Cezaevinden kısa bir süre önce tahliye olan BDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş, HDP'ye yönelik saldırılar üzerine HDP'ye katılma kararı aldı.

Milletvekilleri, HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ve HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder ile birlikte İstanbul'da basın toplantısı düzenledi.

Tuncel, HDP'ye yönelik saldırılara dikkat çekti, "Bu saldırıların Türkiye haklarının ortak mücadelesini engellemeye yönelik bir saldırı olduğunu ancak amacına ulaşamayacağını daha önce belirtmiştik. Bu saldırılar üzerine, daha güçlü bir mücadeleyi yürütme sorumluluğunu duyuyoruz" dedi.

'HDP ALTERNATİFTİR'

HDP'nin Ekim ayında kurulduğunu hatırlatan Tuncel, "Türkiye'de bir alternatif olma iddiasını ortaya koydu ve bu iddiası halklarımız tarafından kabul gördü" dedi.

Tuncel, HDP'ye yönelik saldırılarla ilgili olarak da "Yurttaş tepkisi değil, örgütlenmiş gladyo tipi saldırılardır. Ama amaçlarına ulaşamayacaklar" diye konuştu.

Berkin'in ölümünü ve ardından yaşanan gelişmeleri hatırlatan Tuncel, hükümete, kolluk kuvvetlerinin halka yönelik saldırılarını engelleme çağrısında bulundu. Başbakan Erdoğan'ın Elvan ailesine başsağlığı bile dilemediğini hatırlatan Tuncel, "Eski bakanların açıklaması ise daha da vahim. Hükümet sokağa çıkan halkın tepkisini iyi anlamalı" diye konuştu.

'HDP'NİN BÜYÜK BİR MİSYONU VAR'

Tuncel'in ardından BDP'ye geçen milletvekillerinden İbrahim Ayhan söz aldı. HDP'nin temsil ettiği anlayışın "halkların kardeşliği" olduğunu dile getiren Ayhan, şöyle konuştu: "HDP başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunları eşitlik ve demokrasi temelinde çözmekten yana. Halkların umudu ve çözüm iradesi olma noktasında büyük bir misyonu var ve büyük bir ilgi odağı oldu. Bu saldırılar da HDP'nin geliştiğinin göstergesidir. HDP geliştiği, halklara umut verdiği, kendi içinde taşıdığı muhalefet potansiyeli nedeniyle belirli güç odakları tarafından engellenmek isteniyor. HDP'ye yönelik saldırılar, Kürt özgürlük hareketi ile Türkiye devrimci demokratik hareketin birleşme potansiyelini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Çünkü HDP, büyük bir aydınlanmayı temsil ediyor."

Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Türkiye'nin geçmiş yüzyıllık tarihinde bütün sorunlarının kaynağında "tek"lik anlayışı olduğunun altını çizdi, "Bu inkar ve teklik, Türkiye'ye büyük acılar yaşattı. Hepimizin tek bir ilacı var, birlikte yaşamayı öğrenmek" dedi.

HDP'nin bütün kimlikleri kapsadığının altını çizen Yıldırım, "HDP'nin, tekçi politikalar nedeniyle yaşatılan bütün acılara cevap olacağına inandığımız için buradayız" diye konuştu. Yıldırım, şöyle konuştu: "30 yıldır Kürt halkının özgürlük mücadelesinden aldığımız bir ders var; öldürerek bir noktaya varamayız, karşılıklı diyalogla, birbirini kucaklama ile ama eşitlik temelinde bir arada yaşayarak bir sonuca varabiliriz. Bunun da HDP'de yaşam bulacağına inanıyorum."

'HDP UMUT KAYNAĞI OLDU'

Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da "Türkiye'nin içinde bulunduğu bu kaotik ortamda başka bir Türkiye'nin mümkün olduğunu söyleyen HDP'de olmak benim için anlamlıydı" dedi. HDP'ye yönelik saldırıların geçişlerini hızlandırdığını söyleyen Sarıyıldız, "HDP bir umut kaynağı oldu. Bu nedenle kriminalize edilmeye çalışıldı. HDP'nin geleceğine ilişkin umutlarımız büyüktür" dedi.

HDP TÜRKİYE'NİN YENİ KURUCU GÜCÜ

Şırnak Milletvekili Selma Irmak, HDP'ye yönelik saldırıların Türkiye'nin geleceğine yönelik saldırılar olduğuna dikkat çekti, "Bu saldırılara cevap niteliğinde buradayız. Tam da böyle bir cevapla saldırılar karşılanmalıydı" diye konuştu.

Irmak, şöyle devam etti: "Türkiye uzun zamandır sancılı bir süreçten geçiyor. Gömlek değiştiriyor. Bu gömlek değişmek zorunda. Buna hep direnenler olmuştur, teklik zehiri bu değişimi engellemeye çalışmıştır. Ama direnişler olmuştur. HDP de direniş damarıdır. Değişimin önünde kimse duramaz, umut yükseliyor. Türkiye yeniden kurulacaksa, kurucu gücü HDP olacaktır. Ayrıca HDP bir kadın partisidir. Ben kadın hareketinden geliyorum. HDP'yi kadınlara çok yakın bir parti olarak görüyoruz."

Siyasi yasaklı olduğu için HDP'ye resmi olarak üye olamayan ancak çalışmalara katılacak olan Milletvekili Kemal Aktaş da "HDP, Türkiye'nin devrimci demokratik mücadelesinin ve Kürt özgürlük hareketinin tarihsel misyonunu üstlenerek yola çıkan ve bu konuda kararlılığını ifade eden bir parti. Resmi olarak yer alamasam da bütün yüreğimle, beynimle, emeğimle bu mücadelenin neferi, emekçisi olacağım" diye konuştu.

Basın toplantısında son olarak söz alan Sırrı Süreyya Önder, "Faşizme inat halklar kardeştir. Bu barışı, bütün saldırganlıklara rağmen, saldırılara inat sağlayacağız" dedi.

Açıklamaların ardından Tuncel ve Önder, milletvekillerine parti rozetlerini taktı.

14.3.2014