Botan: Ataşehir’de, Ankara’daki gibi Van’da neden belediye meclisleri kendi içinden başkan seçmedi?

Van Milletvekili Lezgin Botan, Mecliste devam eden bütçe görüşmelerinde söz alarak şu değerlendirmelerde bulundu: 

Bugün size Van'ı anlatacağım. Van, coğrafyamızın en kadim kentlerinden biri olan, jeostratejik konumu, genç nüfusu ve doğal zenginlikleriyle ciddi bir potansiyele sahiptir. Aynı şekilde, Van, iller arasında 9'uncu büyük ilimiz, bölgede ise en büyük illerimizden biridir. Bunun yanında, Van, İran'la sınırı olduğu için dünya pazarlarına yakın konumdadır. Dolayısıyla Van'ı baz alarak 500 kilometrelik bir çember çizdiğinizde, yaklaşık 123 milyonluk bir pazarın tam orta yerindedir. Bunun Van açısından, bölge pazarı açısından, bölgenin kalkınması açısından çok büyük bir imkân olduğunu; buna karşın, Van'a, bu anlamda yeterince altyapı, üstyapı ve imkânların sağlanmadığını, gerekli ilgi ve alakanın maalesef, gösterilmediğini belirtmek istiyorum. 

Depremden sonra kalıcı çözümler üretilmedi 

Van, potansiyelini kinetiğe çevirmeye çalışsa da 2011 yılında, malumunuz, iki büyük deprem yaşadı. Maddi ve manevi ciddi bir yıkım olmasına rağmen, iktidarın Van'ı afet bölgesi ilan etmemesinden dolayı kalıcı çözümler de üretilemedi. Bugün, depremzedeler için yapılan TOKİ konutlarında birçok sorun devam etmektedir. Zaten yoksul olan yurttaşlar borç batağına itilirken diğer taraftan, TOKİ konutlarında eğitim, sağlık hizmetleri ve diğer sosyal, kültürel hizmetler açısından da büyük bir mağduriyet söz konusu. TOKİ konutlarında "Boğaziçi" adındaki bir şirketin yani yüklenici şirketin 15 yıldır hak sahiplerine bir türlü oradaki yönetimi devretmemesi nedeniyle orada da ciddi bir vurgun düzeni kurulduğunu burada belirtmek istiyorum ve bir an önce bakanlığın ve ilgili kurumların bu konuda bir teftişte bulunmalarını talep ediyorum.

Van, iki depremle birlikte bölgenin de en büyük göç yükünü çeken ilimiz. Dolayısıyla Van esnafının, aslında, afetin ilan edileceği ve vergi terkininde bulunulacağı gibi bir talebi vardı. Daha önce, benzer bölgelerde, bu konuda afet ilan edilip vergi terkini sağlanırken Van açısından aynı ilgiyi, alakayı görmediğimizi ve Van esnafına burada da bir ayrımcılık yapıldığını ve Van'ın da bundan mahrum bırakıldığını belirtmek durumundayım.

Deprem sonrası siyasi deprem de yaşandı Van’da

Tabii, daha ilk deprem olmadan ikinci büyük siyasi bir depremle Van sarsıldı. O dönem de depremden hemen sonra, Van Belediye Başkanlarımız gözaltına alınmıştı, Van'daki siyasetçiler gözaltına alınıp yaklaşık iki yıl cezaevinde tutulmuşlardı. Hem kayyum atandı belediyelere hem de belediye başkanlarımız tutuklandı, şu an rehin bir şekilde cezaevlerindeler.

Ataşehir’de, Ankara’daki gibi Van’da neden belediye meclisleri kendi içinden başkan seçmedi? 

Ataşehir'de, Ankara'da, İstanbul'da da belediye başkanları görevlerinden bir şekilde alındılar, orada da bir usul takip edildi. Orada belediye meclisleri kendi içinde belediye başkanlarını tekrar seçme imkânı tanındı ama aynı şekilde bölgedeki belediyelere bunun uygulanmadı. Şimdi, bazen biz Kürt sorunu diyoruz birileri yerlerinden zıplıyor. Bu onun en bariz örneği. Belediye meclislerimiz hâlen yerinde, belediye meclis üyelerimizin hemen hemen neredeyse tümü dışarıda ve hiçbir soruşturmaya da tabi tutulmamış iken belediye başkanlarımız siyaseten rehin alındılar ama belediye meclislerimizde dışlandılar. Şu an belediye meclisleri kendi içinde belediye mevzuatı gereği veya yerel demokrasiye olan inancı gereği, siyasete olan itibarın bir gereği olarak kendi belediye başkanını seçme olanağı da ellerinden alındı. 

Yerel demokrasiyi yok ettiniz 

1980 darbesini çok eleştiriyoruz, emin olun Kenan Evren'e rahmet okutturdunuz çünkü Kenan Evren döneminde bile belediye başkanları alınırken belediye meclisleri kendi hizmetlerini sunmuşlardır. İnsanlarda şu an demokrasiye, sandığa bir inancı kalmadı. AKP'nin başardığı şey budur yani yerel demokrasiyi gerçekten yok ettiniz.

Van gölü büyük tehdit altında 

Van'ın diğer bir konusu Van Gölü. Biliyorsunuz, büyük bir havzası var ve o havzanın çevresinde onlarca belediyemiz var. Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit, Erciş, Gevaş, Tatvan, Muradiye, Adilcevaz ve Ahlat gibi nüfus yoğunluğu, yerleşim alanları var ve Van Gölü havzası ciddi bir tehlike altında. Biz defalarca burada bu konuda çeşitli çabalarda, çalışmalarda bulunduk ancak yine o konuda da ciddi bir duyarsızlıkla karşılaştık. Van Gölü koruma kanunu teklifini verdik ancak bu konuda henüz bir duyarlılık görülmedi. Şimdi, biliyorsunuz, Aral Gölü bu duyarsızlık sonucu yok oldu, Urmiye Gölü yok olmakla karşı karşıya geldi. Dünyanın en önemli göllerinden biri Van Gölü de şu an büyük bir tehdit altındadır. Van Gölü'ne karşı da hem biyoçeşitlilik hem oradaki endemik ve büyük bir değerimiz olan Van Gölü büyük bir tehdit altında. Bu konuda da vermiş olduğumuz koruma kanunu teklifinin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor.

Yine Van'da tarım ve hayvancılık alanında da çok büyük sorunlar yaşanmakta. Van'ın en temel geçim kaynaklarından biri hayvancılık ve tarım. Van'ın yüzde 70'i meradır. Yani Türkiye meralarının yüzde 10'una tekabül etmekte ancak maalesef Süt ve Et Kurumu Van'da yok. Daha önce vardı ama AKP'nin politikaları sonucu bu kurumlar kapatıldı ve Van büyük bir mağduriyetle yüz yüze kaldı. 

Van Türkiye’nin en pahalı etini, en pahalı ekmeğini yiyor

Van'ın nüfusunun yüzde 80'i genç bir nüfus ve yaş ortalaması 20. Ama şu an işsizlik oranı yüzde 40 oranında. Yani reel anlamda aslında daha yukarıdadır. Fakat Van'daki insanlarımız hayvancılıkta küçükbaş hayvanda -barınmada, beslemede potansiyel olarak- Türkiye 1'incisi, büyükbaş hayvanda da 15 il arasında Türkiye 5'incisi. Ancak Van insanımız şu an Türkiye'nin en pahalı etini yiyor ve maalesef en pahalı ekmeğini yiyor. Bu da ayrı bir paradoks. Ayrıca, mesela Toprak Mahsulleri Ofisi Van'da daha önce aylarca açık kalıp esnafa çeşitli rekabet imkânını sağlarken maalesef bu da kapatıldı. Bunun da tekrar açılmasını öneriyoruz.

Hükümet Van’a gelip olmayan hastaneleri açıyor

Sağlıkta da benzer durumlar söz konusu. Sağlıkta da 36 bin nüfusu olan Gürpınar'da şu an devlet hastanesi yok. Yine 30 bin nüfusu olan Saray'da devlet hastanesi yok. 200 bin nüfusu olan Erciş'te devlet hastanesi 9 yıldır bir türlü bitirilemedi ama her seferinde AKP yöneticileri veya Hükümet üyeleri gelip orada toplu açılışlarda bunun açılışını yaparlar. Çok enteresan bir şekilde… Olmayan bir hastane… Bir an önce bunun bitirilmesi lazım. Bir prefabrikte şu an insanlarımız Erciş'te sağlık hizmeti görmekteler. Yine 67 bin nüfusu olan Çaldıran'da şu an Çaldıran Devlet Hastanesi var ama doktor eksiği çok ciddi, had safhada; ortopedi doktorları yok, kadın doğumcu yok. Yine keza çocuk doktoru yok. Bu anlamda da ciddi bir sıkıntı söz konusu değerli arkadaşlar.

Van üvey evlat muamelesi görüyor 

Van aynı zamanda büyük bir turistik potansiyele sahip. Yani hem inanç turizmi hem kültür turizmi hem tarih turizmi bağlamında çok önemli bir potansiyele sahip. Yani hem inanç turizmi hem kültür turizmi hem tarih turizmi bağlamında çok önemli bir potansiyele sahip. Fakat o konuda da yeterince altyapı imkânı sağlanmıyor. Örneğin, 400 bine yakın İranlı turist yılın ilk altı ayında Van'ı tercih ediyor fakat İran konsolosluğu Van'da yok ve bu çok ciddi bir sıkıntı. Turistik anlamda altyapı imkânlarının sağlanması, acentelerin desteklenmesi, işte, yatak sayısının artırılması konusunda da Van yine üvey evlat muamelesini görmektedir.

Belediye Meclisleri kendi başkanını seçmeli 

Van, bir an önce kayyumların zulmünden kurtarılıp belediye meclislerimizin toplanarak demokratik yollarla, halkın demokratik iradesinin tecelligâhı o meclislerin kendi içinde belediye başkanlarını yeniden seçip iş başına getirmesini beklemektedir.

Van esnafı, biriken borçlarını 2018 yılı Ocak ayından itibaren ödemeye başlayacak. Bu, Van'da var olan, zaten dibe vurmuş ekonomi açısından çok büyük bir yüktür; bunun vergi terkini hâlen Van için çok elzemdir ama bu olmasa bile, bu borçların bir şekilde ertelenmesi gerekmektedir.

Et ve Süt Kurumunun, Toprak Mahsulleri Ofisinin bir an önce açılması lazım

Yine, Van Et ve Süt Kurumunun, Toprak Mahsulleri Ofisinin bir an önce açılması lazım. Van esnafına verilmesi gereken mazot desteği henüz verilmemiş, bu desteğin mutlaka sağlanması lazım. Van Gölü için vermiş olduğumuz Van Gölü koruma kanunu teklifinin bir an önce çıkarılması lazım. Bu, bir partinin sadece kendi şeyi değil yani bu hepimizin Van'a karşı veya coğrafyamıza karşı duymuş olduğumuz sorumluluğun bir gereğidir.

Büyükşehir statüsünde olmasına rağmen, Van'da çevre yolu henüz yok arkadaşlar. Van büyükşehir statüsündedir ve yedi yıldır yapıldı, yapılacak bir türlü yapılmadı. Defalarca master planı yapıldı, iptal edildi. 18'inci madde kapsamında 1 milyon 800 bin dönüm imarlı arsa âdeta rehin alınmış. Bu, Van'ın, bir ilin ekonomisini bırakın, bir bölgenin ekonomisi açısından çok büyük bir sıkıntı. 18'inci madde defalarca iptal edildi, defalarca yapıldı; hatta tapular çıktı, tapular iptal edildi. Bu, çok çok büyük bir haksızlık ve büyük bir sıkıntı. Bunun bir an önce giderilmesi lazım.

Van-İran arasında modernize edilmiş tren yolculuğu, özellikle bu Van'ın ekonomisi açısından, bölge ekonomisi açısından çok önemli. Bu yolcu taşımacılığının geliştirilmesi lazım, kapıların açılması lazım. Van ile İran arasında serbest ticaret bölgelerinin oluşturulması ve birtakım ürünlere konulan kotanın kaldırılması lazım. Hani "Van'ı cazibe merkezi hâline getireceğiz" iddiasını ikide bir Hükümet ileri sürüyor. Bu anlamda önemli. Yine, uçak seferlerinin, hem Van-Urmiye-Van-Tahran arasında haftanın belli günlerinde yapılması da bölge ekonomisi açısından çok önemli olacaktır.

Bölgenin metropolü olan Van Şehir Stadyumu yok. Defalarca söyledik, defalarca söz verildi. Depremde yıkılmıştı eski saha, stadyum. Bunun için bakan söz vermişti, ne aşamada bilmiyoruz. Dün akşam da sordum, cevap vermedi. Bunun da bir an önce tamamlanması lazım. Yine, Van'da sık sık elektrik kesintileri oluyor, günde ortalama üç dört saat. Bu, Van'ın ekonomisine, bölgenin ekonomisine de büyük bir külfettir. Cazibe merkezi yapılacak bir yerde bu olmamalı. 

21 Aralık 2017