Bileşen ve ittifak temsilcilerimizin Newroz konuşmaları

Bugün Newroz kutlamaları HDP, HDK, Yeşil Sol Parti, DBP, SMF, SODAP, TJA, ESP, Devrimci Parti, SYKP, SMF, TİP, Partizan ile birlikte çok sayıda sivil toplum ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de katılımı ile 23 merkezde gerçekleştirildi. Newroz kutlamaları depremde hayatını kaybedenlerin anısına durulan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kutlamalarda ayrıca dengbêjler tarafından ağıtlar yakıldı. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ile Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın İstanbul ve Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar Dersim’de katıldıkları kutlamalarda birer konuşma yaptı. Diğer siyasi parti ve kurum temsilcilerinin halka hitap ettiği kutlamalarda yapılan bazı konuşmalar şöyle:  

İZMİR

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü:

Bir yanımız Newroz ateşiyle harlanıyor, bir yanımız depremin acısı. Bu meydan isyanın, direnişin, Newroz’un meydanı. Newroz pîroz be hevalno. Bunlar bitti, bunların gücü yok diyorlar, eşitlik ve özgürlük isteyen halklara saldırıyorlar ama Kürtler, sosyalistler halklar teslim oluyor mu? Hayır, işte Newroz ruhu bu. Kemal Kurkut’a Rahşan Demirel’e kesiliyor ama teslim olmuyoruz. Bizi ölüme terk eden, bir su bile getirmeyen devlete karşı acıyı sağaltan halktı, devrimcilerdi. Yani çaresiz değiliz. Özgürlük, eşitlik ,adalet için kendi gücümüze güveneceğiz. Bijî Newroz, bijî azadî, bijî sosyalîzm.

HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder:

Deniz Poyraz yoldaşımız şahsında bu mücadelede toprağın koynuna giren yitirdiklerimizi şükranla anıyorum. Onlara olan borcumuzun bir yolu var, bu topraklara barışı, özgürlüğü ve adaleti getirmek. Eminim ki Sayın Öcalan da bu görüntüleri izliyordur. Barış bu topraklarda devam edecek. Bu barışı getireceğiz, selam olsun ona. Başta kadın yoldaşlarımız olmak üzere tutsak olan bütün yoldaşlarımızı saygı ve sevgiyle selam ediyoruz. Onların özgürleşeceği günler yakındır. Bugünlerde her şeyde enflasyon var ama en çok masa, koltuk enflasyonu var. Bu masalardan bir tek şart şurt istemeyen bütün bileşenlerimiz ve dostlarımızla bizleriz. Bu uğurda bedel ödeyenler yarının sahibi olacak. Özgür ve güzel günlerde görüşmek üzere. 

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk:

Newroz ateşi Kürt halkı, ezilen halklar ve Ortadoğu halkları için umut olmuştur. Depremde binlerce insanımızı kaybettik, onları saygıyla anıyoruz. Sorumlularından hesap soracağız, hesap verecekler. Gerçek yüzleri bu deprem ile ortaya çıktı. Kürt halkı ve dostları başları dik bir şekilde mücadelelerini devam ettiriyor. Sayın Öcalan üzerinden tecridi ağırlaştırdıklarında Kürt halkını esir almak, diz çöktürmek istediler. Bu kirli savaş için devletin bütün imkanlarını kullandılar. Hırsızlıklar, yolsuzluklar yaptılar. Depremde bu kadar insanımızı kaybetmemizin nedeni bu sistemdir, zihniyettir ve yürüttükleri kirli savaştır. Ancak Kürt halkı özgürlük mücadelesinden vazgeçmedi. Önümüzdeki seçimler biz ve AKP- MHP arasında değil 100 yıllık sistem arasındadır. 7 Haziran’da onlara büyük bir ders verdiniz, yerel seçimlerde İstanbul’u ve büyük şehirleri kaybettirdiniz ama akıllarını başlarına almadılar. Şimdi bu çürümüş sistemi hep birlikte göndereceğiz. İzmir’de muhalefete de birkaç sözümüz var, bizim derdimiz hükümeti göndermek değil, bu sistemi değiştirmektir. Koltuk derdimiz yok bizim. Demokrasi deyip duruyorsunuz, İstanbul’da demokrasi var da Diyarbakır’da yok mu? İstanbul halkının iradesi var da Diyarbakır halkının iradesi yok mu?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş:

Kardeşlerim, 20 yıllık bir diktatörlüğün, 20 yıllık bir karanlığın hep birlikte sonuna doğru geliyoruz. Bunun umuduyla, bunun kararlılığıyla, bunun inancıyla bugün bu alanda beraberiz. Bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaket olan Saray rejimini ortadan kaldırmak için beraberiz. Bizi ayrılıkla, zindanlarla, tutsaklıkla ayırmaya, susturmaya çalışanlara sesleniyoruz: İşte buradayız, bir aradayız.! Kardeşlerim, gerçekten çok ağır bir depremi hep beraber yaşadık. Kardeşlerim, o yoğun acı günlerimizde bizi yalnızlığa terk ettiler. Yıllardır bölmeye, ayrıştırmaya çalıştıkları halklarımız birbirine el uzattı ve biz sadece birbirimizin elini tutarak hayatta kaldık. Şimdi hepsinin hesabını yine birlikte soracağız. Kardeşlerim, bu işaret zaferin işareti; barışın, özgürlüğün, Türk ve Kürt halkının ayrılmazlığının, Deniz Gezmiş ile Deniz Poyraz’ın yan yana gelişinin işareti. Şimdi bütün Türkiye’yi zafer gününe hazırlıyoruz hep birlikte. Bu iktidar şunu yapmaya çalışıyor, diyor ki ¨HDP’yi susturacağız, Kürt halkını susturacağız¨. Buradan, İzmir Gündoğdu Meydanı’ndan Saray'a sesleniyoruz: Ey Tayyip Erdoğan! HDP asla yalnız kalmayacak, Kürt halkı asla yalnız kalmayacak. Bir kez daha söz veriyoruz, son sözümüz budur: Siz Kürt halkının iradesini kapatamazsınız ama biz sizin Sarayınızı kapatmaya geliyoruz. O Saray kapanacak!

DERSİM

Yeşiller Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar:

Nasıl ki toprak suya kavuştu, halklar da HDP ile barışa ve demokrasiye kavuşacak. Bizler oluşturulan ittifaklara karşı üçüncü bir yoldan, ittifaktan bahsediyoruz. Emek ve özgürlük ittifakı olarak Türkiye’ye daha ekonomik, daha ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın sözünü veriyoruz. Türkiye halklarına dayatılan savaş ve tecrit politikası, halkın savaşı değil. Her gün bangır bangır bağırıp savaşlara nasıl yatırım yaptıklarını gördük. Meclis'te bütçe görüşmelerinde halk için ayrılan ya da yapılan bir bütçe göremedik. Deprem vergilerinin nereye gittiğini göremedik. Bu iktidarın değişmesi yeni iktidarın halkları isteği doğrultusunda olmalıdır. Sayın Öcalan’ın barış deklarasyonunda Kürt sorununun demokratik şekilde çözülebileceğini gördük. Barış deklarasyonuyla başka bir aşamaya gelindi. Çözüm gücü masada, bu süreci hepimiz birlikte yükseltmeliyiz.

MERSİN

SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur:

Halkların Newroz’unu kutlayarak konuşmasına başlayan Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, AKP iktidarından 14 Mayıs'ta kurtulacaklarını söyledi. Devletin depremde halkı ölüme terk ettiğini söyleyen Uğur, "Yolumuz açık onları göndereceğiz" dedi.

TÖP Sözcüsü Juliana Gözen:

Newroz ateşinin yakılmasının ardından konuşan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Juliana Gözen, deprem bölgesinden hala "Sorulacak bir hesap var, kurulacak bir yaşam var" sloganlarının yükseldiğini ifade ederek, "Çok acılıyız, acımız yeni yeni yaşamın harcı olacak" dedi. Gözen, depremde halkı yalnız bırakan iktidardan hesap soracaklarını ve yeni yaşamı beraber kuracaklarını vurguladı. 

VAN

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz:

Mazlumların, Rahşanların, Zekiyelerin üç kibrit çöpüyle yaktığı ateş, milyonlara ulaşıyor. Newroz, zalime başkaldırı, direniş ve örgütlenmek, kendini alanlarda var etmektir. Kürt halkı özgürlüğünü haykırıyor ve özgür olana kadar Newrozlaşacağız. Newroz Kürt halkının birliğidir. Selam olsun, 'jin, jiyan, azadî' ruhuyla buluşturanlara, selam olsun Sayın Öcalan’ın fikirlerini devrimle buluşturanlara. Bu iktidar kadın ve Kürt düşmanlığından besleniyor. Bunlar, arama kurtarma yapmaları gerekirken, Rojava’ya saldırdılar. Çünkü kaybettiklerini biliyorlar ve onlara kazandıracak şeyin savaş olduğunu biliyorlar. Savaşla birlikte tecrit derinleştiriliyor. Tecridi asla kabul etmiyoruz. Tecritte ısrar savaşta ısrardır. Tecritte ısrar Kürt düşmanlığı, çözümsüzlükte, kimliksizlik dayatmakta ısrardır. Bu tecridin tek nedeni Sayın Öcalan’ın barışa olan inancıdır. Sayın Öcalan’ın tarihi rolünü oynaması için özgür olması gerekiyor. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkı için olmazsa olmazdır. Sayın Öcalan özgür olmadan ülkeye demokrasi gelmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Bunun için mücadele edecek ve direnişimizle kazanacağız. 

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek:

Newroz bizim için coşkuydu ama bugün bir yas havasında kutluyoruz. Yaşanan depremde binlerce insan hayatını kaybetti. Yüzyılda bir yaşanan bu deprem bize büyük bir acı yaşattı. Depremde devlet değil, halkımız vardı. Önümüzde bir seçim var ama Cumhur ittifakı Kürt halkının yok edilmesi üzerine kuruldu ve bunun politikasını yürütüyor. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm Kürtler bir araya gelerek seçimlerde büyük bir başarı elde edecektir”.

KOCAELİ GEBZE

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk:

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, örgütlü halk mücadelesinin önemine dikkat çekerek mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi. Hakan, “Onlar örgütlü olmamızdan korktuklarından HDP ile uğraşıyorlar. Devrimci Kawa’nın evlatları HDP’yi yalnız bırakmadılar ve bırakmayacaklar. Bu ülkeye barış getirmek istiyoruz, bu savaş bitsin. Bu ülkedeki güvercin tedirginliğini bitireceğiz, barışı getireceğiz. Halkın ölümü üzerinden helalleşme olmaz hepsini yargılayacağız. Emek ve Özgürlük İttifakının gücüyle onları göndereceğiz” diye söyledi. 

SODAP Eş Sözcüsü Kezban Konukçu:

Devamında söz alan Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eşsözcüsü Kezban Konukçu, Newroz’un direniş ve zafer günü olduğunu söyleyerek Kürdistan ve Türkiye halkları için Newroz’un yakın olduğunu belirtti. Kezban, “Başımızdaki Dehak’tan kurtulacağız. İnsan hayatını yok sayan sistemi değiştirmemiz için başımızdaki beladan kurtulmamız lazım. Başta kadınlar olmak üzere halkımız bize bu inancı veriyor. Haklarımızı helal etmeyeceğiz, hesaplaşacağız. Seçeneksiz değiliz, seçeneğimiz var. Yaşanacak ülkeyi hep birlikte kurmak için Emek ve Özgürlük İttifakında birleşelim” dedi. 

19 Mart 2023