İstanbul İl Örgütümüzün 1. Olağan Kongresi'nde Yüksekdağ'ın ardından Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş konuşma yaptı. "Önümüzdeki dönemi, tüm siyasi hesapları alt üst edecek önemli bir çıkışı tarih yazarak siz burada belirliyorsunuz" diyerek konuşmasına başlayan Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, HDP'nin tüm ezilenler olarak gerçek bir halk iktidarına sahip olduğunu söyledi. Genel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, seçimlerde öz güvenin tam olması gerektiğini dile getirdi.

Seçimlerde uygulanan yüzde 10 seçim barajının cuntacıların getirdiğini hatırlatan Demirtaş, " Kenan Evren'in de Tayyip Erdoğan'ın barajı da yıkılır Yeter ki biz, onu zihnimizde tarumar edelim. Yüzde 50 oy alacağız diyorlar. Bir eli kanda bir eli balda ama yüzde 50 oy alacağız diyorlar. Hırsızda bu kadar öz güven varsa bizler hayli hayli bu barajı tarumar edeceğiz. İnanın ki barajı çoktan aştık. Şimdi 3 parti açısından panik başlamıştır. Bu kongredeki herkes eline kazma küreği almalı barajın duvarını yıkmalıdır. Baraj İstanbul'dan yıkılır" diye konuştu. İlk defa HDP'yle birlikte ezilenlerin sultanlara sarayları dar etmek için yürüdüğünü ifade eden Demirtaş, " Barajı aştığımızı onlar da görüyorlar. Barajı aşmamız halinde onların çaldığı milletvekillerini geri alacağız. Onlardaki sahte milletvekillerini gerçek halk vekillerine çevireceğiz. Para onlarda medya, yargı, bürokrasi onlarda. Fakat onlarda olmayan bir şey var.İnanç, iman halk desteği. O da bizde var" dedi.

HDP'nin bugünlere ağır bedeller ödeyerek geldiğini dile getiren Demirtaş, " Bu seçimlerden sonra Türkiye'nin baraj derdi olmayacak. Biz devleti, yargıyı ele geçirmek için iktidar olmak istemiyoruz. Tam tersine ele geçirilen devleti halka iade edeceğiz. Biz kendi faşizan devletimizi kurmak için iktidara yürümüyoruz. Biz devleti yeni yaşamın hizmetçisi olması için iktidara yürüyoruz" şeklinde konuştu. Türk halkına da seslenen Demirtaş, şunları söyledi: "Siz zannediyorsunuz Ankara'daki devlet Türklerin devletidir. Ama yanılıyorsunuz. Ankara'daki devlet, ne Kürt'ün ne de Türk'ün devletidir. Oradaki devlet bir avuç zengin ve elitin devletidir. Devlet Kürtler açısından zulmü, baskıyı ifade etti. Bu devlet sadece bizi korkutmak için bizi baskı altına almak için kendini var etmiş bir devlettir. Biz bu devlet anlayışını yıkmak için iktidara gelmek istiyoruz. HDP'nin varoluş felsefesi budur. HDP bir yandan demokratik yaşamı sokakta örerken bir yandan da devletin demokratikleşmesi mücadelesini verecek. Yukarıda Allah var bu devletten korkmayan kalmadı. Devlet, vahşi bir ucubeye dönüştü. Ve 12 yıldır AKP bunun keyfini sürüyor. AKP, devlete biat etmesini istiyor. Biz işte tüm bu anlayışı değiştirebilecek tek alternatifiz. Dananın kuyruğu kopacaksa bugün yüz yıl önceki gibi kuyruk biz de değil, dana biz de kalacak, kuyruk onlar da kalacak."

'Bölünmenin alternatifi teklik değildir'

Türkiye'de sık sık bölünme söylemlerinin olduğuna vurgu yapan Demirtaş, şöyle konuştu: Biz bölünmeyelim fakat bölünmemenin alternatifi tek olmak değildir. Biz tek yürek olalım derken onlar tek dil olalım diyor. HDP işte farklılıkların çok kültürlüğünden söz ediyor. Rojava bunun önemli bir örneğidir. Kobane iki askeri gücün savaşından öte bir şeydir. İki düşüncenin çatışmasıdır. Oradaki çizginin mücadelesi yeni yaşam mücadelesidir. Bizler, bu mücadeleyi yürütürken kadın mı erkek mi cinsel yönelimi nedir, engelle midir buna bakmayacağız. Yeni yaşamı kurarken farklılıklarımız kin ve öfke nedeni olarak görmeyeceğiz. Türkiye'nin buna ihtiyacı var."

'HDP ülke barışının garantisidir'

"HDP'yi anlamayanlar Ortadoğu'nun yangının farkında olmayanlardır" diyen Demirtaş, "3 yıl önce, Suriye de dışarıdan güllük gülistanlık görünüyordu. Ama bir arada yaşamayı seçmediği için görkemli kentleri harabeye dönmüş durumda. Bizler de bunları yaşamak istemiyorsak bunun çizgisi HDP'den geçer. HDP büyüdükçe bu ülkeye barışın gelme garantisi o derece artacaktır. Barış treni AKP'nin hızlı treni gibi yolda kalabilir. O nedenle biz programımızla Türkiye'de nelerin değişebileceğini herkes görecek" şeklinde konuştu.

Son olarak salondaki kadın ve gençlere HDP ile birlikte yürüme çağrısı yapan Demirtaş, "Biz bugün burada sözleşme yapıyoruz. Bu sözleşmenin gereğini yerine getirmek bizim tarihi borcumuzdur. Kadınlar siz, 'Çocuk da yaparım kariyer de' diyeceksiniz. Yaşamı değiştirecek sizsiniz o yüzden Jin jiyan azadi bizim felsefemiz. Kadın ve barış anaları biz sizlerle birlikte size layık olmak için canla başla çalışacağız" dedi.

Konuşmaların ardından seçime gidildi ve İstanbul İl Örgütümüzün yeni dönem eşbaşkan adayları Cesim Soylu ve Ayşe Erdem'in selamlama konuşmalarından sonra kongremiz müzik grubu Agire Jiyan'ın çaldığı parçalarla devam etti.

04.01.2015