Barış mücadelesi yasak tanımadı: Savaş yanlılarına cevabımız barış olacak

İstanbul’da barış mitinginin yasaklanmasına karşı Emek ve Demokrasi Güçlerinin düzenlemek istediği basın açıklaması Taksim’de uygulanan polis ablukasına rağmen gerçekleştirildi.

İstanbul’da barış mitinginin yasaklanmasına karşı Emek ve Demokrasi Güçlerinin düzenlemek istediği basın açıklaması Taksim’de uygulanan polis ablukasına ve müdahaleye rağmen Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları, Hüda Kaya, Nuran İmir, Oya Ersoy, Zeynel Özen, Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz ile kurum temsilcileri tarafından gerçekleştirildi. Açıklamada, şu konuşmalar yapıldı.

Erol Katırcıoğlu: Bu Türkiye’nin yönetilememe durumunun geldiği en üst seviyedir

1 Eylül Dünya Barış Günü, bütün dünyada barış isteyen, barışın bayrağını yükseltmek isteyen herkesin kutladığı bir gündür. Biz bu sene 5 Eylül Bakırköy Meydanı’nda barışı taçlandırmak istedik fakat Valilik önce izin vermesine rağmen Kaymakamlık izni kaldırdı. Daha sonra da tümüyle yasakladı. Bu noktada tünelde bir basın açıklaması yaparak derdimizi bizi dinleyenlere anlatmak istedik. Bu sebeple burada bir araya gelmek için hareket ettik. Gerçekten de kolluk, polis nasıl bir emir aldıysa son derece kaba ve çirkin bir şekilde bize müdahale ettiler. Bu Türkiye’nin yönetilememe durumunun geldiği en üst seviyedir. Bizler milletvekiliyiz, dokunulmazlıklarımız var, buna rağmen bize dokunmak cüretini gösterdiler. 

Bu yaptıklarının hepsinin hesabı size sorulacak

Bu burada bitmeyecek, çok samimi olarak söylüyoruz. Çünkü biz barışı talep eden önemli bir siyasi partiyiz, siyasi bir hareketiz. Bunu kabul edin veya etmeyin Türkiye bunu bilecek, Türkiye’nin üçüncü büyük partisi biziz. Oradaki polisler gülüyor. Siz gülün, gülmeye devam edin. Göreceksiniz, bu yaptıklarının hepsinin hesabı size sorulacak. Bunu tabi ki kanunlar önünde soracağız. Gözaltına alınan arkadaşlarımız var. İnsanın vicdanı titriyor, ne yaptı bu arkadaşlarımız, taş mı attı küfür mü etti. Ne oldu da arabalara bindirilip gözaltına alındılar. Kaymakam bunu yasaklayarak ne yaptı? Yaptığı şey daha sansasyonel bir hadise. Bunu mu istiyordu kaymakam? Biz, halkımıza derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Barış diyoruz. Türkiye’nin ancak ve ancak demokrasi ile yolunu açabileceğini düşünüyoruz. Bu mücadeleye devam edeceğimizi hepinizin önünde tekrar ediyoruz. 

Züleyha Gülüm: Barış istemek suç değildir

Savaş yanlılarına cevabımız barış olacak. Barış mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Ne gözaltılarınız ne baskılar, ne tutuklamalarınız ne davalarınız ne de yasaklarınız bizi barış mücadelesinden bir adım geri götürmeyecek. Biz her türlü koşula rağmen bu ülkenin aydınlık günleri, demokrasi, adalet, özgürlük, barış ve Kürt sorununda demokratik çözüm için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu uğurda bedel ödesek de, her türlü baskıya maruz kalsak da bugün olduğu gibi faşizm uygulamaları ile karşı karşıya kalsak da mücadelemizde ısrarcı olacağız. Biliyoruz bu iktidar savaş yanlısı, savaştan, ırkçılıktan, düşman siyasetinden besleniyor. Biz bu düşman siyasetini bir gün bu ülkeye barışı getirerek yok edeceğiz. Barışta kararlıyız. Savaşa hayır, barış hemen şimdi. Bugünkü yapılacak açıklama Emek ve Demokrasi Bloku’nun, içinde çok sayıda kurumun olacağı bir açıklama olacaktı ancak her zamanki yasakçı anlayış nedeniyle yapılamadı. Gözaltılar var, buradan bir kez daha  söylüyoruz. Barış istemek suç değildir. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Sizin yaptığınız suç, demokratik hakkın kullanımını engellemek suçtur. Suç işleyen varsa, iktidardır, talimatları veren ve uygulayanlardır.

5 Eylül 2021