"Şehir senin" sloganıyla, yerel seçimlere hazırlanan HDP, Karadeniz bölgesinin de birçok ilinde ve ilçesinde halkları kent yönetim mekanizmalarında sorumluluk ve karar almaya davet ediyor. Giresun'un Bulancak ilçesinde de seçim çalışmalarını hızlandıran HDP'nin Bulancak Belediyesi Eşbaşkan adayları Köksal Yılmaz ve Yeter Veyisoğlu, emek ve demokrasi güçlerinin de desteğiyle Bulancak'ta alternatif olmayı hedefliyor. Yılmaz ve Veyisoğlu seçim çalışmalarını, hedef ve projelerini DİHA'ya anlattı.

Bulancak'ın HDP Eşbaşkan adayı Yeter Veyisoğlu, insanların yaşadığı kente benzediğini dile getirerek, "Bulancak'ı beton yığını haline döndürdüler. İnsanlar da robota döndü. Mavi ve yeşilin kucaklaştığı kent, tam bir beton yığına döndü. Biz, bu sorunları anlatmak istediğimiz de, CHP'li belediye başkanı muhatap bile olmadı" dedi. Veyisoğlu, erkek egemen sistemin kadınları yok saydığına işaret ederek, "Kadınlar daha fazla cesaretli olmalı. Ezme ve ezilme ilişkilerinden sıyrılmalı. Ben eskiden tek bir kadın muhtar adayı olmadığı kendi mahallemde kadın muhtar adayıydım. Önce karşı çıktılar. Sonra kabul ettiler. Kazanamadım ama kadınların muhtar adayı olabileceğini gördüler" diye konuştu.

Sistem partilerinin aksine vaatlerle seçmenin karşısına çıkmayacaklarını dile getiren Veyisoğlu, şunları söyledi: "Bizim hedefimiz HDP'nin, sosyalistlerin, mücadele edenlerin Bulancak'ta da olduklarını anlatmak. Seçimlerden sonra da örgütlülüğümüzü hızlı bir şekilde güçlendireceğiz. Biz, gücümüzü halklardan alıyoruz. Yönetime biz değil halklar aday."

Bulancak doğumlu olan Köksal Yılmaz, 12 Eylül askeri darbesinin zorlu koşullarında liseyi yarım bırakmak zorunda kalmış. Yaşamı boyunca demokrasi mücadelesinde yer almış biri olan Yılmaz, eşitlik ve demokrasi kavramlarının güçlü olduğuna inandığı HDP'den bu yüzden aday olduğunu söyledi. HDP'nin aynı zamanda barış sürecinin garantisi olduğunu dile getiren Yılmaz, HDP'nin Türkiye halkları için bir alternatif olduğunu söyledi. Yerel yönetim anlayışını "halkı yönetime dahil etme halkımızla beraber sorunu çözme" olarak nitelendiren Yılmaz, kentin sorunlarını mahalle mahalle kurulacak olan meclis ve komitelerde tartışarak, çözeceklerini ifade etti. Yılmaz, "Örneğin, doğa insan ilişkileri konusunda hep birlikte karar vereceğiz. 'Şunu çözeceğiz bunu çözeceğiz' diye bir iddiamız yok. Herkes Bulancak'ın belediye başkanı olacak. Bulancaklıları, sorumlulukta pay sahibi olmak noktasında ikna edeceğiz" diye konuştu.

Bilim, kültür merkezleri, halk kütüphaneleri oluşturmaya çalışacaklarını söyleyen Yılmaz, "Biz gençlerin de bölge ile ilgili fikirleri olduğunu biliyoruz. Gençleri de yönetime dahil edecek bir sistem kuracağız" dedi. "Dünyayı değiştirenlerin azınlıklar olduğunu biliyorum" diyen Yılmaz, azınlıkta olsalar da halka gerçekleri anlatacaklarını söyledi. Yılmaz, kendilerine sürekli olarak, "Siz Kürt partisi misiniz?" diye sorduklarını ifade ederek, "Evet diyoruz. Biz, Lazların da, Çerkeslerin de, Süryanilerin de partisiyiz" dedi. Yılmaz, Karadeniz'de aslında "marjinal bir şovenizm" olmadığını ve halkla iç içe olunduğunda, her türlü milliyetçiliğin aşılacağını söyledi. Yılmaz, "Birinci görevimiz halkı dinlemek. Halka bir şeyleri empoze etmek derdinde değiliz. Amaç birlikte yönetmek" diye kaydetti.

10.02.2014