devletlerinin önemli rol oynadığını, bunda Türkiye'nin de payının olduğunun çokça ifade edildiğini belirten Ayhan, Katar'da gerçekleştiği iddia edilen toplantıya dair basına sızan belgelerin bu iddiayı doğrular nitelikte olduğunu kaydetti.

Ayhan, Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: "Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne üstün teknolojik kameralar, kayıt cihazları ve bunlara medya desteği sunması karşılığında 1 milyon 375 bin doların Katar üzerinden Türkiye'ye aktarıldığı iddiaları vardır. Bu iddialar doğru mudur?
Hükümetiniz IŞİD'i terör örgütü olarak görmekte midir? Şayet görmüyor ise bunda politik çıkarların payı var mıdır?
Bir örgütün terör örgütü olarak görünmesi için hükümetiniz hangi kıstasları belirlemiştir? İŞİD terör örgütü bu kıstasları karşılamakta mıdır? IŞİD'in terör örgütü olarak görünmemesinde Konsolosluk görevlilerinin ellerinde rehin olmalarının payı var mıdır?
Bugüne kadar IŞİD vahşetinden kurtulan kaç Yezidi Kürdü Türkiye'ye sığınmıştır?
Türkiye'ye gelen Yezidi Kürtleri için hükümetiniz ne tür çalışmalar yapmıştır?"

20.08.2014