HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde konuşama yapan Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a soru sormak istediği için şiddete maruz kalan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Fikriye Yılmaz'ın durumunu meclis gündemine taşıdı.
Birtane'nin önergesinin gerekçesi şu şekilde:

"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde konuşma yaptığınız sırada, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Fikriye Yılmaz, size bir soru sormak için söz hakkı istemiş ancak müdahalenizle karşılaşmıştır.

Sözlü müdahaleniz ve “arkadaşımızı nezaketle dışarı alalım. Sorusuna cevap verelim sonra" şeklindeki talimatınız üzerine, salondaki güvenlik görevlileri şiddet olarak nitelenebilecek bir müdahale ile Fikriye Yılmaz’ı, elleri ile ağzını kapatıp, sürükleyerek zorla dışarı çıkarmışlardır. Fikriye Yılmaz, kadına karşı şiddetle mücadele yöntemlerinin tartışıldığı, şiddetin hangi yöntemlerle ortadan kaldırılacağı ve demokrasinin işlevsel kılınması için izlenecek yolların konuşulduğu bir toplantıda, soru sormak istemesi üzerine sizin talimatınızla salondan dışarı atılmıştır. Aynı zamanda sizin gözlerinizin önünde bir kadına şiddet uygulanmıştır. Bu durum Türkiye’de kadın cinayetlerinin ve kadına dönük her türlü şiddetin politik olduğunu yeniden kanıtlamış ve kadın örgütleri başta olmak üzere kamuoyunda büyük tepkiler görmüştür.

Kadın sorunlarına çözüm bulmakla görevli bir Bakanlığın başında bulunan bir kamu görevlisi olarak, size soru sormak isteyen bir kadını engellemek, sorusuna cevap vermek yerine salondan çıkarılması için talimat vermek, iktidarın kadına dönük şiddetle mücadelede samimi olmadığını; kadının erkekten gördüğü şiddetin kaynağını devletten aldığının açık göstergesi olmuştur.

Her yıl yüzlerce kadının cinayete kurban gittiği Türkiye’de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, konumu kadın sorunu ile doğrudan ilgilenecek bir kurum olarak netleşmiş Bakanlığınızın sizin şahsınızda kadına yaklaşımı da net olarak ortaya çıkmıştır ve kaygı vericidir.

Türkiye’nin en ciddi toplumsal sorunlarından biri olan kadın cinayetleri konusunda bilgi sahibi olmamanız, kadın cinayetlerinin sayısı hakkında bilgi sahibi olmadığınızı söylemeniz, konuyu üzerinde durulmayacak kadar önemsiz gördüğünüzü düşündürüyor.
Konu hakkında soru önergeleri sahibi milletvekillerini başka bakanlıklara yönlendirmeniz, bir kadının kadın sorunu hakkında size soru sormasını engellemeniz başlı başına Bakanlığın görevi ve konumu ile birlikte kadına dönük şiddetin ve kadın cinayetlerinin varmış olduğu boyutun tutumunuzla olan bağlantısını sorgulamak için bir gerekçedir."

Birtane, şu soruları İslam'a yöneltti:

"Fikriye Yılmaz’ın soru sormasını neden engellediniz? Fikriye Yılmaz hangi suçu işledi ki dışarı çıkarılması talimatını verdiniz?
Kadına dönük şiddetle mücadele konulu bir toplantıda, bir kadının sizin talimatınızla şiddet uygulanarak dışarı çıkarılması, size karşı kadınlarda bir güvensizlik oluşturduğu fikrine katılıyor musunuz? Fikriye Yılmaz ve onun şahsında bütün kadınlardan bu davranışınızdan dolayı özür dilemeyi düşünüyor musunuz?
Bir kadın Bakan olarak ve alanı kadın sorunları olan Bakanlığın başında bulunmanız itibariyle, size soru sormak isteyen Fikriye Yılmaz’ın soracağı soru mu sizi kaygılandırdı? Fikriye Yılmaz’ın hangi davranışı onu zor kullanarak dışarı çıkarılmasına gerekçe gösterilebilir?
Fikriye Yılmaz’ın salonda cevaplandırmak istemediğiniz sorusu nedir? İfade ettiğiniz gibi sonrasında Fikriye Yılmaz’ın sorusuna cevap verilmiş midir?
Kadın cinayetleri sayısı hakkındaki soruları neden İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına yönlendiriyorsunuz? Bu sorular sizin alanınıza girmiyor mu?
Fikriye Yılmaz’ın da sormak istediği soru kapsamında, 2009-2014 yılları arasında her yıl ve her ay için ayrı ayrı olmak üzere son beş yılda kaç kadın cinayete kurban gitmiştir?"

26.11.2014